Jazzhands

Doften av sommar

Jag har en fråga: Påverkas parfymer av vädret?

Anledningen till varför jag frågar är för att Jag har två sommarparfymer, en Isssey Miyake L’eau D’Issey och en Jean Paul Gaultier Le Male. Jag fick dem under vintern och när jag nu använder dem försvinner lukterna direkt efter att jag sprayat (båda två)! Finns det någon egentlig skillnad mellan “summer editions” och vanliga parfymer? Fungerar de bättre under sommaren än under vinterhalvåret eller är det bara struntprat?

Hej!

Det stämmer att parfymer kan påverkas av vädret, eller snarare av säsong. Värme och hög temperatur gör att parfymen luktar mer.

Det som händer är: de lättare toppnoterna, som är flyktiga till naturen, försvinner snabbare när parfymen är varm (den blir ju också varm när kroppen är varm, om sommaren), de avdunstar. Då träder basnoterna (som gillar värme) fram tydligare och snabbare istället vilket gör att man upplever att parfymen luktar annorlunda eller starkare.

Man kan ibland se en parfym beskrivas som “somrig” eller som “en lätt sommarparfym”. Det är inte (alltid) ren båg, om sommaren gör man rätt i att använda en lite lättare parfym (kanske citrus- eller blombaserad) om man tycker sig märka eller besväras av en skillnad. L’Eau d’Issey är ett exempel på ett sådan, lättare doft, precis som du upptäckt. Med det inte sagt att den luktar annorlunda på sommaren eller endast lämpar sig för sommartid. Den riskerar bara inte att upplevas som stark.

Summer editions” är därför ofta en lättare version av den vanliga eau de parfumen, men med mer betoning på de lättare noterna och med färre tyngre basnoter. de brukar också sakna alkohol.
Andra “summer editions” är helt annorlunda, man har gett dem mer citrus, hav eller sport. Ändringar i hela kompositionen alltså.

De dofter som brukar marknadsföras som “splash” eller “body splash” (Marc Jacobs har en hel del sådana i sitt stall, till exempel) är precis så  – de är lättare parfymer som är menade att “splashas” under dagen, till skillnad från tyngre, starkare koncentrerade parfymer. De stannar alltså inte kvar lika länge på kroppen men förhindrar å andra sidan att man luktar för starkt om man är känslig. De kan också appliceras över hela kroppen utan problem (“body splash“).

En annan faktor, som kan påverka doftens styrka, är huden. Om vintern är vi i regel torrare än om sommaren och parfym försvinner snabbare på torr hud (det är alkoholen som torkar ut). Då kan man skaffa en bodylotion i samma serie, och sen lägga på ett lager parfym på. Layering, med andra ord.

Etiketter None

 • alice, 1:16 pm February 8, 2011:

  layering! skriv om det! alltså blanda olika

 • challe, 9:34 pm February 8, 2011:

  Tack för klockrent svar!

 • Mer sommar! Tips på hårparfym! Ja! - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 7:20 pm May 28, 2011:

  […] av smörjmedel (glycerin, olja) som inte torkar. Men det finns en poäng i att blicka mot “summer editions” av parfymer om sommaren i alla fall, de innehåller ingen alkohol och kan vara ett […]

 • Mythbusting! - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 9:49 am June 3, 2011:

  […] inte sagt att det är helt riskfritt och okej med “vanliga” parfymer i solen. De kan ju påverka på annat sätt, som att uppföra sig konstigt och nyckfullt, och vet man med sig att man blir varm, ska åka till […]

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen