Jazzhands

Intervju med Mattias Dahlström som gav Black Eyed Peas en nolla i betyg i DN

Mattias Dahlström (aka “M”, här på Jazzhands) gav Black Eyed Peas skiva “The Beginning” en nolla i betyg i gårdagens DN och orsakade därmed något av en folkstorm.

Vilken slags min hade du när du lyssnade på skivan?
– Jag vet inte. Nog för att det finns anlag för fåfänga i mig, men jag skriver inte skivrecensioner med spegel framför mig. Om jag ska gissa skulle jag säga bekymrad. Möjligtvis en aning lidande.

Var ärlig nu, övervägde du aldrig att stänga av skivan?
– Flera gånger, jag lyssnade på skivan sex-sju gånger, men har man tagit sig an ett jobb så gör man det. Jag är väldigt luthersk på så sätt.

Varför satte du inte bara en etta?
Jag vacklade mellan betygen, men kände att en etta hade varit ett för högt betyg. Man får se till skillnaden mellan vad BEP från sin position (på ett ibland ganska cyniskt sätt) försöker göra och vad gruppen verkligen gör. Avståndet däremellan (mellan ambition och prestation) är avgrundsdjupt. BEP förvanskar och skändar allt som är bra och vackert med ett par genrer jag verkligen älskar och har följt under 20 års tid.

Nästan två hundra kommentarer på DN, nästan två hundra “likes” och en entry på engelska Wiki. Hade du någonstans ändå räknat med detta?
– Jag hade väl trott på kanske något enstaka argt mejl, kanske tummen upp från indievänner som i alla fall inte riktigt fattar varför jag inte gillar BEP men älskar, typ, Big Boi, men de här reaktionerna hade jag faktiskt inte förväntat mig. Än mindre räknat med. Jag tänker, helt ärligt, inte så.

Blev du varnad eller tillsagd av DN, typ “du vet att det bara förekommit en enda nolla tidigare”?
– Inte alls. Jag har aldrig varit med om att mina redaktörer på DN haft några synpunkter på mina betyg. På misslyckade formuleringar, bristande resonemang och antalet inskjutna bisatser i en och samma mening, visst, men aldrig på siffrorna. Med den här skivan berättade jag att jag satt en nolla, min redaktör sa att han trodde att det var den första (även om det sen visade sig vara fel). Mer än så var det inte.

Hur känner du inför recensionen såhär idag?
– Jag är riktigt nöjd med ungefär fem texter om året, av kanske 150, så ribban är väldigt hög, men den här är jag ganska tillfreds med. Hade kanske velat ha en snärtigare slutkläm, men annars känns den bra.

Etiketter None

 • Flemming Hummer, 11:53 am December 2, 2010:

  Gott, som gammal hip-hop-lyssnare hatar jag gärna på Black Eyed Peas. Will I Am är egentligen inte en person som är helt utan smak, utan någon som anstränger sig för att göra smaklösa radiohits. När man gör någonting som är fel, trots att man vet att det är fel, kallas det ondska.

 • Flemming Hummer, 11:53 am December 2, 2010:

  Gott, som gammal hip-hop-lyssnare hatar jag gärna på Black Eyed Peas. Will I Am är egentligen inte en person som är helt utan smak, utan någon som anstränger sig för att göra smaklösa radiohits. När man gör någonting som är fel, trots att man vet att det är fel, kallas det ondska.

 • Jazzhands, 1:10 pm December 2, 2010:

  Min respekt för Mattias har ökat, vilket är bra för jag tappade den nästan helt när han tipsade om Destiny’s Childs julskiva.

 • Jazzhands, 1:10 pm December 2, 2010:

  Min respekt för Mattias har ökat, vilket är bra för jag tappade den nästan helt när han tipsade om Destiny’s Childs julskiva.

 • Joel, 1:14 pm December 2, 2010:

  Jag har självklart inte hört skivan, men jag är övertygad om att det var ett rättvist betyg.

 • Joel, 1:14 pm December 2, 2010:

  Jag har självklart inte hört skivan, men jag är övertygad om att det var ett rättvist betyg.

 • Ett litet krig med mig själv |, 8:20 pm December 2, 2010:

  […] bra och missvisande att han satte den andra nollan i Dagens nyheters historia. Inte illa pinkat. Mattias berättar här i en intervju lite mer ingående vad som ledde fram till betyget. This entry was posted in Musik and tagged Axis of Awsome, Försoning, kommersiellt, Progress, […]

 • Ett litet krig med mig själv |, 8:20 pm December 2, 2010:

  […] bra och missvisande att han satte den andra nollan i Dagens nyheters historia. Inte illa pinkat. Mattias berättar här i en intervju lite mer ingående vad som ledde fram till betyget. This entry was posted in Musik and tagged Axis of Awsome, Försoning, kommersiellt, Progress, […]

 • Dixco, 6:12 pm December 11, 2010:

  Ärligt talat var recensionen kassare än den kassa BEP skivan. Mattias sågade inte skivan utan mer BEP som fenomen och besudlare av hiphop-gentren. Svagt.

 • Dixco, 6:12 pm December 11, 2010:

  Ärligt talat var recensionen kassare än den kassa BEP skivan. Mattias sågade inte skivan utan mer BEP som fenomen och besudlare av hiphop-gentren. Svagt.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen