Jazzhands

Oljigt

Blev intervjuad idag, för Stil i P1, om oljor. Sänds på fredag.

Reportern kom hem till mig och jag visade lite oljor jag har på mitt sminkbord, och vi pratade om hur bra det är med oljor.

För det är bra med oljor. Om man vet hur man ska göra med dem, och om man – viktigast av allt – vet att det finns olika oljor. Inte bara att det finns olivolja och något som heter rapsolja, utan att det till exempel finns feta och torra oljor.

Jag fattar verkligen inte varför inte fler företag skriver ut detta på sina förpackningar. Jag vet bara en knippe produkter där detta står utskrivet. Vet någon läsare några märken eller produkter som är duktiga på detta?

Företagen skulle ju tjäna på att enkelt informera om en så till synes enkel sak. Man vill inte köpa en olja, som visar sig vara fet, och använda den i ansiktet som en mjukgörare. Då blir det fel och man blir antagligen skeptisk till oljor för all framtid. Tänk om man då istället hade vetat att nattljusolja är en torr olja, utmärkt för både mogen hy och aknehy. Den är mild, näringsrik, löser upp fetter och mjukar upp hudens linjer.
Då hade det blivit ett annat resultat.

Sånt här kan jag tänka på och bli beklämd.

Etiketter None

 • Anna, 9:53 pm March 15, 2011:

  Oj oj. Informera gärna om detta.

 • Caroline Hainer, 9:56 pm March 15, 2011:

  Jag tror och hoppas att det kommer fram i intervjun som sänds i Stil i P1 på fredag kl. 10.00!

 • Antonia, 3:15 pm March 19, 2011:

  Hej Caroline,
  lyssnade på Stil i podradio idag men tyckte inte att det framgick särskilt bra vad man ska använda alla olika oljor till! Det skulle vara väldigt intressant och användbart med mer information och handfasta tips.

 • Caroline Hainer, 6:51 pm March 19, 2011:

  Hej Antonia!

  Oljor används till hudvård. De är skyddande, fuktgivande, läkande och i viss mån näringsrika, i synnerhet på E-vitamin. Olika oljor har mer eller mindre av dessa egenskaper. Feta oljor är mer skyddande, torra mer fuktgivande. Man kan mycket väl blanda oljorna så att man får en blandning av allt man är ute efter, till exempel en fuktgivande olja med skyddande egenskaper.

  Man kan också använda olja som rengöringsmedel och lösningsmedel, vilket gör dem bra för att ta bort smuts, makeup och andra orenheter.

  Eftersom de drar åt sig doft lätt använder man också olja till parfymer. Mest jojobaolja.

  De kan också ha en rent kosmetisk effekt, alltså att de tillför lyster eller “shine”, till exempel i håret eller dekollekaget.

  Caroline

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen