Jazzhands

…och nu lite kultur

Jag ska be att få ge lite kulturella tips så här i sommarvärmen. Först ut en bok.
Kanske har ni lyssnat på radioprogrammet Till sängs i kulturen? Jag tycker det är en så fantastiskt god programidé: att analysera och diskutera fiktiva och kulturella personers relationer och sexliv! Som makarna Underwoods sexlösa maktdeal, Frida Kahlos distinktion mellan lojalitet och trohet och Knausgårds relation till sin pappa…Nu finns allt det där i bokform! Och i ett så rart och fint format också, som en dagbok med rundade kanter.
Boken med samma namn som radioprogrammet är lättläst, skriven i samtalsform precis som i radioprogrammet. Fantastiska ämnen och tankar, jag blir inspirerad att skriva långa essäer själv, om saker som Dolly Partons sex appeal (finns inte med i boken men kanske kommer med i radioprogrammet?) och filmvärldens användning av kvinna på motorcykel som ständig symbol för sexuell frihet.

Här finns alla radioavsnitt.

Tips nummer två börjar med Ian McEwan och slutar med undertecknad. Jag läste romanen On Chesil Beach för ett tag sedan och blev oerhört inspirerad. Så pass att jag skrev en essä för Fokus med utgångspunkt i boken: Vilken vikt lägger vi vid äktenskapet?
Boken handlar om Florence och Edward. Den som läst McEwan tidigare eller kanske sett Atonement (Försoning) med Keira Knightleys gröna klänning i en imponerande biroll, är bekant med hans stil: ung kvinna från de övre klasserna, ung man från de lägre. En kärlekshistoria och ett avgörande, förödande ögonblick.
Florence och Edward gifter sig och boken öppnar med deras bröllopsdag sommaren 1962, några timmar efter vigseln. De har checkat in på hotellet vid Chesil Beach där de ska inleda sin smekmånad, och även sitt äktenskap. De har ännu inte fullbordat äktenskapet. De är båda oskulder “i en tid då ett samtal om sexuella svårigheter var uteslutet” som det står i boken. Boken utspelar sig egentligen under bara några timmar, på hotellet och på stranden, men vi får också läsa om deras individuella och senare gemensamma historier som leder till spänningen denna bröllopsnatt.
Nu har den blivit film med svensk premiär 15 juni. Filmen är bra, boken är bättre. Som det brukar vara.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen