Jazzhands

Intro/extro


Vaknar på båten, hamstern är ute ur sin lilla hydda och krafsar runt i buren. Skulle säga att hans små, runda ögon står ut till 75%, jag undrar hur de ens sitter kvar på plats.

Uber-chaffören informerar om att det är en “tacofestival” idag, i Oakland. Jag och brorsan åker dit, äter tacos på en gräsmatta vid vattnet.

Det är midsommarhelg, jag saknar inte att vara i Sverige. Trots att kopplingen midsommar/pappa som förut var smärtsamt stark idag är svag och inte särskilt betungande är midsommar i sig ett jobbigt påfund för den som varken dricker eller gillar festligheter och grupper med folk man inte känner. Senaste åren har jag gått till Skansen, en bra tradition.
Jag ser på australiensiska Gift vid första ögonkastet och hör en psykolog beskriva skillnaden mellan den introverta Andy och den extroverta Vanessa. Han säger att som introvert får Andy energi av ensamhet, lugn , av att dra sig tillbaka medan Vanessa lever upp i grupp, det lockar fram energin hos henne. Jag har himlat med ögonen åt alla miljontals tester av typen “är du introvert eller extrovert” som rullar förbi varje gång jag scrollar Facebook och nått ett lätt irritation över överskottet av “Tio tecken på att du är introvert” och “Tio sätt att umgås med en extrovert” och “Tio saker du inte visste om introverta” och tänkt att detta är ännu ett manifest av längtan efter att definieras.

Men detta slår an en sträng hos mig. Jag fungerar bra när jag pratar inför större sällskap, har inga problem med att gå upp på en scen eller hålla föredrag. Körde mycket teater som liten. Men är så oerhört obekväm, till smärtsamhetens gräns, i grupp. Jag ogillar att gå på fest, avstår hellre i nio av tio fall. Ingen fest har hittills varit värd det riktigt på det viset, inte så vitt jag kan minnas.
Jag fruktar midsommar och nyår, vill försvinna under radarn.

Jag inser att jag är en introvert person. Det låter för mig helt rimligt att dra energi från frivillig ensamhet snarare än gruppens energi. Jag drar energi av att ha kontroll, prata när jag känner mig säger och pratar om något jag kan.

Detta skakar om hela min värld, jag får arrangera om den. Amy Schumer identifierar sig tydligen också som introvert. Låter helt begripligt i mina öron nu.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen