Jazzhands

Allt jävla skit

Om vi förenklar det hela går jag runt med ständig oro och ont i magen för att jag inte kan göra världen till en bättre plats och den otillräckligheten spiller över på allt annat. Som att skriva.

Men det kan lika gärna vara det motsatta – jag är en otillräcklig skribent och detta gör mig också till en otillräcklig person i världen eftersom skriva är det jag gör, eller förväntas göra.

Då och då skriver jag en kommentar hos någon som skryter med sin nöjesresa och samtidigt skriver att de lever hållbart pga äter vegetariskt eller nåt. Det kommer alltid samma comeback: du då. Jag vet, svaret är att sluta kommentera.
Jag har inte rätten.

Jag går runt och känner mig så bedrövlig och otillräcklig. Jag är i USA just nu (och tro inte att jag inte våndas av flygresorna hit) där man inte återvinner, där inte ens Starbucks har en recycling bin.
Men eftersom jag flyger till USA två gånger om året så har jag helt förlorat mitt mandat. Jag får inte säga någonting. Jag klimatkompenserar för min resa (inte för att det minskar utsläppen) och betalar för biobränsle. Jag tackar nej till ALLA jobbresor: intervjua kändisar, besöka spa och fabriker som ska muta en med skönhetsgrejer. Jag tackar nej och hänvisar till mitt samvete.
Det framgår såklart inte och det är ingen ursäkt men det smärtar mig att detta betyder att jag förlorar min plats vid bordet.

Jag skriver brev till kommunen här i kuststaden i USA om att de åtminstone kan ha återvinningstunnor utanför bion – alla köper ju läsk och popcorn. De svarar att de ska se över situationen men att inget av vad de säljer kan återvinnas eftersom det smutsas ned med olja och sånt.

Förtvivlan igen.

Etiketter None

 • Tante Eva, 10:31 am October 27, 2019:

  https://kvartal.se/artiklar/jag-tvivlar-inte-pa-klimatkrisen-men-jag-tvivlar-pa-mediabilden/
  Ola Wong skriver mycket bra om vad som betyder något när det gäller klimatfakta. Kan vara bra att tänka på, större perspektiv. Och individens ansvar? Nja, nja.

 • Victoria, 8:53 am October 28, 2019:

  Men det här är inte rimligt. Ingen kan göra allt, vi kan inte hålla på att skamma varann på det här viset! Jag blir både arg och ledsen av att vissa går runt och bär allt på sina axlar och andra unget samtidigt som storföretagen skiter i vilket. Identitetspolitik som gått helt bananaz?
  Jag hoppas du kan lägga skammen där den hör hemma och mindre på dig själv, kram.

 • Sara, 4:19 pm October 28, 2019:

  Men hur har detta att göra med identitetspolitik (som kommentar på Victorias kommentar)? Identitet är inte samma som individ. Oavsett. Det här svårt det här. Jag förstår varför du känner som du gör.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen