Jazzhands

Illröda tankar sent om natten

Jag ligger sömnlös och tänker på läppstift.

Betänk hur många olika sorters läppstift det finns därute. Jag talar inte om nyanser nu, utan sort. Blanka, matta, skimrande…

Det är som att räkna får. Det slutar aldrig.
Semi-matt…glossy…long-lasting…

Vad vill man ha ut av ett läppstift?

De flesta vill väl ha någon form av vårdande produkt när de väljer stift, eller i alla fall ha ett stift som “känns bra” på läpparna. Lagom krämigt kanske. Och så ska det lukta och smaka okej.

Färgen är givetvis också viktig, den får gärna sitta kvar länge. Kan man tänka sig att stå ut med att färgen hamnar på kaffekoppen, om det ändå är en bra färg?
Kan man stå ut med att den försvinner snabbt, så att man måste hala upp det ur väskan och måla på tunnelbanan?
Kan man strunta i innehållet, att det kanske innehåller vansinniga produkter, alltså kemiska och konstiga? Förr i tiden fick man fram färgen genom att krossa löss. Det var inte så länge sedan.

Hur långt är jag beredd att kompromissa med mitt läppstift?

1770 presenterade man ett lagförslag i Storbritannien, om att ett giftermål inte skulle gillas om kvinnan hade använt smink före äktenskapet. När drottning Victoria tog över tronen 1837 förbjöd hon läppstift helt. Hon sa att det var endast acceptabelt för skökor.

Varför fick de behålla rätten att måla läpparna, undrar jag. Om man i och med detta faktiskt konstaterar att röda läppar har en upphetsande effekt, så är det ju att uppmuntra skökorna att fortsätta med sin business att tillåta dem, men inte de äkta fruarna, att ha läppstift?

Några jag i alla fall tycker håller måttet är Chanels, YSLs, MACs och Shiseidos. Färgen sitter, bra pigment, de “blöder” inte. Fina röda nyanser. Shiseidos är obeskrivligt lena, mjuka och glansiga.  Vad mer kan jag begära? Nu när jag har återfått rätten att bära rött läppstift.

Etiketter: , , , ,

 • masha, 11:48 am December 22, 2010:

  vad bra du är!

  har ett tips som bas för att slippa “blödande” läppstift: bare escentuals lip rev-er upper.

  så har jag en fråga också: har du något tips på ett läppstift i denna nyans, som ej är för glossy/krämigt utan semi-matt eller så?:

  http://hanneli.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2010/12/4272-Lindey-Wixson-by-Hanneli-Mustparta-799×521.jpg

  och just det, tycker lancômes läppstift brukar vara kanon, sitter som berget och är ofta lagom blanka/matta, föredrar matt framför blankt/för krämigt, de är ofta så svårapplicerade och håller dåligt. ex chanels riktigt mörklila som är fint men sitter kasst som fan och gärna blir “flammigt”, vilket stör mig, tror det heter maniac.

 • Caroline Hainer, 6:31 pm December 22, 2010:

  Tack för tips, måste prova! Brukar köra läppenna men det orkar man ju inte alltid.

  Vad tror du om YSLs Rouge pur Couture? Det är inte glansigt, det sitter ordentligt. Möjligtvis att nyansen är lite mörkare än du vill ha det?
  http://www.ysl-parfums.com/rougepurcouture-en-uk-@/produit.jspz?id=5423

  Har du provat Armanis läppstift? Rouge d’Armani har jag goda erfarenheter av, många plommon-nyanser, sitter bra och är inte högblankt alls.
  http://www.giorgioarmanibeauty-usa.com/_us/_en/makeup/lip/lipstick/rouge-darmani.htm

  Vad tror du?

 • Maria, 12:48 pm December 23, 2010:

  Älskar dina funderingar och krönika-liknande inlägg!

  Masha: MAC har en läppenna som heter Burgundy, som jag tror är riktigt lik det du är ute efter. Blir så klart matt som synden, och sitter trots ihärdigt vindrickande.

  http://3.bp.blogspot.com/_A7-biKQc_l4/SvFDfq518fI/AAAAAAAAEhA/O19gVS7bIVI/s1600-h/burgundy1.jpg

 • alice, 11:37 pm January 6, 2011:

  denna blogg är så intressant för den innehåller fakta! love fakta.

 • alice, 11:40 pm January 6, 2011:

  men alltså jag håller ej med om att ysls läppstift sitter bra. dom är som smör, bara glider runt och är fettiga och rinniga.

 • Caroline Hainer, 9:29 am January 7, 2011:

  Deras Gloss Volupté kan tyvärr vara så, det tycker jag. Har dessutom en kemisk bismak som jag inte är förtjust i även om färgerna är bra.
  http://www.yslbeautyus.com/Gloss-Volupt%C3%A9/446YSL,default,pd.html?cgid=makeup-lip-gloss

  Men läppstiften har jag bara goda erfarenheter av, i synnerhet Rouge Couture.

  Vilka läppstift gillar du?

 • Selina, 12:31 pm November 7, 2013:

  I love lipstick, it’s the only makeup item I really do wear. I’ve tried loads of brands and like/love almost all of them. I go for reds, burgundy, dark pink and plum shades

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen