Jazzhands

Mer grund

Dags för lite mer utlovad grund om parfymer. Låt oss ta det här med doftnoter.

Det är inte så svårt. Tänk på doftnoter som musikens noter, de som bygger upp melodin. Eller doften i det här fallet.

Okej, tänk dig att du står i en parfymbutik. Du tar upp en flaska och duschar lite lätt på handen. Du för handen till näsan.

När man först luktar på en parfym får man ett första intryck, de dofter du känner då kallas toppnoter.

De försvinner efter ett tag.

En liten stund efteråt, kanske när du tar dig en andra sniff på handleden, eller när parfymen precis torkat, så känner du att parfymen luktar mer ändå, än när du luktade på den allra först. Det du känner då är hjärtnoterna (de kallas också mellannoter). Det är nu parfymen verkligen börjar veckla ut sig. Du börjar känna fler nyanser i doften. “Luktar den inte lite vanilj också…?”, tänker du.

Men kan säga att hjärtnoterna är parfymens kropp, eller hjärta. Se dem som parfymens egen refräng.

…tillsammans med basnoterna, det sista doftbladet som vecklar ut sig i parfymblomman. Det är främst basnoterna som sätter temat för doften, det är oftast här man känner vilken familj parfymen tillhör. De kommer inte helt till sin rätt förrän efter att parfymen “satt sig”, och det kan ta upp till 30 minuter efter att man provat den på huden. Det är dessa dofter som stannar kvar längst på huden.

Det en parfymör gör är att ta fram blandningar av dessa tre, för att skapa en komplex parfym, som ger oss upplevelser på flera nivåer. Det är därför en parfym kan upplevas som olika för olika personer, och det är därför man kan uppleva att en parfym påminner både om Medelhavet och mormors smörbullar på samma gång.

I regel utgör basnoterna 60% av parfymen. Väljer man då en riktigt kryddig basdoft, till exempel peppar, så blir parfymen med största sannolikhet en orientalisk parfym.

Hjärtnoterna utgör oftast 20% av parfymen. Kanske väljer man här vanilj, för att söta till de kryddiga basdofterna. De resterande 20% är toppnoterna, de du känner allra först. De är viktiga för att ge dig ett första intryck, så att du ska tycka om parfymen och bära den. Så här kanske man väljer citrus eller någon annan fräsch och förförisk doft, så att du ska lukta vidare.

Etiketter: , ,

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen