Jazzhands

Om oljor

Låt oss prata om oljor.

Det finns nog ingen drygare, näringsrikare och mångsidigare produkt. Oljor är toppen för rengöring, mjukgörare och shine.

En favoritprodukt är Shu Uemuras cleansing beauty oil premium a/o som, till skillnad från vad man kan tro, lätt sköljs bort. Borde vara en standardprodukt i badrumsskåpen under vintern, eller om man har torr hy (och vem har inte det på vintern?). Tyvärr finns inte Shu Uemura Cosmetics i Sverige men det är lätt att få tag i på nätet.
En annan riktigt fin oljeprodukt, som jag nyligen upptäckt, är MACs Care Blends som blandas med foundation för extra lyster i ansiktet. Bli inte förskräckt nu, jag vet att det låter fel med olja i ansiktet “för lite extra shine”. Men det är inte fet och kladdig olja vi pratar om här utan torr, som tas upp av huden. Droppa en droppe eller två, inte mer, på kindbenen och/eller på torra partier bara. Stryk sedan på foundation och blanda upp. Hej strålande, lysande J Lo-hy! Farväl torrhet! Kostar strax över två hundra.
En oljelyxprodukt, om man gillar soliga, varma och söta Chance från Chanel, är silky oil för kroppen. Mjukhet och doft på samma gång. Spraya över kroppen och smek in i huden, som en lotion. Tar man sedan några droppar Chance på sig luktar man fransk filmstjärna hela dagen.
Lycka.

Och här kommer lite snabba och enkla oljefakta, för den som vill:

Jo, men det finns faktiskt feta och torra oljor. De feta tas inte upp av huden utan stannar kvar, som en fet hinna. Det är inte alltid dåligt även om det låter så, hinnan skyddar mot kyla och fukt. Som mandelolja, rapsolja, sheaolja. Bra i hudkrämer, salvor och  hand- och fotkrämer. Självklart också i läppbalsam.

De torra, som nattljusolja, mjukgör och lämnar mindre kladd. Rynkförebyggande!

Det här är dock det kanske viktigaste: vegetabiliska oljor (och animaliska fetter) ska inte förväxlas med mineraloljor som paraffin och vaselin. De tas inte upp av huden, och är inte heller näringsrika.

Slutligen – eteriska eller essentiella oljor är detsamma som olika doftextrakt, ofta uppblandade med annat. Det är bara rena absoluter, alltså rent doftextrakt som pressats ur växten utan att blandas med något annat (än etanol dvs alkohol) som används i parfym. De essentiella oljorna används ofta som dofttillsättare. Men beroende på form och destillering kan de vara flyktiga och försvinna snabbt, till skillnad från en absolut som håller i en evighet…

Etiketter: , ,

 • Cec, 10:08 am January 5, 2011:

  Intressant!

 • bebe, 1:36 pm January 6, 2011:

  jag gillar verligen din blogg! men måste tillägga oljornas oljor: NUXE!

 • Caroline Hainer, 1:53 pm January 6, 2011:

  Håller med, det är en riktig auktoritet i oljornas familj. Dock är jag, ärligt talat, lite osäker på vad den egentligen tillför. Den mjukar upp, absolut, men känns mer kosmetisk än vårdande? Har jag fel?
  Jag har den själv, jag gillar både doft och konsistens men har den mest till armbågar och som shine på huden på sommaren. Vad använder du den till? Berätta!

  Kram
  C

 • bebe, 11:22 am January 7, 2011:

  nu på vintern har jag den i hela ansiktet, på sommaren i håret så det ser trassligt ut men ändå inte torrt. men mest gillar jag nog lukten!

 • jana, 1:28 pm January 7, 2011:

  nu blev jag förvirrad. vad vill man att det ska vara i hudkrämen om man har den mot torr hud? en torr olja? min verkar innehålla rapsolja och en massa mineraloljor. vad har man mineraloljorna till? ska man undvika dem?

 • Caroline Hainer, 5:26 pm January 7, 2011:

  Det debatteras en del om mineraloljor vs. andra oljor. Mineraloljor är desamma som vaseliner och paraffiner, och är inte vegetabiliska. Det betyder att de (mineraloljorna, alltså):

  * skyddar mot kyla och vatten
  * kan lugna lugn hy under den vaxiga hinnan de bildar, eftersom dessa oljor inte tränger in i huden
  * mjukar upp torr hy
  * är billiga och luktfria

  Dock:
  * orsakar den ett beroende eftersom den bidrar till att huden minskar förmågan att bilda fett och fukt själv
  * tillför dem inte fukt, egentligen tillför de inte huden någonting, de lägger sig som en hinna
  * innehåller mineraloljorna inga vitaminer eller näringsämnen

  Att din kräm innehåller både raps- och mineralolja måste inte vara fel. Rapsoljan ger fukt, mineraloljorna lägger sig som ett skydd så att – i teorin i alla fall – rapsoljan kan få verka och tillföra fukt ifred.

 • jana, 10:23 am January 8, 2011:

  orsakar inte vegetabiliska oljor ett beroende? varför skulle de inte göra det?

 • Caroline Hainer, 11:07 am January 8, 2011:

  Det här upplevs naturligtvis annorlunda från person till person. Men mineraloljorna har en skyddande effekt som gör att de bildar en hinna, och stänger inne fukten, om man har tur. Det gör att huden trappar ned på sin egna förmåga att producera fett och fukt. Då förlitar man sig på mer mineralolja, som har mjukgörande förmåga. Du kanske läst om “lypsyl-beroende”, den typen av syndrom.
  Det är ju inte beroende i den drastiska bemärkelsen, att man “måste ha en fix”. Det betyder att åkomman man använder mineraloljeprodukten för – till exempel torra läppar – inte försvinner, utan man applicerar och applicerar. Läpparna blir mjuka men sen torra igen. Resonemanget går ut på att den vegetabiliska oljan istället läker och så är det bra med den saken.
  Men det resonemanget kan man också lätt ta hål på – livets påfrestningar, vädret, stress, att man inte dricker tillräckligt, gör ju att huden än en gång upplevs som torr och så tar man på vegetabilisk olja igen. Skillnaden är att den här gången är torrheten i huden inte orsakat av produkten, utan yttre påfrestningar.

  Blev det rörigt?

 • Oljigt - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 6:00 pm March 15, 2011:

  […] intervjuad idag, för Stil i P1, om oljor. Sänds på […]

 • Anna, 12:24 am March 20, 2011:

  Hej Caroline! Underbar blogg för det första!

  Om jag nu har förstått det rätt så är mineraloljor feta oljor (?) och dessa kan lätt skapa ett beroende. Detta upplever jag att många läppbalsam gör. Vet du något läppbalsam som innehåller torra oljor och alltså inte skapar det där fruktansvärt jobbiga beroendet?

  Och du får rätta mig om jag fått något om bakfoten 🙂

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen