Jazzhands

Exklusivt för Jazzhands: Intervju med Mattias Vestin, Sveriges enda nu levande människa som aktivt följer tv-serien The Tudors


Hej Mattias!
Du följer aktivt serien The Tudors, vilket ger dig en unik särställning inte bara i din åldersgrupp utan bland tv-tittare i stort. Är detta anledningen eller finns det något annat skäl till att du agerar så här märkligt?
– Alltså, intriger vid hovet, konspirationer, huvuden som åker av på löpande band, religiöst bigotteri, sex och överdåd av alla de slag. Jag förstår inte frågan.

Varför slutade du inte kolla efter ett avsnitt, som alla andra?
– Jag höll på att sluta och såg i början lite av slentrian för att det råkade sändas när jag kom hem och jag behövde något att kolla på när jag åt middag sent. Men efter ett par avsnitt börjar Sam Neil som Kardinal Wolsey att bli seriens illvilliga medelpunkt Han är Henrys högra hand som samtidigt konspirerar både med och mot honom. Ett av de bästa porträtten av sympatisk slemmig girighet som finns.

Vad har vi andra missat eftersom vi inte följer serien?
– The Tudors har en fantastisk vinjett, där alla skådespelare liksom gör som en hälsning till publiken omgiven av saker som är synonyma med deras karaktär. Omistlig. Sedan finns det små ögonblick, som i slutet av säsong två när Henry serveras en köttpaj inbakad i en svan – fantastiskt kock där på slottet – som han måste bryta vingarna av för att kunna äta. Vilket han gör med händerna och hela ansiktet. Peter O’Toole som påven.

Har den lärt dig något, till exempel om brittiska kungahus?
– Att man kan göra lite som man vill när man skildrar dem. Utesluta en syster här och en moster där och så vips föddes aldrig Mary Queen of Scots. Att Anne Boleyn hade en rätt raw deal. Kanske man inte behöver följa The Tudors för att lära sig…

Vilka andra tv-serier följer du som ingen annan följer?
Fringe! Jag trodde det var en stor succé som alla kollade på. Men förstått att det inte riktigt ligger till på det viset. Dark Angel?

Har du i regel svårt att göra slut med tv-serier?
– Jag tycker att serier oftast brukar göra slut med mig. Dumpa mig med en sista riktigt sunkig säsong som lämnar en bitter smak i munnen och får en att ifrågasätta hela relationen. Ex Lost, Angel, Battlestar Galactica – för att inte tala om Nip/Tuck. Relationen med The Tudors är ganska stadig, vi vet ju båda hur det kommer att sluta. Off with their heads.

Etiketter None

 • Malin, 9:34 pm January 11, 2011:

  Det är inlägg som detta som gör Jazzhands till en av Sveriges bästa bloggar!

 • Malin, 9:34 pm January 11, 2011:

  Det är inlägg som detta som gör Jazzhands till en av Sveriges bästa bloggar!

 • Thomas E, 11:41 am January 12, 2011:

  Mmm Dark Angel, sf och Jessica Alba i svart läder, kan tv bli bättre?

 • Thomas E, 11:41 am January 12, 2011:

  Mmm Dark Angel, sf och Jessica Alba i svart läder, kan tv bli bättre?

 • Miriam, 8:36 pm January 15, 2011:

  Ja, Fringe!

 • Miriam, 8:36 pm January 15, 2011:

  Ja, Fringe!

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen