Jazzhands

En fråga om vanilj

Jag fick en fråga om vaniljparfymer.

Vanilj är en knepig doft. Angenäm, mjuk och förförisk såklart, det vet alla som någonsin smakat en god vaniljglass (faktum är att studier visat att doften av vanilj gör en lugn och kärleksfull). Men så lätt kan den övergå till att bli sövande söt. Stickig, klibbig och tung.
Den fungerar (därför?) fint som en toppnot i orientaliska parfymer, som tenderar att uppfattas som “tunga” eller “djupa”. Där sitter vaniljen fint, som ett fint, balanserande komplement, som den sockrade mjölken i det kryddiga chaitéet, ungefär.

Frågan är därför om det är rent vanillin man vill dofta (den söta varianten) eller en variant på vanilj. Jag skulle föredra det senare, men vi kommer dit. Vi börjar med ren vanilj.

Demeter, som jag tipsat om förut, har imiterande dofter. Tänk på barndomens luktsudd och luktklistermärken, fast mer sofistikerade sådana, i parfymform, för vuxna. De kostar runt hundralappen bara, så man kan lätt prova en liten flaska. I det här fallet till exempel Vanilla Cake Batter som luktar som Prousts madeleinekaka, full med minnen och smak. Tröttnar man på den så köper man oparfymerat sköljmedel och häller i resten där. Lakanen luktar fresh.

The Body Shop har ju annars en hel kollektion med vaniljdofter, finns i Eau de Toilette och kroppsmist. De luktar mycket vanilj, men har fruktiga toner i sig.

Comptoir Sud Pacifique gör en hel serie fina vaniljdofter, ofta med en tillsatt, kompletterande doft. Jag har använt deras vanilj och aprikosdoft (Vanille Abricot) som är lätt, avslappnande och fruktig, som en paradisö. Här använder man den tahitiska vaniljen som är mer rund och mjuk. Doften sitter kvar länge. Flaskan i aluminium ser också till att den håller i en evighet.

Annars ber jag att få återkomma till L’Artisan som finns på COW. Det verkar som om jag ständigt återkommer dit.
Hur som helst – Havana Vanille är suverän. Den doftar vanilj åt det manliga, mystiska, tunga hållet med rom och tobak lurande där under det söta. Vanilia däremot är gullig, fyllig och söt som den finaste vaniljkrämen i en princesstårta. Både är väl värda att provas.

Men jag kan inte skriva om orientaliska vaniljdofter utan att nämna Guerlains Shalimar, en av de mest klassiska dofterna som finns. Den luktar ju inte vanilj, per se, men är en mörk, rökig, djurisk, förförisk blandning med vanilj som lockbete. Tänker mig att en sexig Jack Sparrow skulle kunna lukta såhär, eller en farlig Aladdin som vuxit upp och blivit man och med sina djupa, bruna ögon lockar han en till vad som helst. Nu är Shalimar visserligen en damparfym, men jag skulle absolut kalla den unisex. Och bara tanken på den nu får mig att vilja boka en resa till Marocko. Nu finns Shalimar dessutom i en fin, ny flaska designad av Jade Jagger. En odiskutabelt mästerverk.

Det finns andra klassiker som också innehåller vanilj, som
Bvlgari Black (te, tjära, gummi – och söt, söt vanilj)
Chanel Coco (kryddig med blommig rökelsedoft och fin, varm vanilj)
Gucci edp (apelsin och vanilj i fin, kryddig blandning)

…och alla finns att få tag på i Sverige. Hurra!

Etiketter None

 • Lisen och Ik, 5:59 am December 17, 2010:

  Ã…h det är så kul att höra dig beskriva dofter. Jag gillar vanligtvis inte alls orientaliska dofter men jag fick faktiskt lust att lukta på Shalimar nu bara för din beskrivning, jag var typ kär i Aladdin när jag var liten:p Tror inte jag skulle trivas i en sån doft själv men det är ju alltid spännande att känna nya dofter..

 • alice, 10:27 am December 17, 2010:

  vad du skriver bra man blir helt sugen på den där sexiga aladdin

 • Caroline Hainer, 2:12 pm December 17, 2010:

  Ni måste prova! Som med alla dofter – låt den sätta sig, lukta på handleden efter någon minut. Vaniljen är inte den första doften som märks, den ligger under det kryddiga. Tala gärna om vad ni tycker! Jag tycker den är underbar, kanske den bästa orientaldoften?

 • Rebecca, 5:55 pm December 17, 2010:

  Hej!
  Du skulle inte kunna hjälpa mig med att hitta en parfym med doft av hallon? Jag kände en gång för några år sedan en parfym som luktade hallon när en tjej gick förbi mig på bussen, sedan dess har jag försökt att hitta en. Tror du att du kan hjälpa mig? 🙂

 • Caroline Hainer, 9:51 pm December 17, 2010:

  Ã…h, men absolut. Det finns massor med fina, de flesta i kategorin “blommiga”. Jag ska hjälpa dig! /Caroline

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen