Jazzhands

Hand in marriage

imagesTänker på bröllop. På förekommen anledning då, för plötsligt har jag en svägerska! Och det finns plötsligt en till Hainer i släkten från tidigare varit så få att de går att räkna på ena handens fingrar.
Märkligt. Mäktigt.

Tänker på bröllopet som ritual och symbol och visst, det är man ju knappast först i världen med att göra. Och det är väl inga unika tankar som rullar runt där heller. Hur ritalen i sig ger mening till någonting som är abstrakt och varken kan förklaras särskilt bra eller fastställas (kärlek, löfte, hopp). Hur denna ritual därför är vacker och över huvud taget finns.

Etiketter None

 • Lotta Losten, 6:37 pm August 11, 2013:

  Ã…h jag har tänkt så mycket på det där också!
  Inte bara för att jag gifter mig om två veckor.
  Förr tänkte jag att jag nog inte ville gifta mig, förstod liksom inte grejen. Nu känns det viktigt att gifta mig med David men på VÃ…RT vis och det verkar förvirra männsikor. Va? Inga regler? Va? Ingen kostym? Vadå, ska du inte ha vit klänning? Och inga ringar? Och ni byter inte efternamn? Varför ens gifta sig då?
  Det förvånar mig att själva bröllopet fortfarande är så extremt rutinmässigt, traditionsstyrt. Att det liksom inte går göra på andra vis. Vi är inte religiösa och gifter oss alltså borgerligt och anledningen är inte någon gammalromantisk idé om att jag som kvinna blir ekonomiskt omhändertagen av min man.
  Det är mer en känsla att vi, som inte är intresserade av att skaffa barn, faktiskt hör ihop lika mycket som andra familjer. Vi tror att det är vi resten av våra liv och det räcker liksom. Och på pappret hör vi nu ihop och är viktigast för varann.
  Nåt sånt.
  Förlåt långa inlägget, men har verkligen tänkt massor på hur alla har sin åsikt om var ett bröllop är och ska vara.
  Och nä, det blir ingen bröllopstårta. Det blir en gigantisk kanelbulle istället för att jag älskar Äppelkriget och David älskar kanelbullar.

 • Jazzhands, 8:35 am August 12, 2013:

  Grattis till giftermål!

  Min tanke är att det ju är ritualen som gör det hela viktigt. Ni byter ut vissa symboler men ni har kvar momentet. Ni HAR ju bröllopstårta men ni har valt att låta den ha en annan form. Som jag ser det?
  Av alla bröllop jag varit på (från frack till blazer) har det gemensamma varit att man med vissa kända moment och känd inramning (vigsel, ringar, mat, fest) velat deklarera sin kärlek, velat visa den, manifestera den och betrygga den.

  En gigantisk kanelbulle låter fantastiskt. Grattis igen.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen