Jazzhands

Oh, du blyga viol!

En läsare vill dofta viol, jag klandrar henne inte. Alla former av lila dofter, som iris och viol, hör till mina favoriter, så jag hjälper gärna till.

Men först en rad om det rara blomstret, som kallats “doftvärldens största flirt”.

Det är svårt att tillverka viol absolut, alltså utvinna doftessens ur blomman. Det krävs gigantiska mängder, plockade för hand, för att få ut en endaste droppe. Det påverkar ju priset förstås. Viol är dyrt. Det finns dessutom fler olika violer, en är enklare att odla medan en annan doftar mer intensivt. Gissa vilken parfymindustrin föredrar?

Men det är en underbar blomma, härligt nyckfull, känd för att trötta ut luktorganen så att man efter ett tag inte känner doften – och så plötsligt är den där igen, och sen borta. En av männens favoritdofter, enligt undersökningar.

Nå.

Jag skulle börja med att lukta på Verte violette från L’artisan parfumeur. Den är helt enkelt ljuvlig. Frisk och grön som en spirande äng. Här har man tagit med både blomman, stammen och bladen i essensen. Ta lite på armen och du befinner dig på en promenad i en liten dunge en vacker vårdag. Hur kan du vara annat än lycklig? Plus för att flaskan är vacker. Kostar runt 700 kr. Finns bland annat på COW i Stockholm.

Annick Goutals Le Violette finnas på NK. Den är fin, väldigt lågmäld, har också lite grönt i sig, blandat med ros. En blyg, frisk, sofistikerad sak. Än en gång – vacker flaska, högt pris.

Penhaligon är ett underbart gammalt engelskt parfymmärke, som har kvar sina ljuvliga flaskor och gammaldags etiketter. Tyvärr finns de inte i Sverige, men deras Violetta är något att sukta efter. Violdoftande på den mörka, muskiga sidan med cedar och sandalwood. Full av mystik, Jack the Ripper-skökor och bortskämda hertiginnor.

Vill man vara lite punkigt violdoftande istället ska man prova CB I Hate Perfumes Violet Empire. Den är krispig, modern och fräsch. Mer attityd än blygsam oskuld. COW har CBs parfymer, men inte just den. Men du kan säkert beställa?

Man kan också snegla åt iris. De två är inte släkt men luktar förvånansvärt lika. Och nu kommer vi till min absoluta favorit, en av de bästa parfymer jag vem. Tada! Nämligen Après l’ondée från Guerlain. Det är en smärtsamt vacker doft, som en ljus, romantisk pianoslinga eller en promenad genom ett regnigt och gråmulet Paris. Hjärtat är av iris, omringad av gröna, mustiga kryddor (timjan, rosmarin) och söt heliotrop för att stå emot livets alla törnar. Har du en gång luktat på den glömmer du den aldrig.
Tyvärr säljs den inte i Sverige men om du har en kompis som ska till Paris eller någon annan europeisk storstad så skicka med en beställning! Kostar runt tusenlappen. Men så är det ett mästerverk också.

Några bonusdofter, har inte provat dem själv:
Acqua di Parma – Iris Nobile
Comme des Garcons – Stephen Jones
Caron – Aimez Moi
Fresh – Violette
Yves Rocher – Iris Noir

Etiketter None

 • Lisen och Ik, 9:39 am December 13, 2010:

  Har du luktat på L’Occitanes irirsdoft? Jag hade hoppats att den skulle dofta som du beskriver L’artisans parfym för det är den doften jag är ute efter. L’occitans iris doftade tyvärr helt annorlunda (tycker jag), jag får för mig att den liksom “gammalmodig”. Men jag vet ju inget som sånt här så det skulle vara kul att höra dina ord beskriva den :p

 • Caroline Hainer, 9:58 am December 13, 2010:

  Har inte provat just den, men nu blir jag nyfiken! Min generella erfarenhet av L’Occitanes dofter – detta måste inte stämma i precis alla fall – är att de inte är särskilt djupa. De är lite som Kiehl’s doftoljor, eller The Body Shops på den tiden då det begav sig. De är inte särskilt komplexa, utan har en komponent, och denna kan, tyvärr, ibland dofta syntetiskt och platt.
  Ibland är det precis det man vill åt, om man till exempel vill dofta “jordgubbe”. Men många dofter, däribland iris och viol, är underbart komplexa och kommer verkligen bäst till sin rätt med en armé av uppbackningsdofter som kompletterar.

  Men jag ska ta mig en tur till affären vid Norrmalmstorg och prova!

 • Klaarup, 2:29 pm December 13, 2010:

  vet du någon parfym som luktar vanilj?

 • Maria, 8:06 pm December 13, 2010:

  Laduree har en parfym som bara luktar viol. Den kommer i den finaste flaskan med. Finns i Paris och London.

 • Lisen och Ik, 11:46 am December 14, 2010:

  Hmm jag kan förstå vad du menar. Jag har länge gillat såna “platta” och simpla dofter, och gör så fortfarande ganska mycket. Väldigt ofta använder jag tex. olika body butters från The Body Shop istället för parfym, moringa är en favorit där. Men jag börjar gilla djupare, mer “parfymiga” dofter mer och mer. Kan dock inte säga hur jag upplevde Irisdoften hos L’Occitane, jag har nästan börjat glömma. Men jag tyckte iaf att den var väldigt pudrig och torr, och som sagt lite gammaldags, jag såg framför mig fina damer i stora klänningar jag luktade på den :p Men hojta till när du varit där och sniffat! Jag vill som sagt gärna höra din beskrivning av den 🙂

 • Tove, 7:32 pm December 14, 2010:

  Jag har länge tänkt att jag vill lukta basilika: jag önskar dess kryddiga, nästan kaneliga doft. Finns det någon parfym som har den här doften? Jag har lättare att tänka mig att det skulle finnas som killparfym än för tjejer, men det är en tjej- eller unisexparfym jag är ute efter.

 • felicia, 12:43 am December 15, 2010:

  Fantastisk blogg!

 • Jesper M, 9:05 am December 16, 2010:

  Kolla in gents för Penthaligons. http://www.gents.se/manufacturers/120

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen