Jazzhands

Dagen då CK tog över världen

Calvin Klein har aldrig varit blyg för enorma annonskampanjer. När den absolut banbrytande cK One kom på 90-talet var det världens dyraste och världens största globala annonskampanj. Jag är inte helt säker men jag tror att han fortfarande kan ha ledningen.

Nu, idag faktiskt, släpper han nästa bomb nämligen hans mest experimentella och digitala kampanj någonsin. Den involverar över trettio modeller från olika länder, däribland Pixie Geldof, Lara Stone, Alica Dellal i en världsomfattande kampanj utomhus, på nätet, på telefonen, på Facebook…överallt!

Men det är givetvis inte bara kampanjen som är ny – hela konceptet är nytt. Vanligtvis börjar en designer inte med parfymen eller underkläderna, de kommer sen. Först kläder, sen parfym och kanske smink. Calvin Klein gjorde samma sak med cK One – originalet. Först jeans, sen parfym.

Så brukar det fortsätta – en ny kollektion, sen en ny doft.

Men nu, idag alltså, tar den gode CK ett steg i en helt annan riktning och släpper en total livsstilskollektion, ett helhetskoncept rakt av med jeans, underkläder och doft. Allt på en gång alltså.

Är det här verkligen värt att rapportera om, och i så fall varför?

Jo, men det är det faktiskt, tycker jag. För det första är det naturligtvis alltid kul när någon kreatör gör något nytt, och i det här fallet dessutom i en enormt stor skala. Men det som är intressant här, anser jag, är hur parfymen alltså är en del av livsstilen, det är en del av vårkollektionen. Vad säger det om hur vårt användande av doft utvecklats?

Från att ha varit ett lyxelement, en gåva från en man till sin trolovade och sen någonting intimt och personligt skulle detta vara ett exempel på att doften numera är en självklarhet lika stark som till exempel underkläder.

Calvin Klein som varumärke är också värt en notering i sammanhanget. Kan man marknadsföra en doft via Twitter? Kan man förmedla en doftkänsla via Facebook? Jag tycker att det ska bli spännande att se.

Etiketter: ,

  • Julia, 3:17 am October 6, 2008:

    Ã… Nigella. Att du kunde hålla dig från att nypa henne lite för att se att hon fanns på riktigt!

  • Steelwheels, 3:56 pm October 6, 2008:

    Så… Avundsjuk… Kan… Inte… Andas.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen