Jazzhands

Alltid på en söndag

Det som hände var att jag fick en panikattack. Det som hände mer specifikt var att jag fick ont i bröstet och hjärtat slog så kraftigt att det dunkade i hela kroppen. Jag åkte till akuten, de tog prover och jag visste egentligen hela tiden att det inte var fel på min kropp. Inget fysiskt. EKG:t visade att min hjärthälsa är “exemplarisk”.

Men saker som man vet och saker som man känner skiljer sig ofta från varandra. Jag fick vara kvar några timmar. Alla var snälla. Alla frågade om jag hade det stressigt just nu eller om det inträffat någon svår händelse.

Det som stör mig är att jag gör allting rätt. Jag motionerar, träffar terapeut, äter medicin och mediterar. Jag gör avslappningsövningar och äter vitaminer. Ändå klappar jag ihop. Och då inte ens fysiskt. Jag säger “inte ens” för om det var, säg, fel på en artär så hade det kunnat sägas inte vara mitt fel, det bara blir så för vissa. Och så hade man åtgärdat det på något sätt. Inte vet jag hur. Medicin kanske eller en operation som jag skulle tillfriskna ifrån.

Problemet med psykosomatiska symptom är att de inte går att medicinera bort. Jag frågade om Sobril (det kändes som att fråga om en ecstasytablett) och en snäll ung läkare med manbun sa att man inte skriver ut sånt på akuten. Jag förstod honom. Men det kändes ändå en smula märkligt att åka hem igen i samma tillstånd, bara lite mildare, som jag kom dit med.

Vad ska jag säga? Svar ja på allt. Stress, “svår händelse”. En jobbig anspänning hela december och så den klassiska fördröjda effekten. Bom!

Trots att jag gör allting rätt. Men världen omkring mig gör nödvändigtvis inte allting rätt. Det är en del av problemet.

Etiketter None

 • Susanna, 8:51 am January 22, 2022:

  Blir alltid lika glad när det kommit ett nytt inlägg här.

 • En tant, 10:50 am January 22, 2022:

  Skit när sån händer. Enl min erfa inte kroniskt. Stress är vad det är. Tips på meditation:gå till Gamla stan, lillbron över t Riddarholmen, ta Hebbes trappa t vänster och bron över t Söder. Stanna på mitten och se hur namaste Stockholm är, vackraste för själen. Gå vidare, till motion: ta trapporna upp på Pustegränd, lagom flås. Ät bananer, magnesium.

 • Annika, 9:00 pm February 7, 2022:

  Det är svårt att vara känslig för stress i dagens samhälle. Där man inte “får” vila, utan alltid ska göra mer. Och där det är så otroligt viktigt att sätta egna gränser hela tiden. Det tar ju också en massa energi. Som man inte alltid har.
  Plus pandemi. Herregud vad den inte hjälper till.

 • Tove, 2:24 pm March 30, 2022:

  Jag har följt dig länge och vill bara säga hur cool jag tycker att du är. Och angående sobril eller oxascand – det är klart du ska ha det!
  Nöj dig inte med nån Atarax eller nått.
  Jag tar en oxascand 10 mg nån eller ett par gånger i månaden pga av GAD eller PMS eller existensiell ångest. Kram

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen