Jazzhands

Sinnen

Jag har börjat med avslappningsövningar och guidade meditationer igen. Det var ett tag sedan sist. Jag vet ju att de fungerar, det är bara det att startsträckan är så lång. Som med all träning då.
Men nu ligger jag på sängen med hörlurar om kvällarna och andas djupa andetag och visualiserar att all stress försvinner med utandningen.

Jag har varit här förut.

Det hela påminner mig om när jag fick gå en kurs i mindfulness i landstingets regi, det här var långt innan de bevisade effekterna blev vedertagna. Det här var 2007 eller 2008. Man buntade ihop några depressionsfall (jag), några med PTSD, några med ätstörningar och lite annat under psykisk ohälsa-paraplyet. Det var faktiskt en jättefin satsning och vår lärare var mild och varm, han hade tränat hos självaste Jon Kabat-Zinn.
Alla låg vi ned på golvet och gjorde body scans och andningsövningar. Alla utom jag då, för jag kunde inte för mitt liv slappna av. Jag kunde inte “känna någonting”, jag blev bara mer stressad av att ligga där. Nu i efterhand tänker jag att det också hade att göra med att det hela skedde i grupp, jag är inte så bra i grupper.
Hur som helst, jag bad att få prata med den milda och varma läraren och sa att jag så gärna ville kunna meditera och andas och slappna av men det gick inte. Han sa att det inte var fråga om att funka eller inte funka, att bli godkänd eller inte godkänd. Och så sa han något väldigt fint. Han sa “Försök att se på dig själv med samma förlåtande och kärleksfulla blick som du skulle se på en älskad vän med”.

Jag tänker på det ibland, och på ett citat av Marcus Aurelius som lyder (någonting i stil med) “Jag slutar aldrig förundras över hur vi alla älskar oss själva mer än vi älskar andra men bryr oss mer om deras åsikt än vår egen”.
För det stämmer ju. Vilket är ett skäl till att jag raderat Messenger och Twitter från telefonen, satt en tidsspärr på Instagram och försöker att begränsa Facebooktiden. Inte för att jag själv är föremål för påhopp och åsikter, utan för att jag matas av andras.

Jag hittade alldeles nyligen ett annat citat av Marcus Aurelius som jag inte sett förut. Det talade till mig: “Du älskar inte dig själv tillräckligt. För då skulle du också älska din natur, och vad den begär av dig”.

  • Postad 2023-04-23
  • av
  • Kategori Uncategorized
  • Kommentarer: None

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen