Jazzhands

Antikmässan

En farbror har ett bås med gamla vykort. Skokartonger med gamla vykort från golv till tak. De festa är märkta med något geografiskt, som “Hälsningsland” eller “Tyskland 1901-1956” men det finns också “Naket” och “Diverse”.

Jag frågar om han har något med belgiska Kongo.

(Här är det kanske viktigt att förklara en grej. Jag samlar på två saker:
a) saker med en St. Bernardshund som har en tunna runt halsen
b) saker med belgiska Kongo.
Jag har tre saker med hunden, och två med belgiska Kongo)

Han säger javisst och tar fram en kartong. Där finns kanske ett femtiotal vykort, brev och bilder från belgiska Kongo.
Jag blir paff. Matt rentutav.

De kostar lite, mellan 75-100 kronor styck. De är i gott skick men föreställer så märkliga saker. En svartvit flod. En general. Jag hade väntat mig mer tropikhattar och muppiga, äckliga vita män som sätter ned ett spjut eller en bibel under någon palm.

Jag blev perplex. Matt. Jag la undan tio kort, sen fem. Sen tre.
Sen tänkte jag nej. Jag vill fortsätta leta.

Etiketter None

 • Terry, 6:20 pm February 20, 2011:

  Alltså. Jag kan inte sluta stirra på den där bilden. Är det från ett av vykorten eller från något helt annat? Djupt fascinerande.

 • Joel, 11:53 am February 21, 2011:

  Berätta om St. Bernards-samlingen!!!

 • Jazzhands, 12:22 pm February 21, 2011:

  Älskar bilden. Älskar allt som har med snedvriden kolonialism att göra. Jag vet, det är inte helt PK men jag har läst socialantropologi så jag är helt fördomsfri. (Min kompis är bög också, min pappa invandrare. Ja ni fattar, jag är världens öppnaste människa).

  Det är precis den här typen av kort etc som jag samlar på, helst med belgiska Kongo som för mig symboliserar allt absurt som finns i världen.
  Detta är en bild jag hittade på nätet dock. Funderar på att printa den på fint papper och rama in.

 • Flemming Hummer, 4:12 pm February 21, 2011:

  I gamla Kongo fanns verklig frihet. Vita herrar fick vara vita herrar och negerslavar negerslavar, inte som idag när alla måste vara likadana hela tiden. Kalla mig gammaldags men jag tror att det finns naturliga skillnader och att vissa är bättre på att leda och piska andra till döds, än andra. Det är när vi sätter igång och fingrar på den ordningen som allting går åt helvete!

 • Aumua, 4:41 pm February 21, 2011:

  Gandhi hade listat ut det. Angående att britterna i Sydafrika envisades med att gruppera ihop Indier med “Kaffirs” så sa han detta om Indier: “Undoubtedly infinitely superior to the Kaffirs.” Smaka på det. “Infinitely superior.” Det är en ganska stor mängd superior det. Och om Gandhi sa det, ja då är det väl i stort sett slutdiskuterat.

 • Kawa, 8:49 am February 23, 2011:

  Har du varit här: http://www.africamuseum.be/home ?
  Tervurenmuseet i Bryssel, byggt av Leopold II under med de groteska pengar han tjänade på Kongofristaten 1885-1908. I entréhallen finns helt otrologa statyer på temat “Eurpa räddar Kongo från barbari och arabisk slavhandel” Deras bildarkiv borde vara en guldgruva för dig!

 • Jazzhands, 10:03 am February 23, 2011:

  Jag måste dit. Genast!!!!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen