Jazzhands

Inkört spår (och ett nytt spår)

pie
Ännu fler pajnyheter! Upptäcker att det är “pajätartävling” i en liten kuststad inte långt härifrån. Inte bara får man deltaga i bemärkelsen “äta paj” men också genom att ställa upp med en paj folk kan äta av och sedan bedöma. Eller rösta på.
Vore naturligtvis fantastiskt att ställa upp i en pajtävling, tänker antingen päron/anis eller blåbär/kokos. Båda har jag bakat flertalet gånger med goda resultat.

Plus att man vill äta paj såklart. Amerikansk i synnerhet.

Jag älskar verkligen paj. Som bakverk, som social och geografisk markör. Skrev en liten artikel om det i DN för några år sedan. Men självklart finns det mer att skriva. Tillvalen, till exempel. Inget vaniljsås-komplement här men så är också den svenska smulpajen och även den lite stadigare äppelpajen ändå sprödare än jänkarens som endast erbjuder “à la mode” som tillval. Dvs en kula vaniljglass.

Men finns några skumma undantag, som att man på östkusten (Boston) serverar äppelpaj med en skiva cheddarost på toppen. “An apple pie without the cheese is like a kiss without the squeeze”. Man tycker att osten tar fram äppelsmaken bättre. Min vän, matentusiasten och fotografen Emily, har testat med gott resultat.

Jag älskar verkligen pajen, också som symbol. För det hemtrevliga och trygga. Ett hushåll där man antingen är självförsörjande vad gäller äpplen och bär eller ett hushåll där man tar tillvara på allt som når köket.
Sedan är pajen en enkel men samtidigt komplex sak. Flera moment – deg, skal, fyllning – och med stort utrymmer för personlig touch och utveckling. Kanel till äpplena eller ingefära?

Så när jag säger att jag också vill vara med i pajtävlingen så betyder det också att jag vill bidra till bilden av mig själv som en del av ett hushåll, en rejäl person med känsla för tradition. En person att lita på helt enkelt.

Etiketter None

 • Rikard, 9:50 am September 19, 2016:

  Håller helt med dig om paj! Både sweet och savoury är fantastiska påhitt. Gjorde en trippelost igår men den skulle aldrig passerat Paul Hollywood utan att få anmärkning för soggy bottom.

  Du som är en erfaren bakare, har du några generella pajtips att dela med dig av? Deg, gräddning, förstekning av ingredienser, mjölsort osv osv?

 • Jazzhands, 5:56 pm September 19, 2016:

  Trippelost! Allt med “trippel” får mig intresserad, här är “Triple berry” återkommande och bara namnet är så härligt sommarvarmt, sockerkladdigt och ljuvligt. Borde man inte kunna heta det? Ms. Triple Berry?

  Vad gäller den amerikanska pajdegen versus den svenska smulpajen etc så är ju kylningen något som gör enorm skillnad för krispigheten och skalet, tycker jag. Att degen är riktigt kall när den åker in i ugnen. Även experimenterande med lite, lite vinäger i degen om man ska göra ett lock – det ger extra flakyness!

  Har du kollat i denna? En riktig guldgruva.

  https://www.nok.se/Allmanlitteratur/Bocker/Fack/Mat-och-dryck-/Amerikanska-pajer/

 • Rikard, 11:41 am September 20, 2016:

  Toppenboktips! Bokade från biblioteket direkt!

 • Rikard, 11:44 am September 24, 2016:

  Uppdatering: Ã…kte till Bokmässan och köpte både Amerikanska pajer och Ã…sneprinsen istället. Och sex till Natur och kultur-böcker.

 • Jazzhands, 10:05 pm September 24, 2016:

  Whoa! Då hoppas jag på en dubbel uppdatering snart – pajnyheter och åsnetankar?

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen