Jazzhands

Om böcker

Jag brukade ha ett standardsvar på frågan “Varför läser du?” och det svaret var “För att känna mig mindre ensam”. Men det var ett svar som inte var helt sant ens då, för jag känner mig sällan ensam. Jag är inte ensam. Och när jag är det så är det självvalt.
Ett sannare svar är nog för att jag samlar på formuleringar, för att jag tycker om att studera karaktärer. Men det är ett tristare svar. Och säkert inte hela sanningen.
För att distrahera mig själv och för att se om jag har ett bättre svar idag snor jag det här frågeformuläret från Sheerluxe rakt av.

Vad läser du just nu?

– Jag läste ut Dolly Aldertons Allt jag vet om kärlek igår kväll. Först blev jag lite glad över att den tycktes mig aningen banal. Som en Inte helt hundra, alltså min egen bok. Rannsakan, genomgång och så vidare. Men sedan upptäckte jag till både förtret och glädje att den är mycket bättre.

Vilken barnbok kommer alltid att stanna i ditt hjärta?
– Till vildningarnas land av Maurice Sendak. Älskade den, identifierade mig med den och levde i den så till den milda grad att mamma sydde en vildingdräkt till mig som jag bar tills jag växte ur den.

När och var läser du?
– Tråkigt svar men i sängen. Lägger mig tidigt och läser.

Var köper du böcker?
– Tyvärr blir det mest på nätet även om jag gör stora ansträngningar att handla i butik, i synnerhet The English Bookshop runt hörnet. Den är så fin. Jag handlar en del second hand-böcker i det helt anarkistiska och märkligt oorganiserade antikvariatet i kuststaden i Kalifornien där jag bor en del av året.

Print eller Kindle?
– Svarar någon nånsin Kindle?

Hur väljer du vad du ska läsa?
– Förutom det vanliga – rekommendationer – så gillar jag böcker som nämns i förbigående, i intervjuer med någon regissör eller författare man tycker om. Jag skriver ned titlarna i min kalender, eller markerar dem i önskelistan på Adlibris.

Vad har varit din största läsupplevelse under 2020 än så länge?
– Nu är det ju bara mars men hittills blev jag rejölt skakad av Litet land. Jag tänkte att jag skulle läsa mer litteratur som utspelar sig i Afrika. Boken är en självbiografi, en sorglig redogörelse över hur inbördeskriget i Rwanda kommer smygande och spiller över också i Burundi. Den är så vacker och så oerhört hemskt. Otäck. Jag mådde dåligt i flera dagar efteråt.

Favoritbiografi?
– Borde säga Springsteens bok eftersom jag är ett fan. Men att någon gör bra musik eller film betyder inte att denne också skriver en bra självbiografi. Jag, Elton John verkar däremot strålande. Har hittills bara börjat. Annars är Michael Ondaatjes Running in the Family oerhört bra. Den handlar om författarens egen familj, om hur han återvänder till Sri Lanka och försöker pussla ihop sin egen historia med landets.

Har du en “comfort read” som du alltid återvänder till?
– En diktsamling jag köpte i London 1996 med mestadels engelska romantiker, med sidor som är tummade, dikter markerade och rader understrukna. Jag har några dikter där i som blivit som mantran, som strofer jag använder mig av akut. Emergency poems. Oerhört ambitiöst. Men de funkar. Vad det går ut på är att poeter försökt sätta ord på saker, företeelser och känslor i årtusenden. Och vissa har lyckats. Det finns en förtröstan i det.

Några guilty pleasures?
– Dyra kokböcker. Köper, dreglar över recepten, markerar sidor men lagar sällan själva rätten.

Vilken bok ger du bort som present?
– Jag har slutat att ge bort böcker i present. Jag ger bort böcker jag har läst och tyckt om men inte kommer att läsa om. Men jag låtsas inte att de är presenter som jag valt med omsorg. Att ge bort böcker är som att ge bort parfym – det är vanskligt, för att inte säga omöjligt.

Vilken bok fick dig att gråta senast?
– Det var länge sedan en bok fick mig att gråta. Jag minns inte vilken det kan ha varit senast. Men jag minns hur jag grät floder första gången jag läste Svindlade höjder. Som för övrigt är min absoluta favoritbok.

Några rekommendationer för böcker som får en att skratta högt?
– Humor i text är svårt. Men David Sedaris lyckas mer ofta än sällan.

Finns det några böcker som har hjälpt dig genom svåra tider?
– Den där diktsamlingen jag köpte 1996.

Vilken litterär karaktär är din favorit?
– Max i Till vildingarnas land, antagligen.

Favoritbok?
– Svindlande höjder, utan tvekan. Men också det mesta av Truman Capote. Läser också gärna Julian Barnes och Jane Austen.

Vilken bok borde alla läsa under sin livstid?
– Om man bara ska läsa en bok i sitt liv bör det väl vara någon med historisk kontext som ger lite perspektiv på saker och ting? Eller någon samhällsförankrad, som Män förklarar saker för mig?
Men visst, om man ska hålla sig till fiktion så kanske Dödssynden av Harper Lee?

Läser du poesi?
– Inte mycket. Men när jag gör det så blir det gamla klassiker. Eller e.e. cummings.

Vad kan du säga om din nya bok?
– Att den är svår att skriva. Jag är inne på tredje rundan nu, jag skriver och blir missnöjd, stryker och börjar om.

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen