Jazzhands

Sommarjobb med doft?

Hej!

Jag läser din blogg nästan varje dag och tycker den är toppen! Jag har även en fråga. Det är nämligen så att jag drömmer om att sommarjobba på ett parfymdistillerie i Frankrike i sommar. Tror du det finns en rimlig möjlighet att sommarjobba med det? Vad kan man göra i så fall, dvs hur går det till nu för tiden? Är det mesta arbetet maskinellt, eller plockar man fortfarande blommor och och jobbar med absorbation och extraction tekniker? Jag vore hemskt tacksam om du har några tips på platser där jag kan söka eller personer som jag kan vända mig till!

Jag blev så inspirerad av ditt inlägg om kaffebönan och parfymstudenterna som stog och luktade i timmar, och det vore en sån underbar framtidsutsikt att föreställa sig att stå i ett
parfymdistillerie om några månader!

Vänliga hälsningar
Simona


Hej Simona!

Jag besökte Robertets destilleri i somras, det ligger i Grasse och är ett av de förnämsta. De tillverkar absolut och extacts av råvaror, hur många råvaror som helst. Rent konkret så tar de emot enorma mängder råmaterial och kokar ned dem till olja i stora maskiner. Fabriken ligger väldigt vackert till, precis mellan bergen i norr och havet i söder. Naturen är sagolik och det som sker i den ganska så magiskt.

Den goda nyheten är att de faktiskt anställer säsongsarbetare, och att de generellt har svårt att hitta folk. De är alltid öppna för ansökningar.
Den dåliga nyheten är att skälet till detta är att arbetet på ett destilleri är väldigt hårt. Det är hett i fabriken, säkert upp mot 40C, och ständig ånga. Jobbet är fysiskt krävande, i stort sett allt görs för hand och råvarorna man jobbar med kan ibland vara tunga och otympliga. De hade aldrig haft någon arbetare där från Sverige sa de så om det fysiskt hårda arbetet inte skrämmer dig kan du nog bli en exotisk fjäril på plats. Dina arbetsuppgifter skulle vara att ta hand om råmaterial, som mossa, trä, blommor, och se till att få ned dem i enorma silos som ser ut som överdimensionerade kastruller, och se till att de kokas ned till absolut.

Ett jobb jag tror är roligare (även om det också är hårt) är att plocka blommor. På till exempel Le domaine de Manon odlar man rosor och jasmin. Rosor plockar man under våren, och jasminer senare under sommaren. Man plockar enorma mängder och allt sker för hand. Jag fick intrycket av att Madame Manon tar väl hand om sina gästarbetare.  Huset och naturen är såklart helt underbar. Man jobbar från tidiga morgonen till kanske två på dagen, sen är det för varmt och blommorna stänger sig. Behöver jag säga att doften i luften är gudomlig?

Turistbyrån i Grasse är väldigt hjälpsam, och de är stolta över sin parfymproduktion och dofthistoria. De kan hjälpa dig med kontaktpersoner och adresser. Fråga efter Monique och hälsa från mig.

Här är förresten lite bilder från mitt besök i somras!


Den underbara staden Grasse, med jasminplantor i förgrunden.


Hårda gossar i arbete på destilleriet hos Robertet. Tungt arbete med att koka ned råvaror till absolut. Flera ton om dagen!


Den här glada och mysiga farbrorn är chef för råvarorna på Robertet.


Olika dofter som används för att blanda till parfym!


Utsikt över Grasse. En magnifik liten medeltidsstad.


Typisk pittoresk, fransk bild.


Lavendelfält som väntar på att få plockas!


Doftextrakt som ska bli parfym.

Etiketter None

 • Clara, 11:09 am February 17, 2011:

  Apropå sommaren och dess dofter… Ett starkt minne från min barndom är mammas “skolavslutningsparfym”. Den duschade hon över sig ett fåtal gånger om året och alltid under de tidiga sommarmånaderna, inför t ex skolavslutningen eller midsommarafton. Denna väldigt romantiska doft var Laura Ashleys No 1, i den lilla blommiga flaskan. Nu börjar jag själv känna längtan efter att dofta som en försommarträdgård, sött och varmt, men fortfarande friskt. Det verkar klurigt att få tag på denna parfym nu för tiden. Har du tips på vart man kan vända sig? Eller kanske på andra dofter med samma stuk?

 • Lotta Losten, 12:10 pm February 17, 2011:

  Jag blir vanvettigt avundsjuk på dig! Ett sånt suveränt jobb du har!! Nu önskar jag att jag vaknade imorgon och kunde allt om parfymer. Eller nåt annat sådär nischat och bra.
  Jag blir alltid så imponerad och inspirerad av att läsa här, och jag har aldrig ens brytt mig så värst mycket om parfymer!
  Heja dig!

 • Caroline Hainer, 12:20 pm February 17, 2011:

  Fina du! Jag har gått från hobby-parfymentusiast till hardcore också mycket tack vare kommentarer som dina.

 • bebe, 8:42 pm February 17, 2011:

  vilka fantastiska bilder! tänk, jag visste typ inte att man kunde jobba med att plocka blommor och ha hand om mossa- det låter ju som en saga. har aldrig funderat över var parfymen kommer ifrån förut…

 • Caroline Hainer, 11:56 am February 18, 2011:

  Jag kan verkligen rekommendera parfym som hobby. Då drivs man plötsligt till att besöka platser som dessa, och en helt ny värld öppnar sig. Allvarligt talat.

 • Vägen till näsan går via… - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 6:20 pm September 24, 2011:

  […] av vad man vill jobba med. Jag besökte skolan förra året, här kan man läsa om mitt besök och här finns lite […]

 • Frågelådan: lavendel, USA och | Fifty Scents, 10:30 am May 26, 2014:

  […] läste ett inlägg på din blogg från 2011 som handlade om att sommarjobba med parfymtillverkning. Jag vill jobba med att skörda lavendel. Nu undrar jag om du känner till någon lavendelodlare […]

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen