Jazzhands

En doft om natten

Egentligen är det ju inte alls konstigt att ett underklädesmärke gör parfym. Vill man sälja sensuella upplevelser bör doft vara en av dem, lika mycket som en korsett eller en strumpebandshållare.

Italienska La Perla är på många sätt ett sexigt märke, på det där volymösa, vavawoom-sättet. Kanske ännu mer, tycker jag, än Agent Provocateur som ofta trillar över på vulgo- och kitschsidan av lingerie (och vars parfymer luktar ungefär så).

Hur som helst släpper La Perla parfymer med jämna mellanrum, deras kanske mest kända är den lättsamma J’aime som kom 2008-2009.

Släktingen heter J’aime La Nuit och är den mer passionerade, köttigare, mystiska storasystern. Hon som lärde sig röka tidigt, fick bröst först i klassen och som tar vad hon vill ha.
Om J’aime är oskyldigt kär är J’aime La Nuit rent av besatt. Det är härligt. Jag är imponerad – och förförd.

J’aime La Nuit är kryddig, pepprig och vuxen. Den är en bra nybörjar-oriental, tycker jag, för den som är sugen på orientals men inte redo att gå hela vägen med musk, sandelträ och tyngd. Den här är lättburen och har toppats med blommor (en “floriental”).
Den har flera lager, som en riktig parfym ska, tycker jag, där den första förföriska sniffen är varm och träig som en nattung öken. Efter ett tag vecklar blomdoften ut sig, blad för blad, för att slutligen avtäcka hjärtat som darrar av exotism. Jag ser framför mig en hand med svarta sidenhandskar som sakta drar av dem…

Det här är, precis som namnet, en doft som hör den hemliga natten till. Jag kommer att somna med en droppe bakom örat.

J’Aime La Nuit kostar 500 kr (30 ml EdP).

Etiketter: ,

 • lisa, 2:03 pm January 7, 2011:

  det så otroligt fascinerande att läsa dina texter om parfym – som jag kan noll om. det här med olika lager (noter?), hur fungerar det? Har alla parfymer detta eller endast få, exklusiva? Vill veta mer om olika sorters dofter, toppnoter och basnoter tex har jag hört talas om tror jag. kan du inte skriva en liten guide, eller nåt? hoppas du förstår vad jag eftersöker med min, ack så, bristfälliga kunskap.

 • Jasmin, 10:13 pm January 9, 2011:

  Ã…h! Men skriv inte om mitt nya doftfynd, jag vill ju vara ensam om den! Hehe, är helt kär i den. Och i din blogg, för den delen. Du skriver så fantastiskt, dessutom om något så abstrakt som doft. Eller, abstrakt för mig kanske, som inte riktigt välsignats med ett särskilt raffinerat luktsinne… Nåja, jag vet vad jag gillar och jag gillar det här! Kul att se i print vad det är som fått mig på fall 🙂

  Tack för att du skriver!

 • Caroline Hainer, 8:42 am January 10, 2011:

  Du och jag, Jasmin! Du och jag. Jag gillar den också. Du, jag tror inte att man behöver ett raffinerat doftsinne för att uppskatta parfym. Man ska nog bara ha livlig fantasi, och låta sig hänföras, tror jag. Som du har gjort.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen