Jazzhands

Again and again

two-ronnies-by-sea-picnic-ronnie-barker-vhs-cover-artPå Kinos hemsida har de just nu nån grej där lyssnare berättar om vilken film de sett flest gånger. Jag försöker tänka på vilken jag sett flest gånger men de filmer jag sett multipla gånger faller in i lite trista kategorier…

1. Filmer jag såg när jag var liten. För att jag hade tålamod för sånt då, och för att jag var ensam och för att vi bara hade begränsat med videoband.
Exempel: Badliv (asfestlig, klassisk, brittisk kortfilm utan repliker bara sexistiskt skoj all the way). Ja, den har format mig mycket. Den oändliga historien, Mio min mio, En tjej i rött (don’t ask), Åke och hans värld (underbar), diverse Disneyfilmer…

2. Filmer jag sett utan egen påverkan. De har råkat gå på tv, jag har råkat vara uttråkad, jag har råkat vara hemma hos någon kompis som velat se, jag har varit strandad på Påskön (eller i alla fall landställe eller någon kompis landställe) utan tillgång till videotek.
Exempel: Zodiac (fem gånger, ändå bra film), S.O.S. (oräknerliga gånger), Göta kanal, de andra Sällskapsresefilmerna, Den nakna pistolen (alltså minst fem), Amadeus.

3. Filmer jag faktiskt sett flera gånger, av egen fri vilja. För att jag tänkt att den här filmen var ju riktigt härlig när jag såg den sist. Jag äger den ju på DVD också, och känner för en skön rulle ikväll. Men det handlar ändå inte om mer än fem gånger, det tror jag inte.
Exempel: The Big Lebowski, The Royal Tenenbaums, Rosemary’s Baby, Chinatown.

4. Och så kategorin filmer jag sett flest gånger på bio och här kommer kanske en överraskning för alla inblandade, men jag såg Peter Jacksons King Kong två gånger på bio och den är ändå över tre timmar lång så i längd mätt är den filmen som jag rent kvantitativt sett flest gånger. Den oändliga historien tre gånger på bio (kombinationen skollov och pålitliga kvartersbiografen i Hagsätra). Lite annat smått och gått två gånger.

Så överlag ber jag då alltså att få konstatera att de filmer jag sett flest gånger är Lasse Åbergs tredje sällskapsresa S.O.S. och fräckiskomedin Badliv. Tjenare.

Etiketter None

  • Daniel, 11:24 pm June 20, 2013:

    Men Dirty Dancing då?
    Om man ville impa på någon tjej född den första halvan av 70-talet förr i tiden när man var singel och låtsas att man var tankeläsare, var Dirty Dancing alltid det självklara alternativet.

    Men du är väl för ung och missade dess storhetstid?

  • Jazzhands, 8:55 am June 23, 2013:

    You are much too kind, Daniel! Jag missade den med minsta möjliga marginal trots att jag hade åldern inne, såg den på kvartersbion i Hagsätra och upprördes av “läskigt slagsmål” någonstans i filmens mitt. Bommade helt på filmens sexualmoral, sexanspelningar (DIRTY dancing, för i helvete) och allt annat som hade kunnat vara skoj. Såg om den långt senare men tror inte jag sett den mer än tre gånger. Umgicks väl i fel kretsar. Mer killkompisar som ville se outhärdliga filmer (Bloodsport, Bad Taste, Highlander) medan man själv fick sitta bredvid någon storebror och kolla på medan denne spelade Lemmings. Kul.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen