Jazzhands

Alabama

IMG_6485

Det här härliga gänget väntade på oss i Selma, Alabama. En stad känd för att ha brutit mot i stort sett alla medborgarrättigheter. Här har man sabbat marscher för svartas rätt att rösta och drivit igenom andra inte så sköna grejor som övertaxering och diskriminering. Här anordnades till exempel en fredlig och obeväpnad medborgarrättsmarsch där över 600 svarta deltog. Polisen svarade med tårgas och attack och flera dog.

Vi älskade dessa cosplay-människor förstås. Tills de visade sig ha märkligt dubiösa sympatier. Något vi blev varse först senare när de gav oss hemmagjorda broschyrer där de manade till upprop eftersom kommunen inte låter dem resa en gigantisk staty över KKK-grundaren Nathan Bedford Forrest i kyrkogården.

Vi gick till kyrkogården för att kolla. En kyrkogård som var lika givande som den i New Orleans faktiskt. Gotiska gravstenar, bombastiska monument och små, mystiska inskriptioner. Allt inramat av underbart stämningsgivande Spanish moss.

IMG_6533

Här – en grav för två små barn som fått varsitt lamm som sten. Och här är den spanska mossan förresten:

IMG_6523

Sen läste vi på lite mer i broschyrerna vi fick från cosplay-folket vi träffade innan. Det var lite på förekommen anledning för vi såg ett halvfärdigt monument och en skylt som efterlyste ett stulet huvud:

IMG_6525

Huvudet tillhör alltså Nathan Bedford Forrest, en trigger happy löjtnant i inbördeskriget som handlade med slavar, dödade svarta för skojs skull och grundade KKK. Hans rekryteringsrop i kriget lär ha varit “I wish none but those who desire to be actively engaged.  COME ON BOYS, IF YOU WANT A HEAP OF FUN AND TO KILL SOME YANKEES”. En liten grupp människor har samlat ihop 90 000 dollar för att resa ett monument över Alabamas stoltaste soldat men “motarbetas” av kommunen som inte tycker att det är en bra idé. Gruppen har skrivit ilskna brev till lokaltidningen, hållit möten och åberopat inte bara sina medborgarrättigheter (som de anser sig berövade) utan också nyttovärdet i att ha en fet byst av Forrest i Selma. “Det skulle locka hit fler turister”.

IMG_6526
“…One of the south’s finest heroes”.

IMG_6527
Den här föreningen som vill hedra Forrest har lyckats samla ihop 90 000 dollar för att hylla KKK. Här tackas de: “…and from the private contributers who love the south”.

IMG_6528

Halvfärdigt och med stulen skalle. Vi får se hur det går.
Hej då Selma sa vi.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen