Jazzhands

Ja kapten!

colonial1

Jag hittade en skön antikaffär idag som sålde antika kartor. Jag gick in och sa att jag “av skäl jag inte kan förklara” var intresserad av en karta över belgiska Kongo att hänga på väggen. Den kostymklädda mannen rörde inte en min, sa bara “I see” och drog ut en låda märkt med “Colonial Africa” och drog upp en hel hög med utsökt vackra kartor och började sortera dem. Han mumlade saker som “Den här visar visserligen Afrika men inte Kongo…” och “Här är en trevlig sak, väldigt detaljerad…” tills jag hade en liten hög framför mig med högkoloniala tryck från 1800-talet.
Nu kostade kartorna visserligen runt 300 pund vilket var kanske 280 pund mer än jag hade tänkt spendera men känslan var underbar. Jag såg mig själv med ridbyxor och en kopp te lite slappt i handen, en sabel och bah “Där! Det där landet tar vi!” och så skulle jag sticka sabeln i något land, kanske Kongo.
Historiens vingslag och så vidare. Bla bla bla. “Rusta flottan!” och “Ta med en uppsättning biblar!”. Tänk om man någon gång i sitt liv fick skrika “Mot Kongo, mina herrar!”.
Ja, det var en skön liten fantasiutflykt till svunna tider. Jag bad mannen att “hålla” en av kartorna. En missriktad artighet såklart eftersom jag inte hade några planer på att komma tillbaka och casha upp. Inte den här gången i alla fall.

  • Postad 2009-10-12
  • av
  • Kategori: Uncategorized
  • Kommentarer: None

Etiketter None

Kolonialvaror

out-of-africa-1985-1

Ja, jag har ju aldrig stuckit under stol med att jag tycker kolonialstilen är asfräsch. Alltså som inredning- och klädsstil alltså, inte nödvändigtvis ideologi. Hela Mitt Afrika-grejen med ridbrallor och vit blus. Inredning i typ mörkt trä, vitt och någonting zebrafärgat. Därför blev glädjen stor när jag hittade National Geographics egna affär – hur stor som helst – med bomullsplantor, parfymer “inspirerade från olika världsdelar” och koffertar i läder. Det enda som fattades var lydiga uppassare i vita linnekläder. Tyvärr var ju alltid så oförskömt dyrt att jag får lägga min dröm om ett kolonialt hem straight outta belgiska Kongo åt sidan för tillfället.

  • Postad 2009-10-12
  • av
  • Kategori: Uncategorized
  • Kommentarer: None

Etiketter None

© Jazzhands

Bloggportalen