Jazzhands

Fem lektioner i kärlek från Bruce Springsteen

The-Essential_bg_site
Jag är inte den första som sett åt Bruce Springsteens håll för kärleksråd. När det kommer till relationer finns det värdefulla lektioner att hämta där. Mannen har trots allt blivit kär, gift sig, fått barn, upplevt hur en gnista slocknar, hittat kärlek igen, hittat passion, skilt sig…Här är några av de viktigaste punkterna vi kan lära från mästaren.

1. Vi sårar de vi älskar
Kärlek är en stark kraft, den får oss att göra saker vi inte trodde att vi kunde göra. Men rädslan för att det ska gå fel, för att vi inte ska räcka till, för att vi inte duger i vår älskades ögon kan få oss att göra elaka saker. Alla har vi sårat den vi allra minst vill såra, och den smärtan är av en helt annan sort. Det är en smärta som färgar allt och som känns i hela kroppen.

Lärdom: Att medvetet såra någon man älskar, av hämnd, rädsla eller frustration, händer. Paradoxalt nog just därför att vi älskar. Men att be om ursäkt, att öppna sig, visa sin sårbarhet och rädsla är aldrig detsamma som att förlora utan att vinna.

“I carried you inside of me, prayed it wouldn’t be too late
Now I’m standin’ on this empty road where nothin’ moves but the wind”
– Back in your arms

2. En relation är aldrig stillastående
Man vill gärna tro på den romantiska tanken på två människor ämnade för varandra. Att det finns en överjordisk, magisk samhörighet mellan två älskade som gör att man alltid förstår varandra, att man hör ihop och går genom livet hand i hand utan att egentligen behöva förklara någonting för den andre vet redan. Men även om man går bredvid varandra så kan man ha olika mål, se olika stigar, vägar och val. “Each lovers steps fall so differently”.
En relation är aldrig statisk, den utvecklas. Inre och yttre förändringar gör att relationen kan slungas hit och dit. Det gäller att inte tappa taget bara, att prata, känna in och vänta in.

Lärdom: Relationen är ständigt i rörelse, var beredd på att saker kan ändras. Se till att då och då kolla att den är på väg åt samma håll. Säg orden, säg dem tydligt och högt.

“So lets make our steps clear that the other may see
And I’ll wait for you
If I should fall behind
Wait for me”
– If I should fall behind

3. Våga chansa
Vi bär alla på en historia. Minnen, känslor och erfarenheter som vi mer eller mindre frivilligt samlat på oss under åren. Som lärt oss olika saker om kärlek: om att man inte kan lita på någon, om att kärleken är svår att fånga, om att vi mår bäst när vi känner oss fria men samtidigt som sämst när vi känner oss instängda…Vi försöker om och om igen, men misslyckas.

Vi kan inte skaka av oss alla våra erfarenheter, skala av dem som ett apensinskal. Det går ju inte, såklart. Men vi kan försöka se vad som är gamla spöken och gamla rädslor, det som sätter käppar i hjulet för oss, och vad vi faktiskt någonstans, långt där inne ändå längtar efter. Ibland kan ett första steg vara att bara erkänna att vi längtar efter kärlek och gärna vill vara redo för den.

Lärdom: “You can’t start a fire without a spark”. Kärleken måste börja någonstans. Förutsättningar och attityd är en bra start. Är du redo för kärlek?

“Man I’m just tired and bored with myself
Hey there baby, I could use just a little help”
– Dancing in the Dark

4. Riktig kärlek betyder att du inte är ensam
Att helt öppna sig för en människa är svårt. Det är riskfyllt. I värsta fall kan vi såras – djupt – och vi kan få veta och känna att vi inte duger. Kanske är vi fula på insidan, oälskvärda? Kanske är vi konstiga, dömda till ensamhet? Vågar vi ta chansen att visa oss fullt ut med risk för att bli avvisade?
Men intimitet ska inte förväxlas med närhet. Kärlek fördjupas och förgrenas genom närhet, och närhet kan man bara bygga genom ärlighet och öppenhet. Genom att våga tro att den andre personen vågar ta emot en i sin helhet, med tvångstankar, bagage, ärr, längtan, drömmar och allt.

Lärdom: Att lära känna någon på riktigt kräver öppenhet, ärlighet och en tanke om att ingenting är konstigt om man vet varför det händer. Kärlek ger styrka. Kärlek betyder att man inte är ensam. Väx i den tanken.

“We’ll stand together and we’ll take ’em on
So if you need me just call my name”
– When you need me

5. Kärlek är värt att kämpa för
So you’ve been broken and you’ve been hurt? Show me somebody who ain’t. Det är inte alltid lätt. Det tar tid. Ibland gör det ont, hjärtesorg är något som händer alla och missförstånd, sårade känslor och tvivel hör den levande relationen till. Men det är ändå alltid värt det i slutändan.
För när man väl gjort det, alltså accepterat kärleken, bjudit in närheten, vilat i tanken på att detta är kärlek och jag väljer den. Från och med nu är detta mitt liv, med allt vad det innebär, av känslor och rädslor. Då händer något. Man är inte längre en, man är två. Man får en trygghet, en stryka och ett lugn. Man vet att man klarar nästan vad som helst, bara närheten finns kvar.

Lärdom: Svåra stunder händer oss alla. Men kärlek är en kraft som är värd att kämpa för. Förlora aldrig siktet. 

“This life, this life and then the next
I finger the hem of your dress
My universe at rest”
– This Life

Etiketter None

  • I, 10:46 pm May 9, 2013:

    Du är så klok! Precis den typ av råd jag behövde nu.

  • victoria, 4:43 pm May 12, 2013:

    mycket bra inlägg, tack.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen