Jazzhands

Två språkliga reflektioner

obnoxiousJag vill rikta uppmärksamheten mot två språkliga företeelser som förundrar mig för tillfället.

1. “Jag är bara ärlig” alt. “Jag lägger inga värderingar i det”
Vad är grejen med det? Att säga någonting som i de allra flesta fall kan uppfattas som förolämpande eller i alla fall nedlåtande och sedan försvara sig med “Jag är bara ärlig”?
För att “ärlighet” kan inte förolämpa?
Antingen är man ärlig utan att behöva påpeka detta faktum eller så håller man tyst.
Eller ljuger. Jag föredrar när man ljuger. Med ett undantag: “Jag lägger inga värderingar i det” . Det är en dålig lögn, den kanske sämsta lögnen, som inte gör någon människa glad. Jag hatar hela det yttrandet. Vaddå? “Jag är en ärlighetens apostel som bara levererar en objektiv sanning, en observation helt obefläckad av min egen person”?
Och jag lägger inga värderingar i det.
Eller hur. Eat my shorts, mongo.

Etiketter None

 • Sjumilakliv, 5:27 pm September 22, 2009:

  Ã…hGUD vad jag hatar dem som gömmer sig bakom “jag är bara ärlig”. Det är att inte våga stå för sina åsikter snarare, säger jag – eftersom deras “ärlighet” gör att man på något sätt inte kan kritisera dem. Men det gör jag ändå.

 • Sjumilakliv, 5:27 pm September 22, 2009:

  Ã…hGUD vad jag hatar dem som gömmer sig bakom “jag är bara ärlig”. Det är att inte våga stå för sina åsikter snarare, säger jag – eftersom deras “ärlighet” gör att man på något sätt inte kan kritisera dem. Men det gör jag ändå.

 • Katarina (bjooti, splodgy...crazy bloglady), 6:58 pm September 22, 2009:

  För att inte tala om “jag menar inte det som någon kritik mot dig” efter att man suttit och rådissat någons livsval. Ba, näe… säkert!

 • Katarina (bjooti, splodgy...crazy bloglady), 6:58 pm September 22, 2009:

  För att inte tala om “jag menar inte det som någon kritik mot dig” efter att man suttit och rådissat någons livsval. Ba, näe… säkert!

 • Henrik, 1:47 am September 23, 2009:

  Det är väl bara en manifestation av dokuspåpabrudarnas “jag hatar falskhet”. Dålig uppfostran helt enkelt. Eller om vi nu ska prata klarspråk i “jag är bara ärlig”-anda, lågutbildad arbetarklasskultur.

 • Henrik, 1:47 am September 23, 2009:

  Det är väl bara en manifestation av dokuspåpabrudarnas “jag hatar falskhet”. Dålig uppfostran helt enkelt. Eller om vi nu ska prata klarspråk i “jag är bara ärlig”-anda, lågutbildad arbetarklasskultur.

 • Caroline, 9:53 am September 23, 2009:

  Ja, “det är ingen kritik mot dig” är bra. Nähä, vad är det då? Upplysning? Objektiva tankar som bara måste kastas i ansiktet på mig? Miffo.

 • Caroline, 9:53 am September 23, 2009:

  Ja, “det är ingen kritik mot dig” är bra. Nähä, vad är det då? Upplysning? Objektiva tankar som bara måste kastas i ansiktet på mig? Miffo.

 • Thomas, 10:50 am September 27, 2009:

  Jag vill bara vara ärlig och säga att jag älskar ditt skrivande och bloggande och ser fram emot mitt signerade exemplar av din kommande bok. Och jag lägger en massa värderingar i det uttalandet! Sådesså!

 • Thomas, 10:50 am September 27, 2009:

  Jag vill bara vara ärlig och säga att jag älskar ditt skrivande och bloggande och ser fram emot mitt signerade exemplar av din kommande bok. Och jag lägger en massa värderingar i det uttalandet! Sådesså!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen