Jazzhands

I antågande

Är jag faktiskt arg eller bara stressad? De iscensatta diskussionerna i mitt huvud, borde de bli verklighet eller är de ett uttryck för min besvikelse över att inte ha Saker Under Kontroll?

På kvällen ligger jag i min säng och slåss mot imaginära väderkvarnar i mitt huvud. Jag blir glad när jag är trött, extra glad om kroppen också är tung. Till exempel efter ett pass. Onsdagskvällarna brukar lova gott, då har jag som oftast tränat två dagar i rad och benen är lätt ömma. Då är min förhoppning att jag ska kunna sova.
Det hade jag säkert kunnat också. Om inte djuren fick för sig att bråka, skrika och leka racerbana i buren. Men mest av allt – om inte tankarna smög sig på. För när väderkvarnarna uppenbarar sig vid horisonten så måste jag tydligen springa dit med mitt svärd och slåss mot dem. Mot tankarna på att världen går åt helvete, planeten brinner upp och till och med mina närmaste rycker på axlarna. Dessa tankar måste jag tydligen bemästra – övervinna – innan jag får somna. I tanken slåss jag verbalt, skriker och sårar. Vem vinner på det? Ingen aning. Inte jag i alla fall.

Varför gör jag så här, är ju en rimlig fråga i mitt vakna tillstånd. Egentligen är svaret enkelt – för att jag räds en annalkande katastrof och för att det är omöjligt för mig att få kontroll över situationen.

Vad kan jag göra åt det? Jag kan försöka ta den kontroll jag kan. Välja vad jag äter, köper och hur jag sedan behandlar mina ägodelar.
Men det är en tröst för tigerhjärtan.

Jag lyssnar på djuren som väsnas, bråkar och gräver och tänker för första gången i mitt liv att de har tur som har så begränsade liv. De har ingen aning om att deras art kommer att dö ut. Inte att de själva kommer att göra det heller. Vilken frid.


 • Postad 2023-03-24
 • av
 • Kategori Uncategorized
 • Kommentarer: 5

Etiketter None

 • En tant, 10:27 am March 25, 2023:

  Jag tänker precis tvärtom:när det inte går att kontrollera så finns ingen ångest. Bara nu och liv.
  Och re klimatet är jag mig själv närmast; Sverige är en vinnare därvidlag pga skitduktiga på hållbarhet i näringslivet.
  Samt, slutligen, människan har aldrig stoppat sig i tid, civilisationer går under. Alla kommer inte dö ut den här gången. Troligen inte vår del.
  Men, så är jag också en gammal käring som kan se änden på livssnöret , klimatkatastrof eller inte.

 • Jazzhands, 6:41 pm March 26, 2023:

  Kära tant, alltid så rak. Jag håller givetvis med dig, mindfulnesstanken om nuet är lika klok som begriplig. Det vi oroar oss för är i nio fall av tio någonting som antingen redan har hänt eller som (vi tror) kommer hända.

 • Emelie, 12:59 pm March 26, 2023:

  Min ångest, oro och ilska har verkligen minskats av att börja med ett litet engagemang i en rörelse för klimatet. Det har tagit emot nåt så enormt men nu när jag väl börjat gå på manifestationer typ varannan månad (Rebellmammorna), alltså en väldigt liten insats, så mår jag så mycket bättre. Fattar att det kan vara problematiskt att kombinera med att vara journalist dock. För mig har det gjort stor skillnad och av någon anledning lett till att jag har lättare att tolerera andras personliga val.

 • Jazzhands, 6:39 pm March 26, 2023:

  Empati och konkret förslag. Så glad jag blir. Jag försöker, när jag kan, att också nyttja journalistpositionen. Jag har skrivit om konsumenthets, den oetiska utvinningen av kristaller och allt jag avskyr med wellnessindustrin (alltså den som säjer att vi kan köpa och lyckliga och friska också från problem orsakade av samhällsstrukturen). Jag ska försöka utnyttja den mer. Tack Emelie för dina tankar.

 • Emelie, 6:23 pm March 27, 2023:

  Ett enormt viktigt jobb det du gör! Tyckte detta instagraminlägg var bra ett följtips överlag! https://www.instagram.com/p/Cmdrgxeo1S1/?utm_source=ig_web_copy_link

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen