Jazzhands

Intervju med Per Perstrand, frontfigur under Pet Sounds Bars populära filmquizkvällar. Exklusivt för Jazzhands!!!

Per, du och ett gäng sätter ihop ett filmquiz på Pet Sounds månad efter månad. Klipp, ljudspår, avancerade frågetrådar…varför? Är det bara för folkets kärlek eller finns det något annat som driver er?
– Kärleken till film, och kärleken till alla våra fellow filmnördar som så länge har varit svältfödda på den här typen av underhållning driver oss. Som livslång geek har jag känt att det finns ett behov att fylla, det är så plågsamt sällan man kan får konkret användning för vetskapen om att rösten bakom HAL hette Douglas Rain eller att det var Raymond “Perry Mason” Burr som spelade boven i “Rear Window“, för att ta några relativt lätta. Vi erbjuder en arena för att de här nördkunskaperna äntligen ska få komma till användning i ett trivsamt och meningsfullt sammanhang.

Men hur orkar ni? Gång efter gång.
– Det är det där med folkets kärlek. Sen har vi ju vårt motto: inte bara underhålla, utan också utbilda. Det finns en folkbildningstanke. Den plockar vi särskilt fram när vi gjort en riktigt grisigt svår fråga som ingen kunde.
Sen har vi ju under årens lopp blivit vänner med många av stammisarna, och det är skoj att träffa dem varje månad.

Händer det att ni snackar om publiken när ni gör quizzet? Typ “Den här frågan kommer Hainer gilla, hon har skrivit att hon sett Canonball Run tre gånger” (det har jag inte. Red anm).
– Det gör vi alltid. Vid det här laget känner vi stammislagen så pass väl att vi försöker hitta på frågor de inte ska klara av, samtidigt som det inte får bli för svårt för övriga lag. Men det funkar nästan aldrig – stammislagen är så sjukt duktiga att de sätter allt ändå.

Vilka frågor diskvalificeras/censureras?
– Tumregeln är: lätta klipp, svåra följdfrågor. Så svinsvåra filmklipp där i princip ingen kan identifiera filmen är bannlysta. Vi ransonerar också med rena ljudklipp med repliker, eftersom vi har märkt att folk tycker de är svåra. Sen undviker vi alltför grabbiga klipp och frågor, även om vi trillar dit ibland. Det är, som statliga myndigheter brukar säga när man viftar med jämställdhetsplanen, ”ett pågående arbete”.

Råder alltid konsensus om vilka frågor som ska vara med eller händer det att någon tjurar?
– Alla i redaktionen är lite konflikträdda, så oftast ”råkar” en fråga försvinna under redigeringen utan att den som gjort den blir informerad. Men vi har också lärt oss att det är svårt att veta i förväg vad som funkar: Jesper gjorde en i mitt tycke apsvår mastodontfråga på “The Princess Bride” som vi idisslade i oändlighet och trimmade i flera omgångar. När vi sen körde klippet tyckte alla i publiken att det var toppen och inte alls särskilt svårt. Så där fick jag en tankeställare – numera är jag lite mer avspänd.

Finns det någon fråga du ångrar så här i efterhand?
– Vi har ju haft några ödesdigra korrfel – vem minns inte Tolkiendebaclet och Mogwai-incidenten från i höstas? Men den här typen av fel orsakar ofta massivt nerd rage, och när en knökfull källare samfällt reser sig som en indignerat darrande geek och bara RASAR blir effekten stor underhållning och go stämning.
Det enda jag ångrar var ett specialquiz med enbart frågor på svenska filmer som vi gjorde en gång – en okej idé, men tyvärr tog vi enbart svåra klipp och tråkfrågor. Jag stod i båset och myste med ett ändlöst klipp från Stefan Jarls “Liv till varje pris” medan publiken först blev knäpptyst (alltid en varningssignal) och sen började lämna lokalen. Det blev en smärtsam kväll och ett quiz vi ångrar djupt och har terapipratat om på vartenda arbetsmöte sen dess.

Hur länge tänker ni hålla på?
– Så länge det är kul. Och just nu är det kul som fan.

Hur länge har ni hållit på förresten?
– Sen hösten 2008. Quizzet vi kör nu i mars blir vårt 30:e, om vi räknar med gästquizzen.

Har ni något favoritlag? Det är okej om du inte vill gå ut med namn här.
– Det där är ju som att säga vilket av ens barn man älskar mest, eller göra en “Sophie’s Choice“! Men självklart tycker vi om våra stammisar. Och det laget som kallade sig “Lite tråkig ton” har fortfarande titeln som bästa lagnamn ever, vi vet inte vilka de är men vi älskar dem.

Längtar ni aldrig själva efter att tävla?
– Visst gör vi det! Och ibland har vi ju haft gästquiz också eftersom flera av stammislagen anmält intresse. Då får vi chansen att vara med på andra sidan, vilket är otroligt lärorikt och förbannat nervöst. Första gången kom vi sexa, vilket smärtar mig än idag. Tre gånger har vi vunnit, vilket å andra sidan känns en smula incestuöst och nästan vulgärt.

Vad har förvånat er mest under åren?
– Hur satans många duktiga, roliga och trevliga filmnördar det finns därute.

Nästa filmquiz är 24 mars kl. 19.00 i Pet Sounds Bars källare.

Etiketter None

  • Alexander, 1:34 pm March 20, 2011:

    Låter som en fantastisk quiz ni har, synd man inte bor i Stockholm! Här i Göteborg anordnade filmfestivalen under en (alldeles för kort) tid en filmquiz under ledning av Anders Annikas; välgjord, underhållande och med både hjärna och hjärta, lyste den upp dystra höstmånader. Den är nedlagd nu och är för evigt saknad.

Add A New Comment!

© Jazzhands

Bloggportalen