Jazzhands

FÖLJETONG: En trubadurs födelse. Del 10


Den sista lektionen! Kennet har haft sin sista lektion på ABF! Hur ska det gå för vår trubadurvän ute i den kalla, hårda verkligheten? Känner han sig stark nog att stå på egna ben, långt bort från läraren Jannes varma toner?

Hur känns det?
– De är tråkigt. Det är ju alltid. Jag menar, det finns en anledning till varför man går på kursen och spelar i en grupp, med lärare när man lika gärna kanske skulle kunna gå nån typ av papperskurs, distanskurs eller kassettkurs av något slag. Men det finns en anledning till varför man går i grupp och träffar en lärare.

Vad menar du? Vilken anledning då?
– Man behöver ju den pushen! Även om saker och ting står skrivet finns det ingen att fråga. Man kan inte säga “vad menar du med det här, kassetten?” eller “Nej, nu försod jag inte, kassetten?”. I så fall måste det vara en väldigt typ av avancerad kassett. En data-kassett.

Är du trubadur nu då?
– Svarade inte jag på den frågan förra gången? Jag bibehåller den ståndpunkten.

Hur går det med Fredrik Åkare-låten?
– Inge bra. Jag håller på att öva in A-moll och D-moll men har inte riktigt kört D-moll och G7 ännu. Jag har inte någon kurs att bli att peppad så det är lite trögt.

Hur kommer du att försöka behålla flowet i ditt spelande, nu när du inte längre har kurskamrater som sporrar?
– Det är kul att spela, för det första. Sedan har jag ju gig uppstakade så jag måste ju köra på. Måste dessutom hålla kvar det som jag lärt mig för att tampas på fortsättningskursen sen i höst. På den kommer det ju folk som spelat tidigare men som känner att de är bättre än nybörjarkurs. Så nu kanske det blir att man börjar fortsättningskursen och blir typ sämst! Men jag tror Janne går efter ett visst schema. Har man fått godkänt på hans nybörjarkurs så ska man platsa på fortsättningen.

Man får ju försöka lita på Janne.
– Jag litar på Janne för fullt. Jag ska öva in ackorden som behövs. Det ska bli mer rock ‘n roll på fortsättningskursen. Vi ska lära oss rock ‘n roll-ackord.

Vilka låtar?
– Vet inte. Rock ‘n roll-låtar. Janne snackar ju väldigt mycket om Metallica så det kanske blir nåt sånt? Han hade visst sett en dokumentär om dem nyligen. Han tog upp den ett par gånger.

Några nya, uppsatta mål nu när kursen är avslutad?
– Det är väl inga uppstakade mål utan jag kan tänka mig att det kommer vartefter. Ett mål som jag var vad gäller trubadurstilen är att skaffa ett axelband så att man kan stå och sjunga och gå omkring bland folk, ställa sig lite bakom och spela.

Kan du avslöja något om planerna inför de kommande gigen?
– På farmors fest hade jag tänkt skriva nånting också men jag vet inte om jag ska skriva ihop nåt eget eller ta nåt välbekant. Det är ju ändå lite avancerat. Till midsommar blir det lite roliga, välkända grejor. Små grodorna och sånt där. Jag har en annan idé också. Alternativet.

Vad?
– Ute på landet finns det en gubbe som alltid brukar spela på midsommar. Han har en propeller på huvet. Håkan heter han, han är schysst. Alternativet, om jag känner mig riktigt säker, är att lira ihop med honom. Det har hänt förr att folk har lirat ihop med honom och jag kan de flesta låtarna som han kan. Då skulle jag kunna spela med Håkan…och kanske med tiden ta över. Undrar om jag får ärva kepsen med snurran? Eller så skaffar jag mig en egen gimmick, typ en hatt med händer som applåderar, vore inte det schysst? Alltså bara för midsommargigen då. Jo, det tror jag är bäst, att skaffa en egen stil…

Jazzhands önskar Kennet all lycka och framgång, och hänvisar eventuella bokningsförfrågningar till caroline@meny.nu

Etiketter None

 • Joel Josefsson, 11:08 pm April 11, 2007:

  Del 10? Fan jag har missat alla! Men vad sött det var, vem är han?

 • Joel Josefsson, 11:08 pm April 11, 2007:

  Del 10? Fan jag har missat alla! Men vad sött det var, vem är han?

 • Kristoffer Viita, 11:46 pm April 11, 2007:

  Jag blev “extremt upprörd” över din korta kommentar i min blogg och kräver nu att du ger dig in i debatten om 300. Or not, det är ju valfritt 🙂 Tänkte dock fråga angående en grej jag läste häromdagen. lite Off-topic kanske men vafan. Nån Rodeokile skrev i sin blog att ZTV börjar ta sig tillbaka till sitt lite slappare eller mer kreativt frigjorda förhållningssett. Har för mig at du hade ett program på gång och om du kunde kommentera om det där stämmer? Bah vad byråkratiskt språk det blev nu, men what the hell…

 • Kristoffer Viita, 11:46 pm April 11, 2007:

  Jag blev “extremt upprörd” över din korta kommentar i min blogg och kräver nu att du ger dig in i debatten om 300. Or not, det är ju valfritt 🙂 Tänkte dock fråga angående en grej jag läste häromdagen. lite Off-topic kanske men vafan. Nån Rodeokile skrev i sin blog att ZTV börjar ta sig tillbaka till sitt lite slappare eller mer kreativt frigjorda förhållningssett. Har för mig at du hade ett program på gång och om du kunde kommentera om det där stämmer? Bah vad byråkratiskt språk det blev nu, men what the hell…

 • Caroline Hainer, 8:10 am April 12, 2007:

  Oj, oj, oj! Så säger jag. Oj, oj, oj! Till Joel säger jag att alla tidigare delar i följetongen “En trubadurs födelse” finns på Jazzhands och är ytterst läsvärda då man får förja Kennet och hans ambitioner att bli trubadur från hans allra första ABF-lektion och inhandlandet av en gitarr på Rusta för fem hundra spänn. Läsvärt, som sagt!

  Till Kristofer…well, jag gör ett inlägg. Och uppskattar den byråkratiska kommentarsstilen! 😉
  Det stämmer ju alldeles förträffligt att jag har ett Ztv-program på G. Visas 26:e april kl. 22:00

 • Caroline Hainer, 8:10 am April 12, 2007:

  Oj, oj, oj! Så säger jag. Oj, oj, oj! Till Joel säger jag att alla tidigare delar i följetongen “En trubadurs födelse” finns på Jazzhands och är ytterst läsvärda då man får förja Kennet och hans ambitioner att bli trubadur från hans allra första ABF-lektion och inhandlandet av en gitarr på Rusta för fem hundra spänn. Läsvärt, som sagt!

  Till Kristofer…well, jag gör ett inlägg. Och uppskattar den byråkratiska kommentarsstilen! 😉
  Det stämmer ju alldeles förträffligt att jag har ett Ztv-program på G. Visas 26:e april kl. 22:00

 • Kristoffer Viita, 6:02 pm April 12, 2007:

  Word, Det var Roger Wilson, Rodeos redaktör som bloggade: “någon verkar ha gett ZTV pengar till att på nytt bli den där lekstugan och växthuset där man testar nästa generation tv-skapare. Som Madrasserats Daniel Eskils. Eller Locashgänget. Dessutom skippar man det folkliga och satsar istället stenhårt på en rätt smal nisch av stockholmshipsters. Precis som man gjorde sist man var en kraft att räkna med i populärkultursverige.
  Jag blir nostalgisk på kuppen.”

  Tänkte om du höll med honom där? Du som jobbar “I branschen” (yes lökigt uttryck jag fick med där, love it).

 • Kristoffer Viita, 6:02 pm April 12, 2007:

  Word, Det var Roger Wilson, Rodeos redaktör som bloggade: “någon verkar ha gett ZTV pengar till att på nytt bli den där lekstugan och växthuset där man testar nästa generation tv-skapare. Som Madrasserats Daniel Eskils. Eller Locashgänget. Dessutom skippar man det folkliga och satsar istället stenhårt på en rätt smal nisch av stockholmshipsters. Precis som man gjorde sist man var en kraft att räkna med i populärkultursverige.
  Jag blir nostalgisk på kuppen.”

  Tänkte om du höll med honom där? Du som jobbar “I branschen” (yes lökigt uttryck jag fick med där, love it).

 • Caroline Hainer, 4:02 pm April 13, 2007:

  Jo…det håller jag nog med om. Även om mitt program möjligen blir undantaget. Det är knappast brett men knappast hipt. För jag menar, hur hipp kan en cosbytröja bli? I och för sig…

 • Caroline Hainer, 4:02 pm April 13, 2007:

  Jo…det håller jag nog med om. Även om mitt program möjligen blir undantaget. Det är knappast brett men knappast hipt. För jag menar, hur hipp kan en cosbytröja bli? I och för sig…

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen