Jazzhands

Eau so fresh!

Marc Jacobs lättare, gladare och flickigare version av Daisy har landat på parfymdiskarna nu. Flaskan är enorm – minsta är 75 ml – och ser ut som en syster till original-Daisy, med samma bubbliga flaska med samma knasiga blommor på toppen.

Jag hade först svårt att tänka mig någon som tycker att Daisy är för “vuxen”, “tung” eller för “svårburen”. Alltså, varför gör man en lättare version av en redan lättburen blomdoft, tänkte jag. Original-Daisy är vad jag skulle kalla ett “säkert val”, det är en doft som inte förargar, som är varken för stark eller för mesig, som passar kontorsutstyrseln likväl som leisure-klänningen. Varför behövs en lättare variant av den?

Jo, men jag tror jag vet.

Daisy Eau So Fresh (som den nya versionen heter) tillhör den fruktiga och blommiga doftfamiljen, den sägs rikta sig till den yngre parfymbäraren. Däri ligger lite av svaret. Eau so fresh är ung, glad och luktar faktiskt sommarlov på det sätt som vuxna (?) parfymer inte kan eller får göra. Noter av päron, hallon och plommon gör den faktiskt…glad! Och äppelblom kan mycket väl vara ett av svenskans mest poetiska ord. Som doftingrediens är den underbar – lätt mustig, men väldigt grön. I den här kompositionen lägger sig det gröna som en girlang runt allt det färgglada, blommande, prunkande och saftiga.

För den vuxna bäraren blir detta en sommarvariant på Daisy, en soligare, krispigare, fräschare sådan. En som man kan splasha på (priset – runt 649 får ses som bra för 75 ml, en stor flaska alltså). Det är också en sommardoft utan citrus, vilket alltid är intressant, anser jag. Och för yngre – jag kan tänka mig tweens till och med – en mjuk, härlig, glad introduktion till en väldoftande värld.

Den funkar alltså på två sätt, anser jag – som en parfym för en yngre målgrupp (hade jag, säg, en brorsdotter på tolv hade hon kunnat få denna av mig i födelsedagspresent) och som en sommardoft till oss andra som gärna använder lätta, soliga dofter på sommaren, men som i regel kan känna att citrus är överrepresenterat i summer editions.

Där ser man, säger jag. Där ser man.

Etiketter None

 • Lisen och Ik, 5:53 pm March 1, 2011:

  Ã…h vad jag är nyfiken! Inte för att jag kommer att köpa den, i alla fall inte före 2013 då förhoppningsvis hela EU är fritt från djurtester, men lukta kan man ju alltid. I ett syndigt ögonblick lät jag nämligen min svärmor köpa original-Daisy till mig och det är min absoluta favoritparfym. Jag har nog tänkt ungefär som du, kan det bli lättare än Daisy? Men det kan det alltså.. Dock måste jag säga att jag oftast ryggar lite för fruktiga dofter “som passar yngre”. Fram till för något år sedan älskade jag verkligen såna dofter, nu känns dom helt enkelt för tonåriga :p

 • sara, 7:20 pm March 1, 2011:

  Hej Caroline!
  jag fann mig själv i en otrevlig situation häromdagen: jag upptäckte att inga av mina parfymer egentligen passade mig. jag har haft följande: light blue, lancome hypnose, stella in two stella mc cartney, chloé och nu sist coco mademoiselle. de två sistnämnda gillade jag mest, men chloé är det så många som har, och jag älskar coco m, men den är för söt! jag söker en doft som är mer kryddig, men utan att vara för orientalisk (och ofta är de orientaliska för “tunga” och passar mer äldre kvinnor). jag gillar i allmänhet vanilj, och trä, och jag letar efter en doft som är mer jordnära, som inte känns så artificiell. tror du du kan hjälpa mig, trots mina virriga beskrivningar?

 • Caroline Hainer, 10:44 am March 8, 2011:

  Lisen!

  Skumt nog, efter lite övervägande, har jag kommit fram till att jag föredrar Eau so Fresh framför Daisy. Hur är det möjligt? Jag vet inte. Det är ett mysterium. Vad tycker du? Har du luktat på Eau?

 • Petravera, 10:57 am April 6, 2011:

  Hej! Jag tänkte precis så, att jag skulle ha Daisy Eau So Fresh som vår- och sommardoft. Andra årstider använder jag den svarta flaskan med Daisy (som jag finner underbar). Jag är ju trots allt 33 år, men tycker pga basnoterna i doften att den passar de som nått över tonåren väl.
  Hittade den stooora flaskan på 125 ml av Eau So Fresh på E-bay till ett bra pris.
  Det roliga är att dessa 2 dofter är de enda jag kunnat använda mer än ca en vecka. Är extremt doftkänslig och får identitetskris 🙂 om jag inte känner igen mig i den doft jag bär. Vet inte hur många parfymer jag köpt och sålt vidare efter att jag tyckt illa om dem efter en kort tid…
  Alltså måste det vara något speciellt med just Marc Jacobs dofter, även om jag inte uppskattar Marcs andra dofter som ex original-Daisy och Lola alls.
  Allt det bästa/ Petravera

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen