Jazzhands

Läsarfrågan om trä, viol och vanilj

Har varit sugen på att köpa en träig och mörk doft länge, blev intresserad av att hitta en mörk, träig doft med viol och vanilj. Jag gillar inte diskreta dofter, och har faktiskt funderat på att köpa He Wood men har velat ha en mer feminin (kvinnlig, inte lätt och blommig utan mer som Diors Hypnotic Poison eller liknande). Gillar söta dofter, men inte godissöta utan mer chai latte-söta.

Antonia


Hej Antonia!

Jag kortade lite i dina två kommentarer. Roligt att du inte räds högljudda, starka parfymer! Yay! För i så fall finns det ju massor att leka med.

Jag tror att du är ute efter en träig orientalisk doft.

Du skriver att du bor i en liten stad. Har du tillgång till ett Åhléns eller KICK’s så ska det inte vara något problem. Jag undrar vad du tycker om Angel från Thierry Mugler? Den är en ovanlig oriental. Söt men inte sliskig. Kryddig men inte stark. Det finns också en Angel-version som heter Violet Angel, med extra viol. Kanske kan vara nåt?

Har du provat min orientalfavorit Shalimar (Guerlain)?  Den har inga blommor i sig, men väl trä och vanilj.YSLs Opium är också en stark, klassisk oriental. Inte så mycket trä, men väl rökig mystik och vanilj. Som med all parfym så måste du vänta ett tag, låta den “sätta sig” innan du luktar ordentligt. Skulle säga att det särskilt gäller orientalare, för basen är så oerhört viktig och kryddig. Ge den en kvart, minst, innan du fäller ditt slutliga omdöme.

Gillar du musk? I så fall är kanske någon doft från Narcisco Rodriguez värd att lukta på? Där finns en hel djungel av mörka, muskiga, sensuella dofter att upptäcka.

Pradas doft Prada kan också vara värd en sniff, varför inte, liksom Gucci Envy och Gucci Rush. De är kanske för blommiga, söta och lätta för dig, men det är möjligt att du gillar de lila tonerna i dem? Och L’Heure Bleue från Guerlain. Inte träig men mycket violig och lila. Har du tur kanske du också kan få tag i Issey Miakyes Wood Flower. Det finns en risk att du tycker att den är alldeles för tunn och flyktig, då kan du prova herrversionen av den, som är starkare.

Du ska heller inte vara rädd att köpa He Wood om du gillar den (tråkigt att du inte gillade She Wood, men parfymer luktar ju olika för olika människor ibland…). Uppdelningen mellan herr- och damparfymer är enbart syntetisk, tycker jag. Mer en försäljningsgrej än något man ska följa. Gör He Wood till din signaturdoft, varför inte?

Etiketter None

 • Antonia, 12:38 pm January 25, 2011:

  Tack så jättemycket för svaret. Ska genast ge mig iväg och sniffa på parfymerna! 🙂

 • Caroline Hainer, 12:42 pm January 25, 2011:

  Ã…terkom gärna! Så kanske vi kan lotsa lite mer? Och kom ihåg – orientalarena är knepiga. Men det är nog det som gör dem så älskvärda. De är som rött läppstift – klassiskt, men svårburet, det krävs mod och attityd. Man får erövra dem. Första steget i erövringen är att låta dem ta tid på sig, att sätta sig, man kan inte stressa dem. De måste få skrida fram, som en kamel i öknen.
  Berätta gärna vilka du gillade!

 • Caroline Hainer, 6:44 pm January 25, 2011:

  Hur kunde jag glömma! Prova Estée Lauders Senuous Noir också!

 • Karin, 9:20 pm January 25, 2011:

  Hej kära Råd&Rön!
  Jag har en lite flummig fråga om parfym, som anknyter till något du nämner ovan. Det är nämligen så att jag har en syrra som alla parfymer luktar helt annorlunda på. Jag använder mycket Dune, på mig luktar den “som den ska”, på min syster som tråkig herrdusch. Vår mamma har ofta Shalimar och den luktar himmelsk Shalimar på henne. På min syrra blir den lite fräsch melonig & liksom lätt & luftig (!), som man föreställer sig en Issey Miyake doft (jag kan inte så mycket om de olika sorterna så jag kan inte beskriva bättre).
  På grund av detta är det jättesvårt för henne att hitta en bra parfym, då de sällan luktar likt de lukt de “har”. Jag tror hon skulle passa bättre i herrparfymer men vet inte så många bra dofter.

  Jaha, det blev ju ingen fråga av detta men kanske nåt du kan prata lite om?

  (en bonusfråga skulle vara om du kunde tipsa om dofter som liknar Dune då jag inte kan hitta någon annan parfym jag gillar eller passar i… Gärna moderna dofter i Comme-stilen.)

 • Violen, 11:12 am February 6, 2011:

  Jag skulle helt klart rekommendera Alexander Mcqueens doft My Queen. Låter som exakt det hon letar efter.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen