Jazzhands

Sången, skräcken – ett ögonblick ur gårdagen


Jag berättar för en dude i mustasch hur weird det är med trubadurkillar, de som tar fram en gitarr på en fest, tycker det är en skön grej. Hur det är min skräck att nån kille ska göra det på min fest, till exempel sjunga Sommaren är kort på min födelsedag.

Han flinar.
Fan, vad du är rolig säger han.

Meh, säger jag.

Det sitter två – inte en utan två – snubbar ute i vardagsrummet med en gitarr i handen. Jag vet, en inte ovanlig grej. Inte helt unikt att ställa sig obekväm till detta som icke-musicerande tjej. Jag vet. Men det händer. Där och då.

Jag går ut i köket, haffar snubben i mustasch istället. Ventilerar min olust. Han har en cigg i mungipan, flinar åt mig, frågar “men skojar du nu eller är du upprörd på riktigt?”
Jag är framför allt sjukt avtänd, skriker jag. Finns det något osexigare än killar som tar fram en gitarr?
Och han flinar vidare och nämner i förbigående att han spelar i ett band. Ett band jag faktiskt känner till dessutom.

“Men du är jävligt rolig” skockar han och glider förbi in i till vardagsrummet där den svenska trubadurtraditionen lever och frodas.

Etiketter None

 • Göran, 1:09 pm January 22, 2012:

  En snubbe jag pluggade med tog med sig en gitarr när vi åkte till Sälen (var en tjej han ville impa på), och när han packade ner den frågade hans mamma “Men Mattias, ska du verkligen ta med dig gitarren? Du kan ju bara en sång..” (Lightning crashes)

  Han fick inte till det med tjejen.

 • Jazzhands, 5:07 pm January 22, 2012:

  Det är skumt hur ofta killarna med gitarr heter Mattias.

 • Fredrik, 12:46 pm January 23, 2012:

  Jag är jättebra på gitarr. Helt seriöst.
  Jag har aldrig “dragit fram” gitarren på en fest.
  För jag är en jävla gentleman.

  Nå, det här är ju lite kul:

 • Jazzhands, 12:50 pm January 23, 2012:

  Ledsen att trampa på ömma tår här. Du är säkert bra på gitarr, Fredrik och din respekt mot andra festdeltagare är beundransvärd och bör ses som ett rättesnöre. Jag hoppas vi hamnar på en fest tillsammans inom snar framtid.

  Jag har förresten kommit på ett eventuellt undantag till min nolltolerans mot födelsedagsmusicerande. Det skulle vara om ett storband valde att spela Jakob Hellmans Hon har ett sätt till min ära. Det skulle vara okej.

 • Jessica, 12:53 pm January 23, 2012:

  Det är för att alla Svenska män födda under en viss räcka år heter Mattias. Samtidigt hette alla tjejer Ingela. Mattias kan alltid tre ackort. Ingela kan alltid hela texten till “Maria Går på Vägen”.

  Sen började killarna heta Daniel och då hette alla tjejer Linda. Daniel är aktiv, men aldrig i fotboll. Kanske basket eller volleyboll. En sport, men inte en för grabbig sport. Daniel nobbade gitarren och det är lika bra för Linda kommer inte ihåg några texter över huvud taget. Linda är en “glad och sprallig tjej som kör aerobics och gillar att träffa vänner” hon sjunger visserligen med i listlåtarna på sin tränings-iPod men hon kan varken texten eller melodin.

  Efter det hette alla killarna Alexander och alla tjejerna hette Jessica. Alexander är känslig, så han tog tillbaka gitarren men började skriva egna låtar med “finurliga” texter. Jessica kan inga texter men kan lägga stämmor. Men det gör inget, för ingen kan sjunga med i Alexanders låtar i alla fall – det är bara han som kan dem. Jessica föredrar att sjunga in stämsång med två väninnor (Lina och Emma. Lina heter ibland Maja men det finns alltid en Emma.) och lägga upp det på youtube istället. Det braiga med det är att låtarna de sjunger knappt har nån text alls. Jessica, Lina och Emma kan nämligen bara R’nB-låtar.

  Tre halv-generationer sammanfattade med namn och fördomar.

 • Daniel, 12:56 pm January 24, 2012:

  For the record: inte alla killar gillar trubadurer, heller. När man var ung för att de faktiskt snodde åt sig en del tjejer, senare för att de förväntar sig att alla ska sitta och lyssna andäktigt när man hellre skulle konversera.

  Men nu till frågan: Hur kommer det sig att det är tre trubadur-killar, vara två med egen gitarr – på din egen fest?…

 • Jazzhands, 1:29 pm January 24, 2012:

  Nej, nej, nej. På min fest förekommer inga trubadurer. Och om de bjuds in – på nåder – så tar de inte med sig gitarren. Det här var fest i förorten, komplett med pizza och Törley.

 • roll-on, 1:35 pm January 27, 2012:

  Observera att översta bilden sitter Val KIimner från filmen Felon med en gitarr

  http://www.hotflick.net/flicks/2008_Felon/008FLN_Val_Kilmer_003.jpg

 • Karin, 7:30 pm January 28, 2012:

  Alltså herre min je, trubadurkillar är ju det värsta som finns. Näst efter folkmord och cancer. Det är så fruktansvärt pinsamt när de drar fram sin gitarrjävel och så ska man sitta och lyssna i någon slags andakt på låtar man önskar att man inte hade hört en miljon gånger redan. Och sedan ska man till råge på allt detta tydligen bli imponerad?! Nej vet du vad.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen