Jazzhands

Orientalism

Jag har ju en soft spot någonstans för orientalism och kolonialromantik. Jag skriver om vårens skönhetstrender för Bon och roas.

När jag läste socialantropologi gillade jag att läsa om den gamla skolans antropologer som klädde sig i khakihatt och levde med naturfolket och i sin entusiasm och fascination ansåg sig bli en av dem.

Lite som “Common People“. Man slummar och lever bohemliv men behöver aldrig oroa sig för att dö av misär. Det finns alltid en utväg, om den dagen skulle komma och det gör den ju ganska snart när man tröttnat.

Jag gillar också bilden av naturkvinnan som eldig och passionerad. Eftersom hon inte blivit tam av civilisationens strama hand ännu. Det roar mig därför något oerhört att läsa pressreleaser från Chanel, som hyllar “den förföriska zigenerskan” som har “rytmen och sensualismen i blodet” i sin nya sminkkollektion. Får man skriva så 2009 utan att någon reagerar? Allvarligt.

Spaning: när det gäller pressreleaser från sminkföretag är det som om tiden stått stilla. Kvinnor är förföriska och lockande och män är riktiga män. Senaste supermanliga doften från YSL (La Nuit de L’Homme) marknadsförs med en av världens manligaste män, Vincent Cassel, i en liten film av en av världens manligaste regissörer, Gaspar Noé, beskrivs så här:

A darkly handsome man whose irresistible charm and seduction sweep away everything in their path. A night full of promises…”

Helt modernt känns det inte. Även om doften är underbar.

Etiketter None

 • Peter, 10:12 am March 18, 2009:

  De gamla antropologerna, gjorde de inte fel i att “bli en av dem”.
  Antropologi handlar val mer om att inte vara en av vardera sidorna, utan sitta ovan, pa gransen emellan, och blicka ut over bada?

  Om forforiska Zigenare…det ar ju fortfarande pa “plus” att kunna vara forforisk, vilket later texten nog passera.
  Klart, nagon som vill klaga finns det ju alltid.

 • Peter, 10:12 am March 18, 2009:

  De gamla antropologerna, gjorde de inte fel i att “bli en av dem”.
  Antropologi handlar val mer om att inte vara en av vardera sidorna, utan sitta ovan, pa gransen emellan, och blicka ut over bada?

  Om forforiska Zigenare…det ar ju fortfarande pa “plus” att kunna vara forforisk, vilket later texten nog passera.
  Klart, nagon som vill klaga finns det ju alltid.

 • Jazzhands, 10:31 am March 18, 2009:

  Jo, precis, de blev ju aldrig “en av dem” hur de än försökte. Det är lite det som är grejen med orientalism. Man plockar russinen ur kakan och så vet man precis hur “de” funkar. Antropologi är ett underbart ämne. Antropologin hatar orientalismen.

  Klaga och klaga…jag reagerar mest på att folk kan ha något “i blodet” år 2009. För mig har det lite obehagliga associationer. Och jag fascineras över att pressreleaser inom just smink har så förlegade ideal och beskrivningar. Hade det varit någonting annat hade man reagerat. Tänk en kavaj, till exempel, från Dressman, som marknadsförs med “Ah, för den mörka, stiliga karln som lovar saker han inte håller. Mmmmmm…” som i fallet med La Nuit de L’Homme.

 • Jazzhands, 10:31 am March 18, 2009:

  Jo, precis, de blev ju aldrig “en av dem” hur de än försökte. Det är lite det som är grejen med orientalism. Man plockar russinen ur kakan och så vet man precis hur “de” funkar. Antropologi är ett underbart ämne. Antropologin hatar orientalismen.

  Klaga och klaga…jag reagerar mest på att folk kan ha något “i blodet” år 2009. För mig har det lite obehagliga associationer. Och jag fascineras över att pressreleaser inom just smink har så förlegade ideal och beskrivningar. Hade det varit någonting annat hade man reagerat. Tänk en kavaj, till exempel, från Dressman, som marknadsförs med “Ah, för den mörka, stiliga karln som lovar saker han inte håller. Mmmmmm…” som i fallet med La Nuit de L’Homme.

 • Peter, 11:40 am March 18, 2009:

  Menade att nagon oforforisk zigenare kanske klagar.
  Eller kanske annu vanligare, nagon som inte ar zigenare som ringer in?

  Hur som haver, den morka stiliga karln som lovar saker han inte haller ar vag nog, eftersom man inte vet hur mork som ar mork. Blir gratt, nog. Och att inte halla saker man lovar later tillrackligt generellt det med, tycker jag. Ett minus, men inte tilldelad nagon speciell stereotyp.

  Men jag forstar vad du menar. Att spela pa stereotyper som forforiska Zigenare, eller egentligen vad som helst, funkar val. Sa lange det ar i positivt ljus. Filen Onaka, forresten? Mjolk/fil har ar ju ett skamt…

 • Peter, 11:40 am March 18, 2009:

  Menade att nagon oforforisk zigenare kanske klagar.
  Eller kanske annu vanligare, nagon som inte ar zigenare som ringer in?

  Hur som haver, den morka stiliga karln som lovar saker han inte haller ar vag nog, eftersom man inte vet hur mork som ar mork. Blir gratt, nog. Och att inte halla saker man lovar later tillrackligt generellt det med, tycker jag. Ett minus, men inte tilldelad nagon speciell stereotyp.

  Men jag forstar vad du menar. Att spela pa stereotyper som forforiska Zigenare, eller egentligen vad som helst, funkar val. Sa lange det ar i positivt ljus. Filen Onaka, forresten? Mjolk/fil har ar ju ett skamt…

 • Jazzhands, 1:02 pm March 18, 2009:

  Onaka betyder mage, dude. Där sitter själen, enligt japansk tro.

 • Jazzhands, 1:02 pm March 18, 2009:

  Onaka betyder mage, dude. Där sitter själen, enligt japansk tro.

 • Anonymous, 3:03 pm March 18, 2009:

  Yes, yes. Men vad har det for koppling till filen/yoghurten? De ater/dricker knappt fil har.

  Marketing precis som den dar stiliga karln eller forforiska Zigenaren pa flaska.

 • Anonymous, 3:03 pm March 18, 2009:

  Yes, yes. Men vad har det for koppling till filen/yoghurten? De ater/dricker knappt fil har.

  Marketing precis som den dar stiliga karln eller forforiska Zigenaren pa flaska.

 • Jazzhands, 4:00 pm March 18, 2009:

  Just messin’ with your mind, dude. Reklam är lögn. Ser du Mad Men förresten?

 • Jazzhands, 4:00 pm March 18, 2009:

  Just messin’ with your mind, dude. Reklam är lögn. Ser du Mad Men förresten?

 • Anonymous, 5:10 pm March 22, 2009:

  Messing? Hmm…Var ju du som foreslog Onaka.

  Naja, att de aldrig blev nagot med dem eller inte betyder ju inte sa mycket. For mig. Men att de ville bli ett ar, om du fragar mig, inte socialantropoligiskt ratt. Men vad vet jag.

  Reklam ar logn? Ar det logn anmals det i Sverige 😉 Finns ett ombud.

 • Anonymous, 5:10 pm March 22, 2009:

  Messing? Hmm…Var ju du som foreslog Onaka.

  Naja, att de aldrig blev nagot med dem eller inte betyder ju inte sa mycket. For mig. Men att de ville bli ett ar, om du fragar mig, inte socialantropoligiskt ratt. Men vad vet jag.

  Reklam ar logn? Ar det logn anmals det i Sverige 😉 Finns ett ombud.

 • Peter, 5:12 pm March 22, 2009:

  …eller, stopp ett slag!

  Syrrans forsta “trollande” (Engelska bemarkningen).
  Iallafall som jag sett.

  Well played.

 • Peter, 5:12 pm March 22, 2009:

  …eller, stopp ett slag!

  Syrrans forsta “trollande” (Engelska bemarkningen).
  Iallafall som jag sett.

  Well played.

 • Sebastian Celia, 3:21 pm March 24, 2009:

  När de galna engelsmännen ägde kolonialiserade halva världskartan så sprudlade nog orientalismen som bäst. Att bli bemött av en likasinnad herre i khakishorts och djungel hjälm, i ett land såsom Indien. Bli guidad runt drickandes gin och tonic (mot malarian) och få förklarat för sig saker och ting påminner ju inte alls om hur det ser ut i världen idag. Om vi bortser ifrån charter ivarjefall.

 • Sebastian Celia, 3:21 pm March 24, 2009:

  När de galna engelsmännen ägde kolonialiserade halva världskartan så sprudlade nog orientalismen som bäst. Att bli bemött av en likasinnad herre i khakishorts och djungel hjälm, i ett land såsom Indien. Bli guidad runt drickandes gin och tonic (mot malarian) och få förklarat för sig saker och ting påminner ju inte alls om hur det ser ut i världen idag. Om vi bortser ifrån charter ivarjefall.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen