Jazzhands

En ljummen i gräset

Valrörelsen är alldeles för ljum. Det är nu partierna har chansen till freakiga utspel, plantera lite snackisar, go nuts. Varför tar de den inte?

En fin vän upplyste mig om att ordet “krisförnekare” använts i en debatt i tisdags. Carl B Hamilton (Fp) pekade med hela handen på Tomas Östros (s) och sa “Du är en krisförnekare“.

Det är bra, nära på fantastiskt. Det är framför allt lovande. Vi behöver fler nya ord som sätter fingret på samtiden. Mer sånt!

Sossarnas butler-grej satte ribban för utspel och uttryck rätt högt (“tunnelbanenära tjänster”). Man vill ha mer. Man vill ha tjocka farbröder som sömnigt pratar om att stryka på godsaker på könet. Man vill ha “krisförnekare“. Man vill ha “du skall veta hut“. Tvinga mig inte att konstatera att det var bättre förr.

Etiketter None

 • Flemming, 2:51 pm August 26, 2010:

  Mitt favoritbegrepp i politiken har alltid varit ordet “sits”: “Oppositionen har därigenom försatt oss i en sits, som kommer att bli mycket svår att ta sig ur.”. Varje gång jag hör det undrar jag vad det egentligen innebär, varför det används, och varför man inte använder ordet “situation” eller “läge” istället. Ordet förekommer aldrig utanför riksdagssalen, förutom i utredningar, eller när det används av stofiler. Det har någon slags politisk-estetisk logik i sig, ungefär som “Kommunistiska Internationalen” blev “Komintern” under Stalin.

 • Flemming, 2:51 pm August 26, 2010:

  Mitt favoritbegrepp i politiken har alltid varit ordet “sits”: “Oppositionen har därigenom försatt oss i en sits, som kommer att bli mycket svår att ta sig ur.”. Varje gång jag hör det undrar jag vad det egentligen innebär, varför det används, och varför man inte använder ordet “situation” eller “läge” istället. Ordet förekommer aldrig utanför riksdagssalen, förutom i utredningar, eller när det används av stofiler. Det har någon slags politisk-estetisk logik i sig, ungefär som “Kommunistiska Internationalen” blev “Komintern” under Stalin.

 • Jazzhands, 4:05 pm August 26, 2010:

  Sitsen de/satan/de andra försatt oss i är dessutom alltid svår. Finns det ett begrepp för en bra sits?

 • Jazzhands, 4:05 pm August 26, 2010:

  Sitsen de/satan/de andra försatt oss i är dessutom alltid svår. Finns det ett begrepp för en bra sits?

 • Flemming, 5:35 pm August 26, 2010:

  Nä precis, man försätts alltid i en sits, man sätter sig aldrig i den. För övrigt kan jag när jag läste tidning idag inte låta bli att lägga märke till att ordet “satsning” är populärt. Jag tror att satsning är ungefär motsatsen till sits. Satsning är något vi gör, och de andra inte gör.

 • Flemming, 5:35 pm August 26, 2010:

  Nä precis, man försätts alltid i en sits, man sätter sig aldrig i den. För övrigt kan jag när jag läste tidning idag inte låta bli att lägga märke till att ordet “satsning” är populärt. Jag tror att satsning är ungefär motsatsen till sits. Satsning är något vi gör, och de andra inte gör.

 • Jazzhands, 10:04 pm August 26, 2010:

  Omsorg är ett annat politikerord som endast används i kombo med vård och skola. Aldrig ensamt. Tycker för övrigt att “barnomsorg” är ett av svenskans finaste ord.

 • Jazzhands, 10:04 pm August 26, 2010:

  Omsorg är ett annat politikerord som endast används i kombo med vård och skola. Aldrig ensamt. Tycker för övrigt att “barnomsorg” är ett av svenskans finaste ord.

 • Flemming, 10:31 pm August 26, 2010:

  Politiska tal får ju ett härligt bett om man använder vissa grundstenar: Krisförnekarna har försatt oss i en mycket jobbig sits, men nu gör vi en satsning på skola och omsorg för att bygga framtidens välfärd, på ett kön som smakar eller luktar gott.

 • Flemming, 10:31 pm August 26, 2010:

  Politiska tal får ju ett härligt bett om man använder vissa grundstenar: Krisförnekarna har försatt oss i en mycket jobbig sits, men nu gör vi en satsning på skola och omsorg för att bygga framtidens välfärd, på ett kön som smakar eller luktar gott.

 • Emma L, 8:52 am August 27, 2010:

  Min all-time favoritförolämpning var när Mikael Odenberg (eh, eller annan högerpolitiker av liknande börd, det var ett par år sedan, vad minns jag?) berättade att han betraktade Thomas Bodström som “en nullitet”. *snap*

 • Emma L, 8:52 am August 27, 2010:

  Min all-time favoritförolämpning var när Mikael Odenberg (eh, eller annan högerpolitiker av liknande börd, det var ett par år sedan, vad minns jag?) berättade att han betraktade Thomas Bodström som “en nullitet”. *snap*

 • Jazzhands, 10:48 pm August 27, 2010:

  Pun!

 • Jazzhands, 10:48 pm August 27, 2010:

  Pun!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen