Jazzhands

Receptdags: Pasta in Pan

Nä nu måste jag dela med mig av en rätt jag gjort här i Kalifornien. Jag har ingen bild på den, jag tar inte bild på min mat men det kanske jag borde. Men den ser lite ut som denna som jag hittade på Williams-Sonomas hemsida. Liknande ingredienser i det receptet men inte samma. Till exempel kokar jag allt i samma stekpanna. Javisst, pastan och grönsakerna! I en traktörpanna. Och det är detta jag vill dela med mig av.

Okej, jag är ju inte så duktig på det här med mått när jag lagar mat men…

1/3 Små morötter
1/3 Sockerärtor
1/3 Små tomater, plommon eller cocktail
1 Scharlottenlök
3 klyftor vitlök
Olivolja
Angel hair pasta, tunn spagetti
Salt
Peppar
ca 5 dl buljong (jag föreslår kyckling eller grönsaks)
Parmesanost, riven
Färsk basilika eller färsk persilja för den som vill

Du kan bestämma själv hur mycket grönsaker du vill använda men tänk en tredjedel var av morötter, sockerärtor och små tomater.
Skär de skalade morötterna på längden. Det är därför baby carrots eller snacksmorötter är bra, de har perfekt längd.
Rensa sockerärtorna (dvs skär av udden).
Skär tomaterna i halvor.

Förbered buljongen, håll den varm.

Stek finhackad lök och pressad (eller skivad) vitlök i en generös mängd olja i en traktörpanna med hög kant. Jag väljer scharlottenlök eftersom den är mildare än gul lök men det är en smaksak.

När löken bara lätt börjar mjukna så lägg i morötterna och sockerärtorna. Blanda runt i oljan och fräs. Vill man krydda så kan man ha i några små chili flakes.

Sänk temperaturen till “medium” och lägg i pastan. Det går utmärkt att dela spagettin på mitten så att den får plats i pannan.
Fyll på med den varma buljongen så att den bara precis täcker pastan. Angel hair är bra för att den är tunn nog att kokas snabbt. Man vill ju inte att grönsakerna ska bli för mjuka.
Lägg i tomaterna. De ger också vätska, och mjuknar med den varma buljongen. Därför: inte mer buljong än nödvändigt.

Det fina med detta är att när pastan kokar så blir pastavattnet – buljongen i det här fallet – mjukt och fullt av krämig gluten. Som bidrar till rättens konsistens, som inte ska vara torr. Just det, det är därför vi har i rikligt med olivolja när vi steker också: för att spagettin inte ska klibba och för smaken.

Några minuter senare ska vattnet/buljongen kokat bort och du ska ha en vacker pastarätt med fina färger. Häll på rikligt (rikligt!) med salt och peppar. Servera med parmesan och färsk basilika, strimlad, eller färska persiljeblad.

Ett av mina favoritrecept hittills. Jag gör den här rätten flera gånger i månaden.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen