Jazzhands

Doftshopping

Just det. Det här med var man handlar dofter någonstans.

Varuhusen har ju blivit duktiga på att ta in, och även online finns mycket att hämta även om man gärna vill dofta först innan man investerar i en flaska för dyra slantar.
Som någon tydligt påpekar så finns också småbutiker, parfymerier och salonger med specialutbud. Men det är svårt att hålla koll på dem, och hur mycket av sortimentet de tar in. Upptäckte till exempel idag, av en slump, att Nitty Gritty i Stockholm har parfym från engelska Penthaligon’s. Men dessvärre bara fyra sorter. Å andra sidan är en av sorterna English Fern, och de har doftljus med samma doft också (398 kr).

Här i Stockholm har Parfumerie Eivy Flodin dofter som Fracas från Robert Piguet, vilket får ses som imponerande, och Parfymeri L har bra basutbud, alla klassiker och mossiga men rara English Lavender-tvålen från Yardley (69 kr).

COW står väl fortfarande för specialarna, men mest älskar jag att botanisera bland klassiker, och sedan gå därifrån till nyheterna. Ungefär som när man upptäcker ny musik. Jaså, han är inspirerad av honom. Jaså han komponerade den doften, då kanske den här faller mig i smaken och så vidare. Jag tar också alltid gärna och besöker parfymerier utomlands, där man kan få dofta på unika, sällsynta, galna eller ovanliga saker. I Paris, London och Berlin, till exempel, finns ypperliga sådana, även om den bästa jag varit på ligger i Bryssel. Det blir en fin grej, man letar upp de här parfymerierna man har markerat på kartan och det blir roligt att ha ett litet uppdrag i staden man för tillfället semestrar i. Sen kommer man dit, upptäcker, smakar (med doftsinnet då) och provar. Man får upp bilder i sinnet, man kanske blir glad av något gammalt minne. Sedan köper man med sig en doft, som blir den perfekta souveniren och som håller i en evighet.

Tipsa mig gärna om bra parfymerier, i Sverige eller utomlands!

Etiketter None

No comments

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen