Jazzhands

Trött

Nej, det är varken vintermörkret eller det disiga ljuset. Jag sover inte eftersom jag inte somnar. Igår tog jag melatonin och insomningstabletter men låg ändå vaken och irriterades över att jag låg vaken långt in på småtimmarna.

När jag ändå irriterades över att jag var vaken passade jag på att irriteras över annat också.
Bränder i Australien, min egen svaghet kring kakor och gotter, ett irriterande ljud jag inte kan lokalisera men kommer från vinden som letar sig in i någon glipa i fönstret.
Jag vaknar – ja, jag somnar och vaknar om, somnar och sover tunt – trött och irriterad.

Jag får ingenting gjort. Är jag irriterad på mig själv?
Ja, klart jag är. Jag vill resa till England, jag vill skriva. Men jag kan inte flyga mer än de resor jag redan gör. Jag irriteras över bilder på Instagram.
Irriteras jag över min egen lathet och bristande disciplin kring skrivandet?
Skyller jag ifrån mig?
Antagligen.

Detta gör mig också irriterad. Och jag ligger fortsatt vaken.

Etiketter None

 • Cecilia, 11:59 am January 4, 2020:

  Håller också på sådär nu, sover en halvtimme, vaknar och är vaken i många timmar. Det är så tärande och dumt. Men känns nästan omöjligt att komma ur de där dåliga cirklarna. Hoppas det vänder snart för oss båda!

 • Jazzhands, 2:37 pm January 5, 2020:

  Ja, verkligen. Både du och jag vet ju med säkerhet allt om att lägga sig när man är trött, inte forcera, bryta tankemönster och spiraler, självuppfyllande sömnlöshetsprofetior etc. Allt jag önskar mig är en okomplicerad nattsömn. Varför är det så svårt?

 • Cecilia, 9:56 am January 11, 2020:

  Försöker med allehanda knep nu. Inget kaffe efter 12, minst en timmes frisk luft och promenad varje dag, gärna en väldigt varm dusch just innan sänggående, inte lyssna på poddar utan läsa bok istället, etc. Vet inte om det var trötthet efter fyra tidiga morgnar denna vecka eller bara tur, för nu har jag sovit som en stock två nätter i rad. Trots fullmåne och allt. Antar att det inte kommer att hålla i sig, men man är ju glad för det lilla …

 • Simon, 2:55 am May 20, 2020:

  Jobbigt med sömnbrist! Jag sov dåligt ibland ett tag.

  En sak som möjligen fungerar är omvänd psykologi och att försöka hålla sig uppe länge tills man verkligen blir trött, istället för att gå och lägga sig tidigt och sedan ligga och försöka sova.

  En annan grej som är värd att testa är supermycket träning på kvällen. Inte en timme, utan minst två. Det är nog det som fått mig att somna enklast. Ren utmattning/trötthet och rejält med träningsvärk. Men då ska man ju orka och vilja träna så mycket också. Men jag höll på med det ett tag och sedan gick jag hem och åt mat i min hunger och sedan somnade jag ibland med tv:n på till och med.

  Fast det är väl inte en lösning som alla gillar.

  Och man bör undvika skärmar samt starkt ljus.

  Jag tycker att det blir lättare att somna när man inte försöker, utan gör nåt annat. Ofta kollar jag på en film och gärna en lagom tråkig en som jag kollat på förut. “Jag måste hålla mig vaken i två timmar för att kolla färdigt på filmen”-tanken i huvudet och så försöker jag hålla mig uppe.

  Det har hänt att jag vaknat av nån explosion ibland efter att jag somnat i en film. Men inte ofta. Låg volym och att man ställer in tv:n på mindre starkt ljus är viktigt att tänka på.

  För andra funkar nog läsning istället.

  En grej man inte bör göra är att titta på tv-serier, det blir lätt “ett avsnitt till”. Särskilt om det är nån serie med en handling (nån thrillerserie) som fortgår avsnitt efter avsnitt. Bättre med serier med avsnitt som är mer fristående.

  Lite samma sak med böcker antar jag. Man tänker att man ska läsa några sidor till.

  så här års är det viktigt med rullgardin så att man inte störs av starkt solljus också.

  Angående att inte sova ut utan vakna igen mitt i natten är det nåt jag inte har varit med om så ofta men det är jobbigt när det väl händer. Oftast är jag trött nog att somna om. Men det blir lätt lite oro av det, jag oroar mig för att inte somna om igen. Somnar man och vaknar efter 3-4 timmar och inte somnar om är man ju trött under dagen sedan.

 • Simon, 2:57 am May 20, 2020:

  Angående flygresor så tycker jag att man ska resa och flyga på. Leva livet och njuta av resandet. Det finns annat som går att göra istället. Skaffa elbil, cykla, äta mindre kött, handla begagnade grejer på blocket och diverse annat.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen