Jazzhands

En sann historia

Igår när jag gick hem i regnet runt elva, var jag ensam på Kocksgatan sånär som på en man i rullstol som alltså körde rullstolen baklänges – med hjälp av sina fötter. Jag stirrade lite, tänkte att han behövde hjälp och hojtade Behöver du hjälp.
Nej då, försäkrade han och kollade skumt på mig.
Jag tänkte, eftersom du körde baklänges, sa jag.
Lättare så, sa han.
Okej, sa jag.
Jobbar du med handikappade, sa han.
Nej, sa jag, då hade jag kanske vetat att det är lättare att köra baklänges än framlänges.
Nä, men det är nog bara jag, sa han och rullade iväg baklänges.

Etiketter None

 • alex, 12:46 am July 30, 2010:

  haha what?

 • alex, 12:46 am July 30, 2010:

  haha what?

 • Jazzhands, 9:42 am July 30, 2010:

  True story.

 • Jazzhands, 9:42 am July 30, 2010:

  True story.

 • Jessica, 10:41 am July 30, 2010:

  Jag _har_ jobbat med funktionshindrade och har sett en del med den tekniken. Särskilt i uppförsbacke. Man har kanske ett helt fungerande ben och ett helt ofungerande och är starkare i det friska benet än i armarna. Eller som en bekant till mig (som är en social bekant alltså, ingen jag jobbat med) med cp som kan gå korta sträckor, men i princip så vill benen gärna vika sig under honom så han har rullstol om han har bråttom. Nu är han rackarns stark i armarna, men i tex uppförsbacke så vänder han och tar hjälp av både armar och ben, för benen funkar en del – bara inte 100%. Han vill hålla sig aktiv och föredrar därför analog rullstol framför elrulle som han egentligen har rätt till.

  I Sverige har man ju rätt till hjälpmedel, även om man kan få vänta tills fan löser av en men i GB får man all vård gratis men får köpa sina hjälpmedel för egna medel (om man inte har “the social”). Ett resultat av det är att många som borde ha elrullstol inte har råd utan kör analogt. Därför är det vanligare att se folk som baklängesskyfflar sig här, om armarna inte är starka nog. Av dem som har råd är det många som föredrar en “mobility scooter” framför elrullstol, för de får framföras i trafik.

  Så baklängesmannen kanske väntar på en elrulle, eller föredrar den större rörlighet som en rullstol som kan vikas ihop ger så länge han har valet.

 • Jessica, 10:41 am July 30, 2010:

  Jag _har_ jobbat med funktionshindrade och har sett en del med den tekniken. Särskilt i uppförsbacke. Man har kanske ett helt fungerande ben och ett helt ofungerande och är starkare i det friska benet än i armarna. Eller som en bekant till mig (som är en social bekant alltså, ingen jag jobbat med) med cp som kan gå korta sträckor, men i princip så vill benen gärna vika sig under honom så han har rullstol om han har bråttom. Nu är han rackarns stark i armarna, men i tex uppförsbacke så vänder han och tar hjälp av både armar och ben, för benen funkar en del – bara inte 100%. Han vill hålla sig aktiv och föredrar därför analog rullstol framför elrulle som han egentligen har rätt till.

  I Sverige har man ju rätt till hjälpmedel, även om man kan få vänta tills fan löser av en men i GB får man all vård gratis men får köpa sina hjälpmedel för egna medel (om man inte har “the social”). Ett resultat av det är att många som borde ha elrullstol inte har råd utan kör analogt. Därför är det vanligare att se folk som baklängesskyfflar sig här, om armarna inte är starka nog. Av dem som har råd är det många som föredrar en “mobility scooter” framför elrullstol, för de får framföras i trafik.

  Så baklängesmannen kanske väntar på en elrulle, eller föredrar den större rörlighet som en rullstol som kan vikas ihop ger så länge han har valet.

 • Jazzhands, 12:10 pm July 30, 2010:

  Alltså, på ett sätt är jag givetvis glad över att bli upplyst. Men någonstans önskade jag ändå att jag var med om det mest David Lynch-iga ögonblicket i mitt liv när den trevlige mannen bara rullade iväg baklänges i natten.

 • Jazzhands, 12:10 pm July 30, 2010:

  Alltså, på ett sätt är jag givetvis glad över att bli upplyst. Men någonstans önskade jag ändå att jag var med om det mest David Lynch-iga ögonblicket i mitt liv när den trevlige mannen bara rullade iväg baklänges i natten.

 • Jessica, 3:34 pm July 30, 2010:

  Förlåt – jag vill naturligtvis inte förstöra magin. Och det är ju inget som säger att något av ovanstående stämmer på just den mannen.

 • Jessica, 3:34 pm July 30, 2010:

  Förlåt – jag vill naturligtvis inte förstöra magin. Och det är ju inget som säger att något av ovanstående stämmer på just den mannen.

 • Jazzhands, 3:38 pm July 30, 2010:

  Jag måste lära mig uppskatta verkligheten, så är det. TOUGH LOVE!

 • Jazzhands, 3:38 pm July 30, 2010:

  Jag måste lära mig uppskatta verkligheten, så är det. TOUGH LOVE!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen