Jazzhands

Plötslig fiktiv saknad


Kokar te, gör i ordning frukost och kommer på mig själv med att sakna Jim. Detta älskvärda mähä. Detta neutrum som bara flyter omkring.

Kanske är en litterär skapelse en slags vuxenversion av en låtsaskompis. Med lyxen att få göra denne lite, lite mer levande på pränt. I så fall – mesig låtsaskompis Jim är!

Läser en lång artikel om Evelyn Waugh (ni vet Brideshead Revisited), och lär mig att han gifte sig med en annan, kvinnlig Evelyn. Fantastiskt. Båda hette Evelyn Waugh! Ett verkligen exempel på “Vad skulle hända om Glenn Close gifte sig med Glenn Hysén? Båda skulle heta Glenn Hysén.”

Jo, men i den artikeln stod det att så många av hans böcker speglar perioder och utvecklingar i hans liv. Han skrev om ett imploderande äktenskap under samma tid som Evelyn lämnade honom. Han skrev Brideshead medan han tog läkande och helande tillflykt till sina societetsvänner ute på ett gods (okej, slott) och där religionen låg som en skugga över deras lycka.

Precis som i Brideshead.

Han avslöjade eller bekräftade aldrig detta, han sa aldrig vem eller vilka personerna i hans böcker eventuellt var baserade på även om närmaste vännerna verkar heeeelt säkra på vem som är vem. Men mot slutet av sin karriär sa han någonting i stil med att en författare kan inte hitta på figurer utan någon som helst förankring i ens egna liv.

Åsnan kommer ut i pocket nästa månad, jag saknar honom. Eller är det själva processen, att se vart det leder? Jag hade ju en skiss, en tanke såklart men vägen dit var inte utstuderad.

Idag åkte vi helt spontant till Santa Barbara. Lite sent på dagen kanske, för en så pass lång utflykt (tar väl en och en halv timme) men det var en fantastisk dag. Farmers market, “välkommen att smaka” och så de sötaste apelsiner man kan tänka sig. Hemgjord getost, färsk salvia. Jag älskar dessa små, lokala Farmers market som verkar finnas över hela Kalifornien. Och varför inte, när jorden är så fin. Och solen.

Vi gick ut på piren, åt glass från lokalt creamery. Rostad kokos och mandel. Helt fantastisk. Jag sa att vi borde köpa ett hus här. Skriv en bestseller så har vi råd, sa han.

Han pekar ut hundar som han tror eller vet att jag vill klappa. “Hälsa på den där rackaren, ge honom lite kärlek nu”.

Varför saknar jag Jim? Äh, kanske saknar jag bara det skojiga i att se vart något leder. Något man skapat själv. Baserat på verklighet eller inte.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen