Jazzhands

Att vara parfymbärare

Hur man bär parfym kan tyckas vara den enklaste saken i världen. Det är det också. Om man har några knep i skjortärmen.


Var ska man spreja parfymen?
Det sägs ju att man ska ha parfym på de ställen där man har puls och där man blir lite varm av det pulserande blodet, vilket i sin tur då alltså ska göra att parfymen doftar mer. Jag tror att det är sak samma och hänvisar till Coco Chanels berömda uttalande om att man bör bära sin parfym på de ställen man vill bli kysst istället.

Hur ska man bära en parfym?
Med måtta. Varken för mycket eller för lite. Spreja på lagom avstånd (en armlängd), sikta på hals, décolletage, armar. Undvik kläderna, parfymen blir skev av att hamna på kläderna, den kan komma att lukta syntetiskt och galet då. På kroppen ska parfymen vara, låt den torka innan tröjan åker på.

Tänka på?
Att man använder fler parfymerade produkter än man tror – från handtvål, schampo, balsam, hudlotion, tvål men också diskmedel och deo. Det betyder att din parfym konkurrerar med en hel del andra dofter på din kropp. Så om du vill att din parfym ska framträda ordentligt (och stanna längre på kroppen) så är bästa knepet (förutom att ha så få oparfymerade produkter som möjligt i övrigt) att använda sig av layering.

…vilket är?
Jo, layering är helt enkelt att bära sin parfym i flera lager. De som är hardcore börjar redan i duschen, med en shower gel ur samma serie som favoritparfymen. Kanske en deo. Sen tar man på sig en parfymerad bodylotion i samma serie innan man slutligen sprejar på sig sin parfym.

Blir det inte “lite för mycket”?
Nej. Inte om man använder allt med måtta.

Är det där inte bara ett sätt för parfymtillverkarna att kränga fler produkter?
Både ja och nej. Alla behöver inte en parfymerad shower gel. Men har man en favoritparfym, eller vill man få ut mer av de dyra dropparna är det ett bra komplement. En bodylotion ur samma serie som parfymen förlänger livet på parfymen, alla gånger. Prova själv i en butik, ta lite lotion på handleden och sedan parfym. Ta enbart parfym på den andra. Lukta och jämför efter en halvtimme.

Något annat vi inte vet?
Parfymbärare med torr hy har en tendens att inte dofta lika mycket som de med fetare hy. Det beror på att det finns mindre hudfett och olja för parfymen att binda sig med. Det är också en bra anledning att använda parfymerad bodylotion ur parfymserien. Eller en oparfymerad sådan.

Etiketter None

 • Ida, 2:01 pm February 21, 2011:

  Fantastiskt att få läsa något konkret om ett relativt abstrakt ämne som parfym. Caroline 4 perfume prez!

 • Jasmin, 4:14 pm February 21, 2011:

  Aha! Kanhända därför (sista punkten) en del parfymer tenderar att lukta absolut ingenting på mig… Jag är ju torrare än torrast!

 • bebe, 5:20 pm February 21, 2011:

  jag tycker det är lite svårt att veta hur parfymen luktar under dagen. jag menar, på morgonen när man tar nya kläder på sig och sprejar parfym så vet jag ju att det luktar. men sen vet jag inte om det har dunstat bort efter några timmar eller om jag bara vant mig vid lukten. bör man spreja på sig mer under dagen?

 • amnada, 8:29 pm February 21, 2011:

  Vad tror du, kan man blanda sin favoritparfym med en oparfymerad hudlotion för att få en svagare doft? Jag får så lätt migrän av en “vanlig” dos parfym, plus att det är lite mer ekonomiskt att inte köpa nytt.

 • Caroline Hainer, 8:52 pm February 21, 2011:

  Du får en mer “korrekt” version av din favoritdoft om du kör den tillhörande kroppslotionen, förstås. Då behöver den heller inte bli så stark. Men man vill inte alltid köpa nytt hela tiden…i så fall, tja, varför inte prova att blanda ut med oparfymerad lotion? Kanske kan du prova att blanda lite i handen, och sen stryka på till exempel armar och décolletage? Om du sen tvättar händerna så bör du ju dofta relativt svagt? Ã…terkom gärna efter dina experiment!

 • Caroline Hainer, 8:54 pm February 21, 2011:

  Man kan spraya på sig mer under dagen. Ju högre koncentrationshalt av parfymen, desto längre sitter den. Men ingen parfym sitter hela, hela dagen. Tre touchups kan man absolut göra. Vill man inte ha med sig parfymflaskan till jobbet eller liknande finns jättepraktiska och behändiga refiller.

 • Anna, 11:17 am February 22, 2011:

  Hej!

  Jag har en body lotion som är från Bath and Body Works. Denna lotion är från
  deras serie Japanese Cherry Blossom. Doften beskrivs som ”a
  seductive and mysterious floral scent, inspired by the exotic gardens of Japan”. Dock uppfattar inte jag den här doften som speciellt orientalisk eller blommig, men kan heller inte beskriva den på något bra sätt. Den här doften är för mig… varm. Den är sensuell utan att vara överdriven, den är inte för tung, men heller inte för fräsch, den är inte för feminin utan drar nästan över lite åt det maskulina hållet (påminner lite om L’homme av YSL på något vis). Jag får alltid komplimanger när jag har denna lotion, och själv älskar jag den. Men nu är det så att jag gärna skulle vilja ha en parfym som doftar likadant. Jag har varit på jakt efter en parfym som luktar såhär i flera år, utan resultat. Det finns en Eau de Toilette i samma serie, men den går inte att köpa eller beställa till Sverige. Så jag undrar om du vet någon parfym som påminner om denna? Eau de Toiletten beskrivs såhär:
  Fragrance Top Notes: Asian pear, Fuji Apple and Ume Plum
  Fragrance Mid Notes: Japanese Cherry Blossom, Butterfly Lily, Kyoto Rose, Mimosa Petels and Hedione
  Fragrance Base Notes: Vanilla Rice, Imperial Amber, Silk Musk, Cinnamon Incense, Himalayan Cedarwood and Creamy Sandelwood

  Eller tycker du att jag ska försöka få tag på Bath and Body Works Eau de Toilette i denna doft, utan att ha provat den? Tror du att den kommer dofta likadant som min body lotion?

  Tack så jättemycket på förhand!

  Anna

 • Martin, 12:25 pm March 24, 2011:

  Hej Caroline!

  Tack för en otroligt välskriven och informativ blogg!

  Jag har en fråga, vill minnas att någon berättade för mig, angående hur man ska spraya på sig parfym, att man absolut inte ska “gnugga in” parfymen på kroppen, alltså t.ex. inte gnugga handlederna emot varandra efter man parfymerat dem. Detta skulle, enligt den här personen, på grund av friktionen mellan huden rubba något i parfymen som gjorde att den luktade “fel”. Finns det någon sanning i det här påståendet undrar jag?

 • Frågelådan x 2 - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 11:18 am April 2, 2011:

  […] vilket fall som helst kommer den säkert att komplettera din body lotion bra. Perfekt underlag för layering! Det finns kroppsprodukter som ska dofta Japanese Cherry Blossom från Både L’Occitane och […]

 • Snälla, stanna - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 2:08 pm January 8, 2012:

  […] att stanna kvar längre på kroppen är en av de eviga frågorna bland parfymbärare. Hur?  Well, layering är ett sätt, att använda parfymoljor ett annat. Men frågan […]

 • Att vara parfymbärare Del II | No Scent, 7:04 pm April 7, 2014:

  […] Ett av mina tidigaste inlägg om hur man bär parfym är också ett av mina mest lästa. Att böra parfym kan tyckas som det enklaste i världen, alltså man sprayar på sig och så är det med den saken. Och i viss mån är det så. Men det finns också en del knep och specialkunskaper man kan ha i rockärmen för att bli en ännu bättre parfymbärare, det vill säga för att få parfymen att stanna längre på kroppen och att hålla längre över huvud taget. Parfym är inte billigt (låt oss vara ärliga om den saken). Givetvis vill man få ut det mesta av den. För det är till exempel ett faktum att kall och torr hy har en tendens att inte dofta lika mycket som de med fetare, fuktigare, varmare hy. Det beror på att det finns mindre hudfett och olja för parfymen att binda sig med. Och det är ganska logiskt. Tänk på saken, man doftar ju mer i varmt klimat och i varmare länder. Det är därför det finns ”sommarparfymer”, lättare varianter av en parfym utan alkohol. Att detta är ett faktum är också en bra anledning att använda en lotion innan man sprayar på parfymen. Och antingen använder man en lotion ur samma serie som parfymen – det kallas, som bekant, för layering och det har vi talat om tidigare – eller så använder man en oparfymerad bodylotion som en grund för sin parfym som då slipper att konkurrera med någon annan doft från till exempel en parfymerad bodylotion med en doft som skiljer sig från parfymens. […]

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen