Jazzhands

En fråga om citron

En läsare vill dofta citron eller citronmeliss. Hon gillar också kokos.
Jag förstår henne totalt, det är några av mina favoritdofter. Citronen är frisk, kokosen mild. Min citron gillar jag dock uppblandad med bergamott, men jag tror läsaren vill dofta ganska ren citrus?

Hur som helst, låt oss börja med kokosen för här har jag ett bra tips, nämligen Gwen Stefanis lilla Sunshine Cutie G, den har jag faktiskt själv och älskar den. Kokos, mandarin, bergamott och vanilj! Ja, ni förstår, den är helt bedårande. Ljuvligt varm, frisk och exotisk. Jag älskar i synnerhet att ha den på sommaren, när huden är varm och man känner sig sugen på solglasögon och isglass.

En parfym som jag ser fram emot, som kommer v. 4 är bröllopsdrottningen Vera Wangs Preppy Princess. Den ska vara en blandning av sensuella träiga toner och citrus, röda bär och kokos. Jag kommer att stå först i kön på varuhusets doftavdelning och sniffa.

Citrusdofter annars. Från början var de helt och hållet förknippade med Eau de Cologner, för män alltså. Idag hittasde snarare i “sportiga”  dofter och “unisex”. Prova gamla klassikern cK One till exempel! Full av citron.
Faktum är att citrusdofter i många fall, i synnerhet i USA, anses som en egen doftfamilj. De kallas också “friska dofter”.

Pradas Fleur d’Oranger till exempel, är vackert apelsinglaserad och fräsch som en italiensk trädgård, och kommer i en otroligt vacker flaska. Doften påminner för övrigt om Byredos Palermo. Inte citron per se men fräsch citrus, mer åt fruktig apelsinlund och gröna blad. Detsamma gäller i stort sett vilken doft som helst ur Aqua di Parmas Blu Mediterraneo-serie speciellt Arancia di Capri. Också italienska apelsiner i toppen där.

Men vad gäller mer citron, som frågan faktiskt gällde, har Gwen Stefani även en liten citrusflicka i sitt stall. Den här lilla dockan är inte bara fin på sminkbordet utan levererar också, doftar ljuvligt friskt, rent och flickigt. Utsökt som en citronmarängpaj!

Annars föreslår jag Clinique Happy, en ganska högljudd sådan som yrar runt med en mandarin. Inte min favorit, men det är en populär citrusdoft. Eau de Savage (Dior) däremot, är ypperligt fräsch. Den var tänkt som cologne, för män alltså, så det får bli mitt wild card i frågan. Prova den!

En underbar och sofistikerad citrondoft är annars Fresh Sugar Lemon. Den är som ljuvlig lemonad för själ och näsa. Men tyvärr finns den bara utomlands.

Etiketter: , , , , , ,

 • d, 8:44 am January 10, 2011:

  Apropå Byredo, vad tycker du om deras doftkollektion? De har ju hypats otroligt mycket.

 • Caroline Hainer, 8:58 am January 10, 2011:

  Jo, jag tycker de har bra grejor, jag gillar Tulipe i synnerhet. Deras dofter känns generellt välkomponerade och komplexa vilket jag tycker är bra. Men de ÄR dyra. För dyra för mig, har inte haft råd att köpa Tulipe.
  Sen får man ju bara gratulera till en lyckad marknadsföring också, de har verkligen slagit igenom, inte sant?
  Vad tycker du?

 • BRILL, 2:18 am January 11, 2011:

  älskar denna bloggen! du kan beskriva dofter så att jag vill ha dem. med ord! helt otroligt. detta har aldrig hänt förut. börjar tycka att doft är så spännande, det är som att tänka på sitt utseende och framtoning på en annan nivå.

 • Caroline Hainer, 7:54 pm January 11, 2011:

  Åh! Hjärta till dig!

 • Läsarfrågan: Calvin Klein - Fifty Scents | Rodeo Magazine, 8:21 am January 18, 2011:

  […] som tilltalar? Är det unisexkänslan? Utgå från det och försök hitta en bra citrusparfym (här finns tips) eller sportdoft, vilket som nu tilltalar dig mest med doften. Det är mitt […]

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen