Jazzhands

Apartheid-BBQ

…men inte utan att äta lite lokalt förstås. Vi träffade på två supercharmiga män som bodde i ett av stadens mest spektakulära hem. Ett trevåningsslott i viktoriansk stil, helt fantastiskt. Vi blev bjudna på öl och en rundtur, allt verkade suveränt.

IMG_6499

Hemma hos de två männen, de har behållit stilen och renoverat minimalt. Därav lite sönderflagnade väggar och sånt. De kallar det “rough luxe”. Benägen att hålla med. Hur fint som helst, detaljer och antikviteter överallt.

IMG_6489

…som den här sköna lampan till exempel.

IMG_6514

Och på övervåningen fanns en hel balsal! Stor som en gymnastikhall. Skojar inte. Den använde dem som privatbio, de kollade på tv och sköna DVDs på storduk. Som den här svartvita rullen. De hade ramat in scenen med lyktor och allt var ju såklart fab. Skulle uppskatta att det får plats ungefär femton personer på rad på den där scenen. Framgår inte på bilden, jag vet.

Jag frågade om de inte hade fester där och de sa att varje år hade de Halloweenfest med teman. De hade haft cirkustema och freakshowtema. Inga konstigheter. Ett hade de kommunisttema.

IMG_6497

Och så här såg utsikten ut från mellersta våningen. Nere till vänster ser man det som en gång i tiden var stället där man revolutionerande nog kunde registrera sig för att rösta om man var svart och som nu är ett museum över den långa, blodiga kampen att nå dit. Vår värd berättade att han inte gillar damen som driver det hela, att hon liksom målade upp det för mycket i svart och vitt det där. Alla svarta var ju inte goda liksom. Och alla poliser som sköt på de som marscherade över bron var inte onda.

Vi kände att det var dags att tacka för oss och bad om tips på nåt bra matställe med lokal, regional mat. Dit lokalpatrioterna själva går. Ingen kedja. Gärna nåt skönt och enkelt. “Ni måste gå till Lannie’s!”, sa han då. “De har världens bästa BBQ”. Sedan berättade han att det finns två stycken Lannie’s i Selma. Samma namn, samma meny, samma kock. Fast ett är för svarta och ett för vita. Han tipsade om att vi skulle gå till det för vita. Det svarta låg i ett dåligt område. “Visst kan ni gå dit, jag har ätit där någon gång och känt mig trygg. Men det vita är bättre…”.

IMG_6510

Så vi åkte till apartheid-BBQn och åt ribs tillagade av gudar. Alltså, nu vet jag precis hur de där ribsen som Frank Underwood äter i House of Cards smakar. De ser ju ljuvliga ut, man känner smaken genom tv-rutan. Och nu vet jag också exakt hur goda de är. Jag är övertygad om att de smakar precis så här.

IMG_6513

Grym vit citron/apartheid-paj på det och vi kände oss klara. Dock har uttrycket “blandande känslor” sällan känts mer aktuellt.

Etiketter None

  • Lotta Losten, 9:52 pm March 23, 2013:

    Hahah! Känns fantastiskt att få se bilder efter dina tweets. Helt galet ju!
    De två männen, hade de ett förhållande? I så fall verkar det ju ännu mer galet hur någon som borde veta allt om förtryck kan ha sådana rasistiska åsikter. Fast de kanske var bröder? Eller onda bögar?
    Precis som onda svarta borde det väl finnas onda bögar?
    Vad vet jag. Jag gillar både svarta och bögar så jag är kanske fel person att uttala mig.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen