Jazzhands

Hur funkar ett volymshampo egentligen?

Förresten caroline, kan inte du prata m oss lite om hår? t ex typ är khiels shampo störtbra? och vad är dealen med saltvattenspray? de jag haft har bara klumpat ihop håret? (hur) funkar volymshampo?

Jana


Hur volymschampo funkar är en jättebra fråga. I regel (så vitt jag vet), lägger volymschampon (om man har tur) en liten, tunn hinna på varje strå så att håret upplevs som tjockare. Inte helt olikt hur stylingprodukter och hårspray jobbar.

Om det funkar? Både ja och nej, det kan ge en effekt om man har tur, men det är enbart en kosmetisk effekt, inget som är långvarigt eller byggs upp genom regelbunden användning. Tvärtom “sägs det” att man ska undvika volymshampo i längden. Den där “hinnan” gör håret slitet och platt, vilket i sin tur ska få dig att handla mer volymshampo…

Men rätta mig gärna om jag har fel, om det finns någon därute som sitter inne med andra fakta?

Saltvattenspray är uttorkande, och ska så vara i viss mån eftersom “uppruggat” hår är lättare att styla än fint och blankt hår. Utan att ha hundra procent belägg för detta skulle jag gissa att du får en liknande effekt, om än inte lika kraftig, från en hårblekning.

Låter jag negativ?

Well, jag får hänvisa till Paula Begoun,som skrivit boken “Don’t go to the cosmetic counter without me”, där hon analyserar och recenserar i stort sett varenda skönhetsprodukt på den amerikanska marknaden, utifrån innehåll och vad produkten lovar att göra. Jag gillar henne, hon är verkligen no-nonsense, och väldigt rakt på sak. “Den här kan omöjligt funka” och “Vad motiverar den här krämen att säljas för 699 kr?”. Hon om någon är Råd&Rön! Och jag älskar henne, som sagt. Det finns inget tristare än att känna sig lurad.

Hur som helst, hon har skrivit en likadan bok om hårprodukter: “Don’t Go Shopping For Hair-Care Products Without Me” där hon undersöker över 130 olika hårproduktsmärken. Hon noterar att många märken har samma formula/ingredienser i alla sina schampon oavsett vilken slags hårtyp de riktar sig till, och att dyrare produkter oftast inte är bättre än billigare.

På den punkten håller jag inte helt med, jag tycker att det finns bättre och sämre schampon. Jag tycker att Kiehl’s schampon (men kanske framför allt balsam) är mycket bra. De uppfyller i alla fall mina två främsta kriterier för ett bra schampon: dryga och effektiva. Man behöver inte en stor mängd och håret blir rent, vilket ju måste vara schampots främsta uppgift.
Ett underbart lödder och en angenäm doft är egentligen mindre viktiga funktioner men eftersom man använder schampo ofta så kan dessa såklart påverka valet av ett schampo och där får Kiehl’s ännu en gång Jackpot. Jag använder amino acid-shampot och balsamet som luktar kokos.

Jag har också Redkens 2-in-1, skumt nog. Dels för att den luktar gott, mycket därför. Det är tänkt som ett schampo för upptagna, viktiga män som tycker att det är töntigt med balsam, och därför är det en slags schampo-och-balsam-i-ett-produkt, vilket för min del bara resulterar i att de dagar jag använder 2-in-1 blir håret mjukt och blankt all over och jag behöver mindre balsam.

I mina yngre dagar använde jag i stort sett bara Clairol Herbal Essences eller Fructis. De är båda superbilliga och skiljer sig inte märkbart i resultat från de dyrare märkena bara upplevelse (Obs! Skillnad!). Men så förändras man, kanske får man bättre ekonomi, man vill “skämma bort sig själv” och så köper man dyra grejor.
Inget fel i det.
Men om man frågar mig så slår jag gärna ett slag för märket disp som verkligen imponerat mig med sina produkter. Det är inte ofta man känner så om ett schampo men disp sticker verkligen ut med sin kvalitet. Jag gillar i synnerhet Hydrating Shampoo, det är mjukt, drygt, snällt och gör jobbet – lämnar håret lättkammat och lent. Dessutom  – bonus – är det parabenfritt och inte djurtestat. Kostar runt en hundring, vilket är dyrare än billighetsmärkena men billigare än till exempel Kiehl’s.

En sak till om hårprodukter. Som med i stort sett alla skönhetsprodukter så bör man utgå från sina egna behov. Ett tjockt, inpackningsliknande balsam passar bra på tjocka hår medan ett tunnare balsam passar finare babyhår. När jag får frågan om hur jag sköter mitt hår – och den frågan händer det att jag får – så säger jag som det är, jag färgar så lite jag kan, om jag färgar gör jag det ekologiskt. Och jag använder ett tunt balsam och ser till att inte skölja ur precis allt. Det är mina knep, och de bjuder jag gärna på.

Etiketter: , , , , , ,

 • m, 10:08 am January 27, 2011:

  tips tips tips tips!

  Begouns fantastiska sajt http://www.beautypedia.com/ är gratis till slutet av februari!

  Sen brukar det gå att hitta 50% på årsanvändning. Det har jag lyckats med två år i rad i alla fall.

 • Ellen, 11:03 am January 27, 2011:

  Mycket lärorikt. Ã…h, jag som kämpar så för att få ut balsamet helt och hållet varje dag, jag trodde det var dålig för håret (?).

 • Caroline Hainer, 12:13 pm January 27, 2011:

  Är det ett uttorkande balsam är det naturligtvis dåligt för håret. Det känner du på resultatet, om håret blir frizzigt. Men är det ett fint, milt shampo gör det ingenting. Se bara till att inte lämna kvar det i hårbotten, om du nu använder balsam i hela håret. Yes!

 • amy, 1:13 pm January 27, 2011:

  Hur funkar ett schampo för lockigt hår? läggs det också på en hinna?

  Bra blogg!

 • Linnéa, 7:17 pm January 27, 2011:

  Har av någon anledning blivit helt besatt av allt som luktar kokos trots att jag alltid avskytt doften.. Ska gå och lukta på balsamet imorgon!

  Men skulle du kunna tipsa lite om krämer och parfymer som luktar bra kokos?

 • Caroline Hainer, 7:30 pm January 27, 2011:

  http://rodeo.net/fiftyscents/2011/01/10/en-fraga-om-citron/

  Här finns lite kokostips!

 • bebe, 8:19 pm January 27, 2011:

  måste säga att jag gillar avedas produkter. de luktar gott och är ekologiska tror jag.

 • R, 10:32 pm January 27, 2011:

  Fantastiskt bra blogg du skriver! Jag undrar vad man ska satsa på i doftväg om man är ute efter något som är så “rent” som möjligt, utan konstigheter, åt det naturliga hållet (gärna eko)?

  Och ja, vad tycker du om Avedas produkter Caroline? Och var färgar man håret ekologiskt? Känns ju som en bra idé.

 • Caroline Hainer, 9:55 am January 28, 2011:

  Schampo för lockigt hår är i regel detsamma som schampo för mycket torrt hår. Det är fullt av vax, vanligtvis, som mycket riktigt lägger sig som en hinna, ungefär som balsam. Inte för att göra håret lockigare utan för att definiera lockarna. Kan funka, men du får bättre effekt med schampo för torrt hår, ett bra balsam och bra stylingprodukter som också tillför fukt.

 • Caroline Hainer, 10:10 am January 28, 2011:

  Aveda har gott rykte, är säkert ett bra alternativ för den som vill gå den ekologiska vägen. Jag vet att särskilt deras rengöringsprodukter är erkänt bra. De är ju gamla i gamet, duktiga på att inte bara köra ekologiskt utan samtidigt ta tillvara på vildvuxna växter och så vidare (i motsats till odlade) så de verkar reko.

  Ekologiska frisörer finns det fler och fler av.
  http://www.klimatsmart.se/?page=products&action=select&cat=911&mode=wide
  En bra grej inte bara för håret men också miljön!

  Om “rena” dofter kan jag gärna återkomma, där finns en hel del.

  Bästa hälsningar
  Caroline

 • Lotta Losten, 7:50 pm January 28, 2011:

  Själv har jag blivit helt hooked på Aussies shampoo och balsam Miracle moist. Luktar bubbelgum på ett trevligt vis! Och mitt långa hår blir fantastiskt av det. Sån hårrevolution för mig, som annars aldrig köpt annat än sånt man kan hitta på Hemköp.

  Och sen att de har humor också! På paketen står det ” It’s a miracle! (Well, kind of). Not like child birth or a solar eclipse but…”
  Är det inte fint, så säg!?

 • Caroline Hainer, 8:18 pm January 28, 2011:

  Sant! Mycket fint! Och jag har provat deras inpackning, och är positiv. Bra grejor!

 • Ida, 10:09 am January 31, 2011:

  Du skriver att du färgar håret ekologiskt. Jag blev nyfiken, var gör du det och med vilket fabrikat?

 • Caroline Hainer, 3:41 pm January 31, 2011:

  Jag svarade med en länk i en kommentar längre upp att de finns ekologiska salonger lite här och var.
  http://www.klimatsmart.se/?page=products&action=select&cat=911&mode=wide

  I den mån jag färgar mitt hår gör jag det på en ekosalong på Kungsholmen i Stockholm. Sliter mindre på både hår och miljö. Fabrikat vet jag inget om, de blandar till sina pulveriserade örter på plats. Har hittills blivit nöjd varje gång, dock.

  Caroline

 • Nina, 6:23 pm January 31, 2011:

  Jag har långt och tjockt hår och det blir ofta jättetovigt om jag inte har det i knut eller fläta. Ett bra balsam är alltså väldigt viktigt. Jag har testat alla möjliga i olika prisklasser men det som sticker ut och faktiskt är helt överlägset bäst är Fructis balsam! Tovorna bara “sköljs ut” automatiskt och håret bli lent och glansigt. Man ska verkligen inte räkna ut alla lågpris-produkter bara för att de är billiga.

  (Det bästa torrschampot jag testat är dessutom från Proffs, typ det billigaste man kan hitta men håret blir jätte”rent” och man får värsta volymen.)

 • Caroline Hainer, 8:23 pm January 31, 2011:

  Man ska absolut inte räkna ut lågprisprodukterna! Och som jag skrev så visar ju rönen att många schampon har liknande formulas, oavsett pris. Och Fructis är ett av de lågprisschampon och balsam som jag också skulle ge tummen upp! Så absolut.

  PS. Färgar du eller bleker du håret? Kan ge tovor. Gör du inpackning ofta?
  PS. Bra tips! Jag kör med Kisby.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen