Jazzhands

Ett försenat pajrecept

Jag är en hyfsat improvisatorisk bagare. Jag följer givetvis recepten, matlagning må vara känsla men bakning är vetenskap. Här finns förresten några gratis lektioner i detta från Harvard University.

Nå. Jag följer recept. Men jag tweakar också, om jag tycker att resultatet saknar någonting. Så här är mitt prisbelönta pajrecept som jag kom trea i, i en pajtävling i USA förra året: Blåbärs- och kokospaj med knaprigt täcke

1,5 dl (rå)socker

2 dl kokos

1,5 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

200 g smör

I grunden är det ett recept på smuldeg från Leila. Men jag ökar kokosen för just denna paj, på bekostnad av vetemjölet. råsocker är nice för det blir crunchigare, mer knäckigt än vitt socker. Å andra sidan har det vita sockret fördelen att smälta in mer i smöret och bli mer smuligt lent så det är en smaksak vilket man föredrar där. Jag tar det jag har hemma.

Blanda ihop ingredienserna, det ska vara en smulig deg. Om smöret är rumsvarmt blir det mindre smuligt. Det är helt okej, ställ in degen i kylen en stund och börja med fyllningen. Sätt ugnen på 200C.

Eftersom det är en smulpaj är det bären i botten som gäller. Ingen deg i botten på just detta recept. Istället lägger jag blåbär (de kan vara frysta) i en skål tillsammans med lite strösocker, några skvättar färsk citronsaft och lite kokos. Jag pudrar med potatismjöl eller maizena. Citron är så gott i kombo med kokos och dessutom lockar det fram det där syrliga i bären som jag vill åt. Jag har hellre syrlig fyllning och krispigt, sätt täcke än söt fyllning. Därav snålt med sockret och generösare med kokosen.

Jag har vänner som blir galna på att jag inte ger exakta mått här men fyllningen är mer åt matlagningen, inte lika mycket vetenskap, så där går jag på mitt ögonmått som säger att alla bär ska vara pudrade. Betoning på pudrade: Inga klumpar. Det är såklart mer bär är någon annan ingrediens men om man vill ha något att stödja sig på skulle jag säga…

1 paket frysta blåbär
1/2 dl citronsaft (eller mer, efter tycke och smak)
1/2- 3/4 dl strösocker
1/2 dl kokos
1/4 dl potatismjöl/maizena

Täck med smuldegen som givetvis smulas över, som ett täcke. In i ugnen (se till att ugnen är tillräckligt varm, jag rekommenderar en termometer) och säg 25 min, när pajdegen fått en trevlig färg?
Så himla svingott med äkta vaniljglass till. Brukar bli en höjdare. Pudra gärna med florsocker.

 

 

Etiketter None

 • John, 10:30 pm November 19, 2017:

  Hello, long time reader, third time commenter eller något sådant här.

  Om man är riktigt riktigt usel på bakning, men tycker detta verkar kul att överraska sin lite deppiga fru med en tisdagskväll i november, hur mycket maizena ska man då ta typ knappt hälften av?

  För övrigt så är jag glad att din blogg finns och läser noga.

  Mvh
  John

 • Jazzhands, 7:41 am November 20, 2017:

  John! Ã…h, vilken bra idé att överraska frun. Jag är förstås inte objektiv här men för mig betyder mat ofta kärlek, det går nog i släkten tror jag. Så det är en fin idé!
  Visste att jag hade glömt något…säg 1/4 dl maizena. Låt blåbären vara pudrade, då blir det en fin och fast fyllning. Annars kan ju bär lätt bli vattniga. Lycka till!

 • Olle, 3:22 pm November 20, 2017:

  Äntligen! Det här receptet har jag väntat på.

 • Jazzhands, 10:21 pm November 20, 2017:

  SÃ… försenad publicering här. Ska gottgöra genom att publicera ett makalöst bra recept på lasagne. Och vita chokladkakor.

 • John, 10:45 pm November 25, 2017:

  Blev en lördagssurprise istället.
  Mycket lyckat och VÄLDIGT god paj.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen