Jazzhands

Stora, tunga foundationinlägget – 100% Råd&Rön!

Alla som är makeupintresserad pratar förr eller senare om foundation. Denna heliga graal bland makeupprodukter.

Låt oss.

Det vanligaste misstaget som folk gör, enligt makeuppartister jag intervjuat, är att man väljer en foundation för att en kompis rekommenderat den, och inte nödvändigtvis för att den passar ens hy. Det näst vanligaste misstaget är att inte ordentligt ta reda på vilken hudtyp man har, innan man köper foundation.

För hudtypen i fråga bestämmer vilken foundation du ska ha, om den ska vara oljefri, full med fukt eller vad det nu kan vara. Så vi måste börja där. Konsultera damen bakom sminkdisken, känn på dina kinder, studera din hy. Att lägga hundralappar på fel foundation är inte bara onödigt, det är irriterande också (och irritation skapar rynkor så dit vill vi inte gå).

Dock finns det några få märken och kollektioner som är mer eller mindre fool-proof och de rekommenderar jag gärna.
Jag har givetvis inte provat precis allt som finns på marknaden, eller har funnits någonsin, men jag har nog provat fler märken och formulas än den genomsnittliga konsumenten. Så med det i ryggen kan jag med absolut säkerhet säga att dessa foundations är bra. Till och med utmärkta. Dessa foundations ger ett vackrare jag. Eller du, i det här fallet.

(Och ja, jag är medveten om ironin i att rekommendera foundations och samtidigt säga att det vanligaste misstaget är att lyssna på en kompis rekommendationer…)

Estée Lauders Double Wear-serie, till exempel, är utmärkt. Den har en underbart lätt konsistens och ger en mjuk, matt finish som sitter hela dagen (vilket gör den extra bra för normal till fet hy). Täcker mer än man tror men låter ändå vackra saker som fräknar synas, vilket bidrar till det naturliga intrycket. Lägg på ett extra lager om du, mot förmodan, vill täcka ordentligt. Double-Wear finns i imponerande bra nyanser så är chansen dessutom stor att hitta exakt rätt ton. Finns också i Light-variant.
Pris ca 355 kr.

Chanel har också många fina foundations, deras Double Perfection Fluide är som silke på huden, lämnar också en matt finish. Eftersom den innehåller lite silikon ger en en fin och jämn yta (den makeupintresserade vet att silikon brukar användas i primers, för att jämna ut huden). Nyanserna är vackra och ger huden en frisk filmstjärneton, det som på engelska brukar marknadsföras som radiant.
Vitalumiere Satin Smoothing Creme
ett underbart alternativ för hy som går mot torr, eller hy som bara vill ha lättare täckning. Den är fuktgivande (på riktigt – inte bara snack) utan att vara oljig eller fet. Tvärtom, den är ljuvligt krämig som en bra moisturizer ska, och ger en fin, halvmatt finish.
Pris ca 500 kr.

Shiseido har flera olika foundations, alla är bra. Perfect Refining Foundation heter senaste tillskottet som är lättblandad, fuktrik och ger en halvmatt finish. En bonus med denna är förpackningen, som är 30ml som de flesta andra foundations, men mer kompakt och liten så att den får plats i väskan. När man ser den tror man lätt att de är en travelsize men det är det inte, den är bara smartare i förpackningen – ingen glasflaska och stort plastlock. Inte för att man behöver ha den i väskan, foundationen är mer täckande än man kan tro (också för att vara så lätt i konsistensen) och sitter bra och länge.
Pris ca 400 kr.

Clarins har flera linjer med imponerande foundations. Den senaste, Skin Illumination, har fått en massa förpepp redan innan den kommit ut i butik. Man förstår varför – den är faktiskt helt magisk. Konsistensen är len och mjuk som ett balsam för hyn, det känns som att applicera på den lenaste kräm. Samtidigt täcker den bra utan att någonsin ens balansera på randen till spackel.
Clarins har länge varit lite av en doldis, känner jag, vad gäller foundations. Man hör ofta att Armanis och Chanels foundations är bra, men inte Clarins lika mycket. Synd, för Clarins har snälla, mjuka, fuktgivande foundationserier som jobbar på huden i det tysta. Skin Illusion är något av kronjuvelen i en övrigt imponerande samling.
Pris 395 kr.

Hedersomnämnande för Georgio Armani och Laura Mercier. Också underbara, flawless foundationprodukter.

Etiketter None

 • nellie, 10:43 am February 4, 2011:

  Men du, hur får man egentligen till den där lystern/ radiance:en (?!) som egentligen bara går att hitta på överexponerade frontrow-bilder? Går den att fejka? Jag tänker att typ peeling+primer+superbrafoundation skulle vara det det hänger på, men finns det några specifika produkter, ungefär som Chanels double perfection fluide du talade om, som ger den där lystern? Ã… andra sidan har jag faktiskt träffat människor i verkliga livet som har sådan hy: så visst måste det gå att fejka/skapa etc!

 • bebe, 10:49 am February 4, 2011:

  jag älskar laura merciers tinted moisterizer. finns att köpa på cow i sthlm, superbra personal.

 • Caroline Hainer, 11:26 am February 4, 2011:

  Jag fick en fråga om “glowy skin” härom dagen som jag tänkte svara på. Det måste ju ändå vara målet – att få till en perfekt “glow”. I alla fall för mig.

  I korta drag finns det väl ett par olika vägar att gå, beroende på hur ens egen hy ser ut. Har man naturlig glow (avundsjukan!!!!) så är det bara att köra lite fett eller highlighter på kindbenen så är man good to go, liksom. Vi andra får ta till de knep som finns.

  Jag kär ett längre inlägg på detta men jag skulle säga att några produkter som är värda att testa (prova vid sminkdisken om de funkar för dig) är..
  Krämrouge, gärna med glans eller skimmer (Armanis till exempel, eller YSL)

  och/eller

  Highlighter att blanda ut med foundation, och/eller koncentrera på kindben/ögonbryn/näsrygg (Armanis, Chanels, MACs Cream Color Base till exempel)

  Ã…terkommer!

 • Lisa, 9:21 pm February 4, 2011:

  Snälla snälla Caroline, kan inte du ta reda på vilket läppstift som användes på Whyred-visningen? http://columbine.freshnet.se/files/2011/02/modeveckan-11.jpg

 • Dietrich, 9:29 pm February 4, 2011:

  Ã…h! Älskar Råd&Rön inläggen!

  De är så himla informativa och bra, speciellt som jag inte har nån kompis med erfarenhet av olika märkesfoundations att fråga, och ska man köpa sig en dyr vill man ju gärna veta lite vad man kan förvänta sig.

  Tack för bloggen, den är super!

 • Länkkärlek :) | TotalBeauty, 7:17 pm February 6, 2011:

  […] Fifty Scents Kolla in det här inlägget som handlar om foundations. ”Stora, tunga foundationinlägget – […]

 • Lena, 6:56 pm April 25, 2015:

  Hej!
  Hur jag än gör så hittar jag ingenting just nu. Det är för gult/rosa foundations eller med något aktivt/serum vilket inte fungerar på min hy.
  Den (min hy är åt det torra hållet).Trots hjälp så nej.
  Något tips om butik/disk där de är extra duktiga och inte bara säljer in sitt märke.
  Behöver verkligen en ny foundation nu.
  mvh
  Lena

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen