Jazzhands

Den osynliga munnen

Det verkar som om vi bör prata om “nude lips”. Dessa hudfärgade, osynliga accessoarer som syntes på visningar för a/w 2010.

När jag ser Guccis bleknosar, med blött hår och iskall blick tänker jag på Laura Palmer, druknad och insvept i plast. Det är ju bra på sätt och vis, för det skänker ju en helt ny mening till begreppet “dramatisk look”.

Nä, men visst blir det en effekt när dessa blöta havsnymfer med iskall blick och stelfrusna läppar skrider fram i ett elegant haute couture-plagg.

Ofta kommer en motsatstrend efter en trend. Tidigare säsong var fortfarande den starka munnen (röd, mörkröd, lila)  väldigt framträdande, helst i kombo med ett vitt, matt ansikte och diskreta ögon. Motsatsen till detta kan ju mycket väl vara den mer än minimalistiska nakna munnen, den som i stort sett inte finns. Borttrollad med foundation, insmält i ansiktet.

Nå.

Hur kan vi tolka detta? Ja, förutom att det är en motsatstrend tycker jag också att den signalerar minimalism. Då i motsats till stora, böljiga 50-talsnickar i både kläder och makeup.
Tycker också att det finns något androgynt över munnar som vägrar finnas, mycket eftersom den köttiga, röda munnen är en sån evig symbol för kvinnlig sensualism.

Ingen mun lika med ingen röst?
Ingen mun lika med ingen sexualitet?

Eller är det bara: Ingen röst lika med “jag är bara en modell, kolla på kläderna istället?”

Etiketter: , ,

 • lisa, 2:24 pm December 9, 2010:

  vilket är mest utmärkande, eller är är mest statement – röda läppar eller inga läppar alls? gillar din tanke med minimalism. den tar över allt nu liksom. ändå vill jag ha det – inga läppar!

 • Caroline Hainer, 7:39 pm December 9, 2010:

  Menar du mest utmärkande “på catwalken” a/w2010? Där tycker jag nog ändå de mörka, eller röda läpparna i ett annars minimalistiskt/blekt ansikte syns mest.. Mycket rött, mörkrött och plommon, nästan lila.

  Ett alternativ till “no lips” är ju ljusa läppar. Tänk sextiotal, pärlemorskimrande gammelrosa. Där har MAC och Lancôme några helt underbara nyanser.

 • lina, 10:32 pm December 9, 2010:

  Gillar också sexiotals ljust rosa framför nude läppar. Nude ser bra ut på bild, men svårt att få till i verkligheten. Gillar din blogg.

 • lisa, 9:05 am December 10, 2010:

  tänkte mig nog mest i vardagliga livet, eller när man går ut för fest.
  ljusa läppar kan vara fint, men det blir lätt för rosa – flickigt. det klarar jag inte av. kan dock hålla med lina ovan om att nude kanske gör sig bäst på bild (och catwalk).

 • Caroline Hainer, 11:57 am December 10, 2010:

  Säkert en associationsgrej också, jag förknippar de bleka läpparna mycket med det sena 80-talet/tidiga 90-talets tuffa tjejer som hade Nivea på läpparna året om.

  Du kan utan problem hitta fina läppstift som inte går mot det där flickigt rosa. Varför inte testa nude lipgloss?

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen