Jazzhands

Exlusivt för Jazzhands: Viktigt samtal med Erik Hedtjärn om Bruce Springsteens väst

-1Erik Hedtjärn, du är prisbelönt journalist som gör analyserande, politiska porträtt i P1. Vad betyder väst för dig?
– Västen är intressant. Den är ju den onödigaste delen av en kostym och de onödigaste plaggen brukar ju vara de ädlaste, ändå har den framförallt överlevt som ett propert bruksplagg i tjänstesektorn – tänk servitörer och konduktörer.

Jag skrev att Bruce Springsteens knäppta väst gör mig rörd för den ska signalerar förortsgrabb som “klätt sig fin”. Men du menar att det är en feltolkning?
– Eftersom vi talar om Springsteen gör du ju rätt som tänker klass. Jag associerar omedelbart västen till gamla folksånger som Pete Seeger och Woody Guthrie, att det var den sociala rösten som steg ur depressionen med en banjo på magen och en väst om livet. Springsteen har ju uppenbara rötter i den traditionen och när man blir äldre blir det viktigare att komma ihåg var man kommer ifrån i en bredare mening, och inte bara kvarteren där man växte upp. Problemet är att bara att såvitt jag vet hade varken Seeger eller Guthrie någonsin väst.
Men det jag lutar åt nu är lite enklare. Springsteen visar nästan alltid underarmarna. Det enda som kan få honom att täcka dem är en skinnpaj. När han sedan som en något äldre man klär sig fin vill han göra det med underarmarna blottade och då finns bara västen. Frågan som återstår är: varför visa underarmarna? Förmodligen för att “signalera förortsgrabb”. 1-0 till Hainer alltså.

Vi kör lite fakta: den är knäppt, för det första. Han har skjorta under. Ofta svart, ibland denim eller blå. Ibland har han en smal, obetydlig slips till. Vad betyder det att västen är knäppt?
Det är enkelt. En uppknäppt väst är som en uppknäppt gylf – det finns ingen ursäkt.

Skiljer sig Springsteens väst från andra typer av musikvästar?
– Musikvästar handlar alltid om nostalgi, att knyta an till det förflutna på något sätt. Det är samma väst. En väst som skiljer sig skulle vara en futuristisk musikväst. Men det blir svårt. Till och med scifi-västar som Han Solos är ju till för att vi ska tänka på vilda västern.

Så vitt jag vet började han med den knäppta västen över skjortan runt Tunnel of Love. Skilsmässoplattan. Ser du någon koppling mellan väst och skilsmässa?
– Västen är ju ett sätt att hålla ihop. Det är så det känns att ha en väst också, som att man hålls ihop. Man innesluter de vitala organen. Det finns en anledning till att det enda plagget som kan vara skottsäkert är västen.

Innan dess körde han mer klassisk rockstil. Jeans, t-shirt och skinnjacka. Ungefär samma saker som jag brukar ha på mig. Är jeans och väst kanske är en förlängning?
– Personligen skulle jag gärna se mer uppkavlade kavajärmar som ett alternativ till väst och jeans.

Hur skulle en tänkbar utveckling av Springsteen-västen kunna se ut, tror du? Han börjar närma sig 65 trots allt. Kommer den hänga med eller blir den utbytt?
– Just västen mår nog bra av att stå still. När han spelade i Berlin 1988 hade han en dubbelknäppt väst med slag och utan skjorta. Det var väldigt coolt men jag tror inte att han skulle fixa det idag. Samtidigt önskar jag att han fortsätter blotta underarmarna, nästan till vilket pris som helst. Även om det innebär att västen utvecklas till en kortärmad kavaj.

Bundesarchiv_Bild_183-1988-0719-38,_Bruce_Springsteen,_Konzert_in_der_DDR

Etiketter None

  • M, 8:54 pm May 12, 2013:

    Kul text, men Springsteen körde knäppt väst redan 1973, kanske tidigare ändå. Utan gymmade underarmar och med drygt femton år till “Tunnel of love”.

  • Jazzhands, 9:04 pm May 12, 2013:

    Kul kommentar. Men är det inte skillnad på knäppt väst/skjorta och knäppt väst/ingenting under/t-shirt och körde han det regelbundet, som han gör nu, eller varvade han det med annat? Klasstolkningen torde ändå vara applicerbar.

  • Vän av ordning, 8:53 am May 13, 2013:

    Klasstolkningen tror jag är spot on. Hela “arbetarklass-snubbe klär upp sig i väst”-grejen är klockren. Jag fastnade mer för påståendet att han började med den knäppta västen i samband med “Tunnel of love”, som ju uppenbarligen inte stämmer då. Inte utan en precisering om att det handlar om väst utan skjorta i alla fall.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen