Jazzhands

Den överrepresenterade reklamen

Har du munsår?
Känner du någon som har munsår?
Har du någonsin kommit i kontakt med någon som har munsår?
Jag tror aldrig jag sett någon som haft det, som inte varit pundare. Har jag vuxit upp i en priviligerad miljö kanske? För mig är det en sjukdom som inte existerar. En snabb koll i omgivningen visar samma sak. M minns att en kille i klassen hade det, någon gång på högstadiet. Okej, hur många procent av hans umgängeskrets utgör då denna f d klasskamrat, undrar jag? Säg 0,5%.
Så 0,5% av folket omkring mig har munsår. Ändå, skulle jag vilja påstå, utgör mellan fem och tio procent av tv-reklamen, reklam för munsårsmedel.

Visst, insändare i lokaltidningen-nivå på detta inlägg, men ändå. Det stör mig.

Etiketter None

 • Ã….Ö, 2:52 pm November 2, 2010:

  mitt ex fick munherpes efter att ha hånglat med fel tjej(alltså med någon som inte var jag). Det kändes ganska fint när jag slutat vara ledsen. Hehehehe

 • Ã….Ö, 2:52 pm November 2, 2010:

  mitt ex fick munherpes efter att ha hånglat med fel tjej(alltså med någon som inte var jag). Det kändes ganska fint när jag slutat vara ledsen. Hehehehe

 • Katta Kvack, 4:05 pm November 2, 2010:

  Jag har herpes, alltså inte down-below, utan den mer rumsrena varianten. Är troligtvis född med viruset, generöst tilldelat mig redan i magen av min havande mamma. Tack för den. Blossar upp ett par tre gånger om året – alltid jävligt obehagligt och smärtsamt och man känner sig ganska ofräsch. Men grejen är, att det är sällan man noterar att andra har dem för det är en sådan där grej som man stör sig mer på själv medan andra knappt noterar dem och nu med munsårsplåster syns de knappt över huvud taget. Känner väldigt många med herpesviruset när jag tänker efter, och jag är ganska övertygad att de vare sig är pundare eller smittade av mig 😉

 • Katta Kvack, 4:05 pm November 2, 2010:

  Jag har herpes, alltså inte down-below, utan den mer rumsrena varianten. Är troligtvis född med viruset, generöst tilldelat mig redan i magen av min havande mamma. Tack för den. Blossar upp ett par tre gånger om året – alltid jävligt obehagligt och smärtsamt och man känner sig ganska ofräsch. Men grejen är, att det är sällan man noterar att andra har dem för det är en sådan där grej som man stör sig mer på själv medan andra knappt noterar dem och nu med munsårsplåster syns de knappt över huvud taget. Känner väldigt många med herpesviruset när jag tänker efter, och jag är ganska övertygad att de vare sig är pundare eller smittade av mig 😉

 • Jazzhands, 4:12 pm November 2, 2010:

  Men måste munsår vara munherpes och tvärtom? /Okunnig

 • Jazzhands, 4:12 pm November 2, 2010:

  Men måste munsår vara munherpes och tvärtom? /Okunnig

 • Katta Kvack, 10:57 pm November 2, 2010:

  Näe, munsår kan orsakas av lite olika saker, men vanligast är herpesvarianterna.

 • Katta Kvack, 10:57 pm November 2, 2010:

  Näe, munsår kan orsakas av lite olika saker, men vanligast är herpesvarianterna.

 • Joel, 8:06 am November 3, 2010:

  Jag förstår inte den här attityden mot munsår! Det är samma sak de gånger det förekommer på film, då är det världens grej! Munsår har man väl alla åtminstone ca fyra gånger om året?

 • Joel, 8:06 am November 3, 2010:

  Jag förstår inte den här attityden mot munsår! Det är samma sak de gånger det förekommer på film, då är det världens grej! Munsår har man väl alla åtminstone ca fyra gånger om året?

 • Caroline, 9:06 am November 3, 2010:

  De munsårsdrabbade i min omgivning måste dölja det väl, för jag har aldrig, så vitt jag kan minnas, umgåtts med någon med munsår. Det är en företeelse som jag helt enkelt inte kommit i kontakt med. Obs! Jag är inte diskriminerande mot munsårsdrabbade! Jag väljer inte mina vänner på munsårsgrunder. Obs!

 • Caroline, 9:06 am November 3, 2010:

  De munsårsdrabbade i min omgivning måste dölja det väl, för jag har aldrig, så vitt jag kan minnas, umgåtts med någon med munsår. Det är en företeelse som jag helt enkelt inte kommit i kontakt med. Obs! Jag är inte diskriminerande mot munsårsdrabbade! Jag väljer inte mina vänner på munsårsgrunder. Obs!

 • ellen, 3:33 pm November 3, 2010:

  Jag hade aldrig haft munsår och tyckte alltid det var lite småäckligt när nån kompis hade det. Sen hånglade jag med en fransman på nyår och tralala, jag fick munsår. Man kunde tro att jag fått en öppnare inställning mot munsår, men jag har bara fått en dåligare bild av fransmän.

 • ellen, 3:33 pm November 3, 2010:

  Jag hade aldrig haft munsår och tyckte alltid det var lite småäckligt när nån kompis hade det. Sen hånglade jag med en fransman på nyår och tralala, jag fick munsår. Man kunde tro att jag fått en öppnare inställning mot munsår, men jag har bara fått en dåligare bild av fransmän.

 • Caroline, 3:35 pm November 3, 2010:

  Detta skulle kunna stärka min teori om att folk man känner med munsår utgör i regel ca 0,5% endast av bekantskapskretsen.

 • Caroline, 3:35 pm November 3, 2010:

  Detta skulle kunna stärka min teori om att folk man känner med munsår utgör i regel ca 0,5% endast av bekantskapskretsen.

 • ulrika, 9:37 pm November 3, 2010:

  Tänkte att jag skulle ge dig lite fakta och en teori om munsår…
  Fakta: 60-70% av Sveriges befolkning uppskattas vara bärare av det herpesvirus som oftast orsakar munsår. Under större delen av livet ligger detta virus och vilar i de nerver som blivit smittade (oftast nerver som går till munnen). Om en person med herpes stressar väldigt mycket, sover väldigt lite eller blir sjuk (= immunförvaret försvagas) så brukar munsåren blomma ut (–>blåsor eller små sår i mungipan). Om man då hånglar med den här personen finns det risk att man själv blir smittad med herpes.

  Teori: Du känner nog fler personer som bär på herpes utan att du (eller de) vet om det. Men när de är stressade eller sjuka så träffas ni kanske inte så mycket och alltså hinner du inte se deras munsår innan de försvunnit igen.

 • ulrika, 9:37 pm November 3, 2010:

  Tänkte att jag skulle ge dig lite fakta och en teori om munsår…
  Fakta: 60-70% av Sveriges befolkning uppskattas vara bärare av det herpesvirus som oftast orsakar munsår. Under större delen av livet ligger detta virus och vilar i de nerver som blivit smittade (oftast nerver som går till munnen). Om en person med herpes stressar väldigt mycket, sover väldigt lite eller blir sjuk (= immunförvaret försvagas) så brukar munsåren blomma ut (–>blåsor eller små sår i mungipan). Om man då hånglar med den här personen finns det risk att man själv blir smittad med herpes.

  Teori: Du känner nog fler personer som bär på herpes utan att du (eller de) vet om det. Men när de är stressade eller sjuka så träffas ni kanske inte så mycket och alltså hinner du inte se deras munsår innan de försvunnit igen.

 • Den onda cirkeln | Jazzhands, 4:41 pm March 21, 2011:

  […] inte så länge sedan retade jag upp mig på tv-reklam för munsår. Ingen har munsår, ansåg jag. Munsårsreklam är sjukt […]

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen