Jazzhands

Efterskalv

donald-trump-us-election-2016-result-illustration-matt-blease_dezeen_hero
Man gör ju ofta misstaget att tro att “folk” i allmänhet tänker och känner som en själv. Jag gjorde samma misstag de senaste valen, kollade i FB-flöden och Twitter och tänkte “Ja, men människor är väl rätt vettiga ändå”.

Det är ganska egocentriskt och inte särskilt vidsynt. Det blev man ju smärtsamt påmind om igår. Och idag. Alla bor inte i Kalifornien (blå stat, dvs demokrat), alla är inte storstadsbor som känner att miljö, striktare vapenlagar och rättvisa skatter är deras prio.

Jag blir också medveten om hur komplexa politiska ämnen och ord är, hur det finns en så stark önskan att simplifiera. Som efter 9/11 då man mest talade om att “bomba dem tillbaka till stenåldern”. Vilka dem?

Igår kollade vi valvakan. Först följde jag med till röstbåset och det finns väl inget tvivel om vem som skulle vinna, tänkte jag. Utifrån min position, bakgrund och närvaro. Vallokalen var lika så där trist och officiell som i Sverige. Proceduren i stort sett samma förutom formatet (fylla i rutor, rösta på olika lagförslag).

Vi åt lunch, hade inte en tanke på att vi skulle kunna vakna i ett väldigt splittrad land i morgon. Började strökolla valvakan och trodde verkligen inte mina ögon. Eller öron. Och kände så mycket på en gång. Lurad, för att jag mest sett till min egen omgivning, lyssnat på “eget förnuft”. Som säkert alla gjort. Såklart.
Ledsen, för Hillarys skull, som hon fått utstå. Som hon fått bita ihop. I alla valdebatterna har hon blivit hånad, avbruten, retad och hon har hållit huvudet högt och inte snäst tillbaka. Säkert en strategi. Men gud vad det måste kännas nu.
Ledsen för feminismen och för Amerikas kvinnor. Hillary hade såklart inte vänt jämställdheten i en handvändning men det hade varit ett så grymt härligt steg framåt. Detta, och det förstår jag, är inte någonting många män över 35 kan relatera till. A kan det till exempel inte.

Jag känner mig helt enkelt lurad. Och det är ingen rolig känsla.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen