Jazzhands

Borsta fram det!

När vi ändå pratar om hår, låt oss prata om hårborstar.

En av de roligaste (och knasigaste) människor jag intervjuat är Philip B. Hans produkter är förolämpande dyra, men också tokexklusiva och doftar gudomligt.
Han pratade maniskt, glatt och gestikulerade med hela kroppen. Då och då smekte han eller lekte mitt hår och tjattrade “Gorgeous hair, gorgeous hair“. Han var fantastisk. Han demonstrerade sina silkesdroppar på mig medan han åt sallad och berättade om sitt besök hos Oprah – på samma gång.

Hur som helst, när jag intervjuade honom var det om hans filosofi i allmänhet och hans hårprodukter i synnerhet. Hans silkesdroppar fungerade som en trollstav, de är utmärkta för lite glans och definition i topparna på håret och en droppe (jag skojar inte) räcker, vilket betyder att jag haft min flaska i tre års tid nu.

Nå.

Sen tog han fram en borste med svinborst och nylon och kammade mig förstrött lite grann medan han fortsatte snacka om gud vet vad (jag älskar honom!). Han stannade upp och sa “Alltså du vet att man måste ha en bra borste va?”

Jag, den naturliga skeptikern mot dyra produkter, hummade något och han fortsatte “Det gör all skillnad i världen. Vad gäller borstar är det verkligen så att du får det du betalar för”.

“Really”, sa jag och han sa “Kolla själv”. Han borstade ena sidan av mitt hår med en Mason Pearson-borste och andra med en vanlig plastborste, sen gav han mig en spegel.

Han hade ju helt rätt, förstås. Skillnaden var uppenbar. Där fick man ju äta upp sin misstänksamma min.

Med borstar gäller dock samma sak som med allting annat – välj en efter din typ. Mason Pearson anses generellt vara de bästa som finns, och de finns i olika sorter och utföranden beroende på om man har tunt hår, tjockt hår eller till och med långt hår. Behoven är olika – en håröm person med kort, tunt hår behöver en annan borste än någon med asiatiska, supertjocka strån.

Mason P har varit sällsynta i Sverige tidigare men nu finns de här (på NK, You, Noir, Preston Hair…bland annat). Svinborsten är skonsam, nylonen hjälper håret att bli följsamt (och torka snabbare!). En bra borste med snälla piggar skrapar inte hårbottnen så att den blir torr och/eller irriterad. En bra borste tappar heller inte sina piggar och är lätt att rengöra.

Man tror kanske inte att det ligger så här mycket vetenskap bakom en enkel hårborste men det gör det. En dyr, men genomarbetad kvalitetsborste, håller många, många år. Det är en investering. Vad gäller Mason Pearson så är de dessutom gjorda för hand, och har utvecklats sedan slutet av 1800-talet. Skaftet är vackert och mjukt att hålla i, och med köpet följer en rengörare vilket känns som världens enklaste grej egentligen (tänk alla hårinsnurrade plastborstar med små dammbollar i man sett/ägt/ryst åt) men som man i stort sett aldrig ser eller hör talas om.

Dessutom, och det här är kanske lite banalt, så skaffade jag min Mason P för att den är så otroligt vacker. Hey, döm inte. Jag är ju skönhetsbloggare, trots allt…

Etiketter: , ,

 • therese svensson, 10:39 am January 28, 2011:

  Hej C! tack för grym blogg – jag undrar vad du tycker om såna här jonborstar – är det något att hänga i granen? http://www.braun.com/in/hair-care/satin-hair-brush.html

 • Caroline Hainer, 10:51 am January 28, 2011:

  Oj! Den där borsten hade jag aldrig hört talas om! Tack för upplysningen. Weird grej. Alltså vid första anblicken har jag svårt att se att det ska vara nåt. Det står “ny teknologi” men sen är det ganska vagt beskrivet vad den faktiskt består av. Eller missar jag nåt? Det ser ut att vara vanliga plastpiggar, eller? Och så ska den utlösa jon?

  Förlåt en skeptiker men jag har svårt att se vad som ska vara den stora, hållbara fördelen med detta jämfört med en bra, hantverksmässigt gjord borste och bra styling/vårdande produkter?

  Någon som provat?
  Någon som vet mer?

  Do tell!

  C

 • Paulina, 12:09 pm January 28, 2011:

  Hej!
  Jag kommer ihåg att jag läste någonstans att man kunde köpa Mason pearson-borstar på djuraffärer till ett avsevärt mycket lägre pris och googlade runt lite och hittade följande länk: http://www.tassalogen.com/shop/details.php?productid=432&display=15&umenuid=6

  Ser det ut att vara the real deal?

 • c, 12:37 pm January 28, 2011:

  jag ÄLSKAR din blogg!!

 • Pamela Bellafesta, 2:24 pm January 28, 2011:

  Haha! Jag har också träffat Philip B och han är så superamerikanskt – allt är fantastiskt enligt honom (särskilt hans egna produkter då).
  Fick en borste från Mason Pearson av min gubbe nyligen och den är faktiskt så mycket bättre jämfört med mina tidigare borstar. Bra investering!

  //Pam

 • Caroline Hainer, 4:29 pm January 28, 2011:

  Eller hur? Den kostar ju skjortan men så har det suttit små tanter och farbröder (föreställer jag mig) och satt i piggarna för hand också, så att de sitter. Och kvalitetskollat nylonet och svinborsten och allt.

  Och Paulina, det ser ut att vara the real deal. Weird, har aldrig hört talas om att det skulle säljas på djurbutiker? Vilket tips! Men varför säljs de där? Finns det folk som använder de till sina djur? Upplys mig!

  Och “c” – jag älskar dig tillbaka, förstås. Kommentarer som dina gör mig varm.

 • lina, 1:42 pm January 30, 2011:

  jag har en fråga apropå ditt svar om saltvattenspray i föregående inlägg. jag har rätt dålig koll på hårprodukter och sånt, men har äntligen hittat schampo/balsam/inpackning från matrix biolage som funkar fint för mitt ganska så skandinaviskt fina, tunna men självlockiga hår. problemet är bara att jag vill ha något som definierar lockarna ytterligare. har använt saltvattenspray en längre tid, men det torkar ju ut så hemskt. vad kan jag använda istället? något som gärna funkar att sätta i håret när det fortfarande är fuktigt, ger spänstiga lockar och lite extra volym? kräm eller spray?

  tack för riktigt bra blogg förresten! jättekul att du kommit till rodeo.

 • Caroline Hainer, 7:02 pm January 30, 2011:

  Hej Lina!

  Ditt hår låter ljuvligt. Varför har du använt saltvattensprayen? För stadga? Definition? Det finns så många bra hårprodukter numera, bäst är att fråga din frisör på salong. Produkten bör vara skonsam om du har fint hår, snarare än bångstyrigt? Klassikern för att definiera lockar har annars varit mousse. Det kan låta 80-tal men hårprodukterna av idag är klart förbättrade sedan dess. Som den här: http://www.pureology.com/systems/stylers-support/rootlift
  Eller, för ännu mer definition: http://www.baressoshop.se/products.php?product=schwarzkopf-Professional-OSiS-Curl-Me-Soft-Velvet-Curl-Cream-150ml

  Har provat andra produkter ur båda serierna och de har varit bra. Men bäst rådgivning får du nog av frisören, som kan känna på ditt hår. I alla fall se det. Bor du i Stockholm? Jag tycker att personalen på Ã…hléns, i den där lilla hörnan med en frisör (Björn Axén?) har varit kunniga. De har bra märken som Redken och Pureologi också. Var rädd om ditt hår! Och tipsa oss gärna om du hittar något bra!

  Caroline

  PS. Tack för din fina kommentar.

 • D, 8:07 pm January 30, 2011:

  Jag älskar verkligen din blogg, men den här JC-annonsen är extremt skamlös och det är oproffsigt av er på Rodeo att en annons ska störa texten så pass mycket. Avståndet till vänster mellan din text och annonsen är en knapp milimeter! blä.

 • Kristin, 10:05 am January 31, 2011:

  Oh – jag köper alltid mina M/P-borstar på djuraffärer. Det är billigast! Kila in här och titta: http://haromi.se/. Jag säger bara: Oh la la. Som en NK-mint på tungan.

 • therese svensson, 1:02 pm January 31, 2011:

  ja alltså verkligen din blogg är fantastisk! heja!

 • Nina, 6:44 pm January 31, 2011:

  Jag har Mason borsten och den får verkligen håret att bli mer glansigt, min frisör undrade tom vad jag gjort med håret..dock är den inte så bra för tovigt hår- jag måste reda ut det med en annan borste och sen avslutar jag med Mason P borsten så såå bra kanske den inte är?
  Jag är hooked iallafall..
  xo nina
  http://www.amazedandconfused.com/

 • Caroline Hainer, 8:20 pm January 31, 2011:

  Vilken borste har du, Nina? Du kanske skulle ha den med bara nylon?

 • emma, 8:21 pm January 31, 2011:

  Har också hittat dem i djuraffärer tidigare, de används mest för att grooma katter och andra utställningsdjur har jag försått det som, men det är samma borstar.

 • lina, 7:28 am February 1, 2011:

  tusen tack för ditt fina svar! jag ska ge mig ut på jakt och återkommer när jag testat..

  ha en bra dag!

 • Caroline Hainer, 1:20 pm February 10, 2011:

  Några kommentarer bara, som kommit in från Mason Pearsons högkvarter, som upptäckt detta inlägg med kommentarer:
  1. Det står tydligt på hemsidan och förpackningen att MP inte passar för djurpäls.
  2. Man hälsar till mig att de djuraffärer som säljer MP löper en risk att sälja kopior eller olagligt importerade borstar.
  3. Borsten på länken är en pocket size, alltså den minsta borsten. Den bör kosta 580 kr. Att den kostar 485 indikerar, enligt MP, att det kan vara en kopia.
  Att köpa från an autoriserad säljare garanterar att den är äkta. Då kan man också få hjälp om det skulle vara fel på produkten, hälsar Mason Pearsons representanter.

 • Agnes B, 12:01 am April 3, 2011:

  För mig så gör en Mason P bara ytskrap! Så irriterande! Den “tar sig inte igenom” håret så att säga. Jag använder en borste i trä och kan säga att det är extremt skonsamt! Och djurvänligt!

  Sedan en grej, kan inte motstå att berätta detta: har också intervjuat Philip B. Och alltså. Näää-e. Han var den mest otrevliga och arroganta person jag någonsin träffat. Han hade säkert en dålig dag, men men. Fy fan vad obehaglig han var… Han släppte t ex ner en annan persons jacka på golvet så han kunde hänga upp sig egen Thom Browne jacka med orden “look closely you are never going to see such an exclusive or expensive jacket in your life again”. ….
  Sedan, jag är lite av en nörd på kemi, och när han började prata om allt det kemiska bakom sina produkter var han totalt helt ute och cyklade.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen